Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Šport

Slováci získali na pretekoch SP postihnutých 29 medailí

Hore zľava tréner slovenských reprezentantov zdravotne postihnutých Branislav Mažgút , Petra Smaržová, Miroslav Haraus a jeho navádzačka Mária Zaťovičová a dole vľavo Henrieta Farkašová a jej navádzačka Natália Šubrtová. Foto: TASR/Martin Baumann

Na posledných podujatiach Svetového pohára (SP) v americkom stredisku Panorama a kanadskom Winter Parku získali slovenskí reprezentanti spolu 29 medailí.

Bratislava 21. marca (TASR) - V stredu podvečer sa vrátila do vlasti úspešná slovenská výprava zdravotne postihnutých športovcov v alpských lyžiarskych disciplínach. Na posledných dvoch podujatiach Svetového pohára (SP) v americkom stredisku Panorama a kanadskom Winter Parku získali slovenskí reprezentanti spolu 29 medailí, keď v konečnom hodnotení krajín skončili na 6. mieste, prvenstvo získali USA. Najcennejšie trofeje získala v slalome zrakovo postihnutých športovcov Henrieta Farkašová, ktorá spolu s navádzačkou Natáliou Šubrtovou zvíťazila v celkovom hodnotení SP a získala veľký krištáľový glóbus.

Trojnásobná paralympijská víťazka z Vancouveru 2010 žiarila po návrate spokojnosťou: "Podarilo sa mi splniť cieľ, ktorý som si dala pred začiatkom sezóny. Ale získať celkové prvenstvo nebolo vôbec ľahká, naopak, aj napínavé. Po pretekoch v Panorame viedla v Svetovom pohári Ruska Francevová, vo Winter Parku sa mi podarilo predstihnúť ju až v posledný deň v poslednej disciplíne." Farkašová so Šubrtovou získali aj malé krištáľové glóbusy v slalome a superkombinácii. Ďalší malý krištáľový glóbus v superkombinácii získal zrakovo postihnutý Miroslav Haraus s navádzačkou Máriou Zaťovičovou. "V tejto sezóne som mal novú navádzačkou. S novou tvárou prišli aj niektoré novinky, zmena sa osvedčila, sme dobre zohratý tím," povedal Haraus a Zaťovičová dodala: "Sedí nám spoločná komunikácia. Musíme ešte niektoré veci doladiť, mali by sme sa zlepšovať." Piatou členkou slovenskej minivýpravy bola Petra Smržová, ktorá skončila v celkovom hodnotení Svetového pohára v kategórii stojacich žien.


M. Haraus získal 5 zlatých medailí na Svetových pohároch v USA a Kanade



Tu bude player


Zásluhu na dosiahnutých výsledkoch má aj tréner slovenskej reprezentácie Branislav Mažgút. "Prakticky každý deň boli naši pretekári na stupni víťazov a pravidelne sa hrala slovenská hymna. Všetci piati budú pokračovať v príprave na zimnú paralympiádu v Soči 2014. Na pretekoch v zámorí sa zišla veľmi silná konkurencia, smerom k Soči budú čoraz väčšími súpermi nielen ruskí pretekári, ale aj zástupcovia alpských krajín." Manažér slovenského tímu Karol Mihok na margo dosiahnutých výsledkov a v súvislosti s prípravou na zimnú paralympiádu v Soči vyjadril nádej, že sa zo strany štátu zmení celková filozofia financovania zdravotne postihnutých športovcov, aby boli lepšie konkurencieschopní. "V porovnaní s viacerými zahraničnými zjazdárskymi tímami je naše technické a personálne zabezpečenie výrazne slabšie," uviedol K. Mihok.

Pre spomínaných slovenských reprezentantov sa zimná sezóna skončila. Druhá časť slovenského paralympijského ski tímu ešte absolvuje finálové preteky Európskeho pohára vo francúzskom Aurone (26. - 30. marca).