Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovákov čaká kvalifikácia na basketbalové majstrovstvá Európy

Na snímke tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie mužov Ivan Rudež počas tlačovej konferencie pred zápasom F-skupiny kvalifikácie na ME 2017 s Čiernou Horou v Bratislave 29. augusta 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Počas štyroch prípravných cyklov odohrali Slováci päť stretnutí s bilanciou troch víťazstiev a dvoch prehier.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Pod taktovkou nového trénera Ivana Rudeža otvorí stredajším zápasom v Podgorici s domácou Čiernou Horou (21.00 h) slovenská basketbalová reprezentácia účinkovanie v F-skupine kvalifikácie majstrovstiev Európy 2017.

Počas štyroch prípravných cyklov odohrali Slováci päť stretnutí s bilanciou troch víťazstiev a dvoch prehier. "Do prípravného cyklu sme vstúpili s 18 hráčmi. Chceli sme vidieť a otestovať čo najviac hráčov. Je za nami päť prípravných zápasov a šesť a pol týždňa prípravy. Hráči sa poctivo chystali, s veľkým nasadením. Musím povedať, že ani jeden z nich nešiel na tréningu na menej ako sto percent. Vstúpili do tohto projektu s veľkým srdcom. Toto je podľa mňa základ," zhodnotil pre TASR prípravu reprezentačný tréner Ivan Rudež.

Národný tím prešiel pod dozorom nového kormidelníka generačnou obmenou, výrazne sa omladil a priestor dostali viacerí nováčikovia. "Toto je naša idea, išli sme za tým. Rozhodli sme sa vydať touto cestou. Kompletnú metodiku a logistiku musíme usmerniť, aby hráči boli v priebehu sezóny v dobrých programoch a napredovali. Ich kariéra je v ich rukách, v ich kluboch. Pokiaľ sa budú zlepšovať, tak môžu pomáhať aj nám," vyjadril sa Rudež.

Slováci zlepšovali svoje výkony v príprave na kvalifikáciu ME, kým v prvom prípravnom zápase prehrali s Rakúskom o 35 bodov (57:92), v záverečnom teste zvíťazili v sobotu 27. augusta nad rovnakým súperom 89:83. "Bol to prvý zápas, hrubá príprava. Myslím si, že sme mali dobrý prvý polčas, ale v tretej štvrtine sme vybuchli. Turnaj v Prievidzi však ukázal, že vieme napredovať a nie sme až také zlé družstvo. Záverečný prípravný zápas s Rakúskom nám vyšiel vynikajúco v prvom polčase. Aj keď to na konci vyzeralo, že to môže byť vyrovnaný zápas, tak sme to uhrali a vrátili sme im prehru z prvého stretnutia. Nakoplo nás to a sme pozitívne naladení, aby sme dobre odštartovali kvalifikáciu," povedal kapitán slovenskej reprezentácie Michal Baťka.

Na Slovákov čakajú v F-skupine zápasy s Čiernou Horou, Gruzínskom a Albánskom. "Mojím základným cieľom je, aby sa každým týždňom zlepšovalo zakončovanie v útoku. Výsledkovo pôjdeme na víťazstvo proti každému súperovi," uviedol k ambíciám reprezentačný tréner.

Zápasový program SR v kvalifikácii ME 2017:

streda 31. augusta o 21.00 h (Podgorica): Čierna Hora - SR
sobota 3. septembra o 18.00 h (Bratislava): SR - Gruzínsko
streda 7. septembra o 18.00 h (Prievidza): SR - Albánsko
sobota 10. septembra o 18.00 h (Nitra): SR - Čierna Hora
streda 14. septembra o 21.00 h (Tbilisi): Gruzínsko - SR
sobota 17. septembra o 19.00 h (Tirana): Albánsko - SR

Nominácia SR na kvalifikáciu ME 2017:

hráči: Stanislav Baldovský, Michal Baťka, Milan Žiak (všetci KB Košice), Marek Jašš, Richard Körner (obaja BC Prievidza), Martin Bachan, Boris Belavý (obaja BK Iskra Svit), Martin Bílik (BK Inter Bratislava), Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti), Oliver Tot (College of William & Mary - USA), Boris Bojanovský (KK Anwil Wloclawek - Poľsko), Nenad Miloševič (bez angažmánu)

realizačný tím: tréner: Ivan Rudež, asistenti trénera: Peter Torda a Jozef Lovík, kondičný a individuálny tréner: Martin Blaho, fyzioterapeut: Jakub Chudý, vedúci mužstva: Lukáš Kendra