Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Slováci získali na World Abilitysport Games 20 medailí

Na archívnej snímke Ladislav Čuchran. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Najúspešnejšou športovkyňou sa stala paraplavkyňa Alžbeta Kubová, ktorá získala dva najcennejšie kovy v disciplínach 50 m voľný spôsob a 200 m polohové preteky.

Nakhon Ratčasima 13. decembra (TASR) - Slovenská paralympijská výprava získala na prvých celosvetových hrách organizácie World Abilitysport Games 2023 v thajskom Nakhon Ratčasima 20. medailí. Slovensko malo zastúpenie v paraatletike, paraplávaní, parastolnom tenise, parastreľbe a paralukostreľbe. Slovenský paralympijský výbor (SPV) o tom informoval v tlačovej správe.

Najúspešnejšou športovkyňou sa stala paraplavkyňa Alžbeta Kubová, ktorá získala dva najcennejšie kovy v disciplínach 50 m voľný spôsob a 200 m polohové preteky. Kubová si taktiež vybojovala aj dve striebra (100 m voľný spôsob a 100 m motýlik). Parastrelkyňa Veronika Vadovičová pridala dva najcennejšie kovy v kategórii R3 vzduchová puška 10 m v ľahu a malokalibrovka 3 x 40 m a jeden bronz z R2 vzduchová puška 10 m v stoji.

O ďalšie dva triumfy sa postarali parastolní tenisti Ján Riapoš a Peter Lovaš v štvorhre, MD4 a paralukostrelci Martin Dorič a Marián Marečák, ktorí ovládli súťaž družstiev v kladkovom luku. Strieborní skončili paraatlét Ladislav Čuchran v hode oštepom, parastrelec Radoslav Malenovský (malokalibrovka 3 x 40) a parastolní tenisti Boris Trávníček (TT4) a Richard Csejtey (TT8) vo dvojhrách.

Paraatlét Miroslav Čerešňa sa umiestnil na treťom mieste vo vrhu guľou a hode diskom. Parastolný tenista Peter Mihálik si spolu s Trávníčkom taktiež vybojoval bronz v dvojhre TT4 a štvorhre MD8. Tretí skončil opäť aj Malenovský v kategórii R3 vzduchová puška 10 m v ľahu.

"Spojením dvoch zakladajúcich členov IPC do jednej organizácie World Abilitysport sa vytvoril predpoklad pre telesne znevýhodnených športovcov pokračovať v silnom strešnom subjekte, ktorý po viacerých rokoch stagnácie ukázal počas hier v Thajsku svoju víziu a cestu. Toto spojenie začínajúcich športov a profesionálnych športovcov ako je IITF, UCI a mnohé iné pritiahlo do Nakhon Ratčasima výbornú konkurenciu. A teší ma, že slovenská výprava sa nestratila a svojimi výkonmi a získanými medailami sa mnohí športovci priblížili k nominácii na nadchádzajúce PH v Paríži," uviedol Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) a Slovenského Zväzu Telesne Postihnutých Športovcov (SZTPŠ) pre SPV.

World Abilitysport vznikla začiatku tohto roku spojením dvoch športových zväzov pre telesne znevýhodnených. Jedná sa o spojenie Medzinárodnej športovej federácie vozičkárov a osôb s amputáciami (IWAS) a Medzinárodnej asociácie športovcov s detskou mozgovou obrnou a inými neurologickými ochoreniami (CP-ISRA). Nová organizácia pokračuje v tradícii hier, ktoré umožňujú aktívnym i začínajúcim športovcom súperiť na jednom športovom poli. Na týchto svetových hrách sa zároveň bojovalo aj o body do kvalifikácie na PH v Paríži 2024.