Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Fanúšikovia napriek prehre nepustili slovanistov z ľadu

Hokejisti Slovana Bratislava neuspeli ani v štvrtom stretnutí štvrťfinále play off Západnej konferencie KHL, keď v pondelok 25. februára 2013 na domácom ľade podľahli obhajcovi Gagarinovho pohára Dinamu Moskva tesne 2:3. Foto: TASR/Michal Svítok
Na snímke tréner Slovana Rostislav Čada počas hokejového zápasu štvrťfinále play off KHL medzi OHK Dinamo Moskva - HC Slovan Bratislava 20. februára 2013 v Moskve. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovan splnil základný cieľ prebojovať sa do play off, čo od nováčika čakal najmä v zahraničí málokto.

Bratislava 26. februára (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava ukončili svoju premiérovú sezónu v Kontinentálnej hokejovej lige prehrou vo štvrťfinále play off Západnej konferencie s obhajcom trofeje Dinamom Moskva 0:4 na zápasy. Po záverečnom pondelňajšom stretnutí na domácom ľade však neodchádzali so zvesenými hlavami, naopak, za neutíchajúceho potlesku si niekoľkokrát zopakovali obľúbenú "ďakovačku" a rozlúčili sa s fanúšikmi.

"Belasí" išli do pondelňajšieho duelu s mankom 0:3 na zápasy, no napriek tomu do posledných chvíľ nezložili zbrane. V tretej tretine predviedli vynikajúci výkon a odhodlaním, bojovnosťou a dravosťou prevýšili favorita. Na vyrovnanie to však už nestačilo a po prehre 2:3 sa pre nich sezóna skončila. "Začali sme ich napádať a dali sme dva góly. Škoda, že to prišlo až v tretej tretine, neviem prečo sme to otvorili tak neskoro," povedal brankár Jaroslav Janus.

Ich výkon a snahu ešte si predĺžiť úspešný ročník ocenili aj fanúšikovia, ktorí ich neustálym povzbudzovaním vytiahli zo šatne späť priamo na ľadovú plochu. "Ďakujeme všetkým fanúšikom, všetkým ľuďom, ktorí nám pomáhali celú sezónu a myslím si, že sme tu všetci prežili skvelú sezónu a nádherné chvíle," pokračoval Janus dojatý elektrizujúcou atmosférou.

Prehra 0:4 na zápasy vyznieva na prvý pohľad jednoznačne, no až na prvý duel boli ostatné celkom vyrovnané. "Samozrejme, že nás to mrzí, mohli sme vyhrať aspoň jeden zápas. V druhom na ľade Moskvy sme siahali za víťazstvom a padli sme až po predĺžení. Škoda, kebyže ideme domov za stavu 1:1, hralo by sa inak. Aj včera sa to lámalo za stavu 2:0... Zápasy boli ťažké, no každý hráč môže byť na seba hrdý, pretože celú sezónu odovzdával maximum," povedal útočník Milan Bartovič, ktorý mal v záverečnom stretnutí na hrudi kapitánske C-éčko.

Slovan splnil základný cieľ prebojovať sa do play off, čo od nováčika čakal najmä v zahraničí málokto. "Náš cieľ bol dostať sa do play off aj napriek tomu, že sme boli nováčik a veľa tímov s nami nepočítalo. No každý, kto bol v tomto mužstve a chodil do kabíny, vedel, že je tu nesmierna tímová sila a chalani, ktorí chceli každý tréning tvrdo pracovať a chceli sa zlepšovať," pokračoval.



Tímový duch a disciplinovaná obrana

Hlavnou devízou mužstva trénera Rostislava Čadu boli tímový duch a disciplinovaná obrana. "Zápasy sme vyhrávali čisto vďaka tímovému duchu. Nikto tu nevynikal, všetci zapadli do mužstva a každý zápas odviedli maximum pre to, aby Slovan vyhral," pokračoval Bartovič. Vďaka tímovej sile sa slovanisti dokázali vyrovnať aj so stratou lídrov. Veď z tímu počas sezóny pre zranenia odišli kapitán Miroslav Šatan, časté problémy mal aj jeho zástupca Ján Lipiansky a po konci výluky museli späť do zámoria aj dvaja elitní obrancovia Ľubomír Višňovský a Andrej Sekera. "S takými vecami treba počítať. Myslím si však, že aj keď vypadli kľúčoví hráči, tím ostal pokope a dokázal vyhrávať ťažké zápasy proti ťažkým súperom. Na druhej strane, v týchto zápasoch skúsení chalani určite chýbali," dodal.

Hokejisti Slovana tak ukončili sezónu netradične už koncom februára. "Prvýkrát sa mi stalo, že sezónu končím už takto skoro. No dúfam, že ešte bude pokračovať a skončí lepšie ako teraz. Ešte uvidíme, či sa dostanem na majstrovstvá sveta, ale urobím všetko pre to, aby som tam bol opäť," načrtol svoje najbližšie ciele mladý útočník Libor Hudáček.





Tréner Slovana Čada: Je to môj najväčší úspech

Aj keď sa jeho zverenci neprebojovali cez prvé kolo play off KHL, český tréner Rostislav Čada je presvedčený, že práve uplynulá sezóna na striedačke Slovana Bratislava bola v jeho kariére najúspešnejšia. Skúsený päťdesiatosemročný kormidelník prišiel do tímu "belasých" vlani v máji pred ich premiérovou sezónou v KHL. Slovan pod jeho vedením predvádzal v prestížnej lige kvalitné výkony a nakoniec aj splnil svoj predsezónny cieľ - postup do play off.

"Určite bola moja najlepšia, pretože prebojovať sa v prvej sezóne do play off KHL... ja si to trúfam označiť za môj najväčší trénerský úspech. Je to vďaka týmto chlapcom, ktorí tu hrali, pracovali a bojovali. Veľmi si to vážim," vyhlásil.

Slovan sa síce neprebojoval cez prvé kolo, čo trénera trochu mrzí, no ako sám zdôraznil, prevládajú v ňom pozitívne pocity. "Napriek tomu, že sme vypadli, prevláda spokojnosť z práce hráčov a vôbec z celého prostredia, ktoré sa tu vytvorilo. Nikdy pred štartom súťaže by som nepovedal, že niečo také je možné vytvoriť. To nie je úspech jedného človeka, ale celého tímu, ktorý tu pracoval," pokračoval Čada.

Jeho prácu ocenilo vedenie belasých, ktoré mu ponúklo a začiatkom februára s ním aj podpísalo nový päťročný kontrakt, a taktiež fanúšikovia. Čada sa po záverečnom pondelňajšom súboji aj s celým realizačným tímom pripojili k hráčom a spoločne vyšli na ľad na tradičnú "ďakovačku": "Určite to poteší každého trénera a hráča, ktorý to zažije, som za to veľmi vďačný."

Slovan narazil vo štvrťfinále Západnej konferencie play off na obhajcu trofeje Dinamo Moskva, s ktorým počas sezóny dvakrát prehral a ďalšie štyri prehry si pripísal aj vo vyraďovačke. "Dinamo je veľmi ťažký súper, je to mužstvo, ktoré hrá pod súčasným trénerom už dlhšiu dobu a vykazuje veľmi dobré výsledky. Bolo to vidieť aj v tejto sérii. Hrali organizovane a aj keď prehrávali, tak nestratili pokoj a ich herné poňatie bolo veľmi vyrovnané. Disponujú kvalitným kádrom, ktorý veľmi dobre pracuje. Keď som na začiatku sezóny prišiel do Slovana, hovoril som hráčom o súperoch a Dinamo som ocenil najviac. Hrajú moderný, jednoduchý a organizovaný hokej," uviedol.

Aj keď výsledok 0:4 vyznieva jednoznačne, Čada svojim zverencom okrem úvodného duelu nič nevyčíta. "Domnievam sa, že sme v troch zápasoch hrali dobre, či to bol druhý v Moskve alebo oba domáce. Som presvedčený, že sme ani v jednom proti tak kvalitnému súperovi neprepadli," tvrdí. Na otázku, čo chýbalo, aby aspoň raz vyhrali, odpovedal s krátkym zaváhaním ale jasne: "Nerád to používam a nerád sa tým slovom bránim, ale je to šťastie. V druhom zápase v Moskve v predĺžení nám šťastie pri šanciach Milana Bartoviča a Mareka Svatoša určite chýbalo."