Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovákov preverí Francúzsko, do hry sa dostanú Tybor i Hudáček

Na snímke tréner Vladimír Vůjtek Foto: FOTO TASR/Michal Svítok
Na snímke Radoslav Tybor počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na majstrovstvá sveta Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Slováci odohrajú prvé stretnutie v rámci Euro Hockey Challenge proti Francúzsku vo štvrtok 17. apríla o 20.00 v Gape.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti odleteli v stredu ráno z Viedne do Francúzska, kde vo štvrtok a sobotu odohrajú v rámci záverečnej prípravy na MS dva zápasy proti domácemu výberu. S výpravou odcestoval aj mladík Martin Réway, ktorý sa pripojil k národnému mužstvu v utorok a v nadchádzajúcom dvojzápase by si mal odkrútiť svoj debut v reprezentačnom A-tíme. Devätnásťročný útočník sa bude rovnako ako ďalší nominovaní hráči snažiť v súbojoch s "Les Bleus" zaujať trénera Vladimíra Vůjteka a svojimi výkonmi si vypýtať miestenku na májový šampionát v Minsku.

"Martina máme v hľadáčiku už dva roky, počas nich sa dvakrát predstavil na MS hráčov do 20 rokov, kde hral veľmi dobre. Po tom, čo sa mu skončila sezóna v kanadskej juniorke, prejavil záujem ísť do prípravného kempu. Bude sa s nami pripravovať ešte tri týždne, uvidíme, ako sa adaptuje na mužský hokej," povedal na adresu hráča Gatineau Olympiques (QMJHL) tréner Vůjtek.

Prvý zápas Slováci odohrajú vo štvrtok

Slováci odohrajú prvé stretnutie v rámci Euro Hockey Challenge proti Francúzsku vo štvrtok 17. apríla o 20.00 v Gape, odveta je na programe o dva neskôr o 15.00 v Grenobli. Káder sa oproti úvodnému prípravnému dvojzápasu s Ruskom v Bratislave (1:3 a 4:3) veľmi nezmenil, vypadol z neho len zranený útočník Popradu Adam Lapšanský (koleno), ktorého nahradil práve Réway. Do akcie by sa mal pod Alpami dostať už aj uzdravený útočník Radoslav Tybor, ktorý vynechal minulotýždňové duely pre žalúdočné problémy. Prvú šancu počas prípravy by mal dostať i brankár Július Hudáček. "V minulosti sme zvykli mávať problémy s tzv. outsidermi, hralo sa nám proti nim možno ešte horšie než proti silným mužstvám. Musíme postaviť takú taktiku, aby sme sa proti Francúzom pokúsili o víťazstvo," vyslovil sa tréner Vůjtek.

Zápas s Francúzmi nebude ľahký, zhodujú sa hráči

V zápasoch proti zbornej si jeho zverenci vyskúšali hru proti favoritovi. Tentoraz ich čaká súper, ktorý je v rebríčku IIHF o štyri priečky nižšie ako Slovensko. Francúzi však v poslednom čase zaznamenali výrazný výkonnostný progres a aj Slovákov dokázali na šampionátoch poriadne potrápiť. Na MS 2012 vydreli Vůjtekovci v záverečnom nervydrásajúcom zápase základnej skupiny víťazstvo 5:4 až vďaka gólu Branka Radivojeviča v 51. minúte. Ani vlani na MS to nebol ľahký zápas, hoci výsledok 6:2 pre SR vyzerá na prvý pohľad jednoznačne. "V dnešnom hokeji už neexistujú ľahké zápasy. Nám sa možno lepšie hrá proti favoritom, ako boli Rusi. Teraz budeme na papieri silnejší my, no o to ťažšie to budú stretnutia a o to lepšie sa budeme musieť na Francúzov pripraviť," zdôraznil Tybor.
Na snímke brankári Ján Laco (vľavo) a Július Hudáček.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

V podobnom duchu sa vyjadril aj brankár Hudáček. "Nebudú to žiadne ľahké stretnutia. Možno budú ešte ťažšie ako proti Rusom. Keď ste totiž v pozícii outsidera, lepšie a zodpovednejšie bránite," tvrdí Hudáček. "Výsledky Francúzov na posledných majstrovstvách sveta naznačujú, že idú kvalitatívne hore. Aj my sme proti nim odohrali tesné zápasy, v ktorých padalo veľa gólov, keďže Francúzi hrajú otvorený hokej a viac sa zameriavajú na útok ako na obranu. Môžu iba prekvapiť. Bude to dobrá previerka pred majstrovstvami sveta a ďalšia cenná skúsenosť pre naše mužstvo, lebo sa stretneme zasa s odlišným štýlom hokeja."

Slováci majú s Francúzmi pozitívnu zápasovú bilanciu, z 19 duelov vyhrali 15, v troch remizovali a iba raz prehrali pri celkovom skóre 95:32.

RTVS odvysiela priamy prenos iba zo sobotňajšieho duelu. Zo štvrtkového stretnutia totiž francúzska strana nevyrába televízny signál.



Káder SR pred dvojzápasom vo Francúzsku (17. a 19. apríla):

brankári - Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL)

obrancovia - Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/CR), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL), Karol Sloboda, Richard Stehlík (obaja HC Vítkovice/ČR), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR)

útočníci - Martin Bakoš (Slovan Bratislava/KHL), Martin Bartek, Tomáš Bulík (obaja Bílí Tygři Liberec/ČR), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL), Mário Lunter (HC'05 Banská Bystrica), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany), Michel Miklík, Juraj Mikúš (obaja Slovan Bratislava/KHL), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín.), Martin Réway (Gatienau Olympiques, Kan./QMJHL), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR), Peter Zuzin (HKM Zvolen)



Program prípravy slovenskej reprezentácie pred MS v Minsku:

Euro Hockey Challenge

štvrtok 17. apríla: Francúzsko - SR (Gap, 20.00)

sobota 19. apríla: Francúzsko - SR (Grenoble, 15.00)

štvrtok 24. apríla: SR - Fínsko (Košice)

sobota 26. apríla: SR - Fínsko (Poprad)



Slovakia Cup 2014 (Bratislava)

1.-3. mája, zúčastnené tímy: SR, Lotyšsko, Nórsko


Vo francúzskom kádri aj brankár Huet

Osem legionárov figuruje v 25-člennom kádri francúzskej hokejovej reprezentácie pred prípravným dvojzápasom so Slovenskom (17. a 19. apríla). Najzaujímavejším menom vo výbere dlhoročného trénera "Les Bleus" Davea Hendersona je brankár Cristobal Huet zo švajčiarskeho Lausanne. Tridsaťosemročný veterán má na konte takmer 300 odchytaných zápasov v zámorskej NHL, kde obliekal dresy Los Angeles, Montrealu, Washingtonu a Chicaga.
Na snímke piaty gól po strele Branka Radivojeviča (nie je na snímke) po clone centra Slovákov Michala Handzuša (v popredí) počas zápasu A-skupiny Slovensko - Francúzsko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 15. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách. Na kolenách bezmocný brankár Francúzka Cristobal Huet. Archívne foto
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ďalším skúseným hráčom je Baptiste Amar, obranca Grenoblu reprezentoval krajinu galského kohúta na svetových šampionátoch rôznych kategórií pravidelne v rokoch 2000-2012, sériu štartov na MS mu zastavilo až zranenie ruky, pre ktoré vynechal vlaňajší turnaj vo Švédsku a Fínsku. Oporou mužstva je 35-ročný Laurent Meunier, útočník nemeckého Straubingu je od roku 2005 kapitánom francúzskeho tímu na MS. Zo známej dvojice bratov Treilleovcov figuruje v kádri iba starší Yorick.

Francúzi odštartovali prípravu na MS dvojzápasom s domácim Nemeckom, z ktorého vyťažili jedno víťazstvo (4:3) a jednu prehru (0:2). So Slovákmi sa stretnú najprv vo štvrtok 17. apríla o 20.00 v Gape, odveta je na programe o dva dni neskôr o 15.00 v Grenobli. V rámci Euro Hockey Challenge odohrajú Francúzi ešte dvojzápasy s Lotyšskom v Rige (25. a 26. apríla) a Kazachstanom v Caene a Boulogne-Billancourt (3. a 4. mája).



Káder Francúzska pred zápasmi so Slovenskom (17. a 19. apríla):

brankári - Florian Hardy (Angers), Cristobal Huet (Lausanne, Švajč.), Ronan Quemener (Briançon)

obrancovia - Baptiste Amar (Grenoble), Johann Auvitu (Jyväskylä, Fín.), Aziz Baazzi (Amiens), Nicolas Besch (Krynica, Poľ.), Florian Chakiachvili (Briançon), Kévin Dusseau (Amiens), Jonathan Janil (Rouen), Antonin Maniavin (Rouen)

útočníci - Grégory Beron (HC MAG), Eliot Berthon (Ženeva, Švajč.), Valentin Claireaux (Amiens), Teddy Da Costa (Hokki, Fín.), Julien Desrosiers (Rouen), Damien Fleury (Lausanne, Švajč.), Anthony Guttig (Hokki, Fín.), Brian Henderson (Angers), Loic Lamperier (Rouen), Laurent Meunier (Straubing, Nem.), Damien Raux (Briançon), Nicolas Ritz (Dijon), Luc Tardif (Grenoble), Yorick Treille (Grenoble)