Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovan sa nepostavil na nohy ani proti Bernu, je najhorším tímom EL

Erik Čikoš (Slovan) počas zápasu skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha 23. októbra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Chceli sme ich prekvapiť z krídelných priestorov, a to sa nám aj darilo. Škoda, že sme svoje šance nevyužili a inkasovali sme opäť hlúpe góly, zhodnotil obranca Slovana Erik Čikoš zápas EL.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava nepretrhli šnúru prehier ani v piatom zápase tohto ročníka Európskej ligy UEFA. Po štvrtkovom zápase proti Young Boys Bern (1:3) ich môže tešiť aspoň fakt, že sa v prestížnej súťaži po 371 minútach konečne gólovo presadili. Ako tvrdia sami, proti švajčiarskemu tímu ich pripravili o víťazstvo hlúpe góly a slabá efektivita.

Držali krok jen 15 minút

"Belasí" držali so súperom krok len v úvodnej štvrťhodine, keď na otvárací gól Guillaumea Hoaraua dokázal v 11. minúte odpovedať rovnakou kartou Seydouba Soumah. "Mladí chlapci" následne prebrali iniciatívu a zápas hraný vo svojej réžii bez problémov dotiahli do víťazného konca. Ofenzívne ladený úvod zo strany Slovana však nebol náhodný. "Bol to zámer. Chceli sme ich prekvapiť z krídelných priestorov, a to sa nám aj darilo. Škoda, že sme svoje šance nevyužili a inkasovali sme opäť hlúpe góly," zhodnotil obranca Erik Čikoš.

Výsledky úradujúceho slovenského šampióna v posledných týždňoch poukazujú na neutíchajúce trápenie sa. V európskom pohári číslo dva tomu po piatich dueloch zodpovedá nulové bodové konto či katastrofálne skóre 1:17, v najvyššej domácej súťaži zase postavenie na šiestom mieste. "Človek sa snaží. Nie je to o tom, že by sme nechceli. V takejto situácii sa nevyhráva ľahko, hoci sa snažíme a dáme do toho všetko. Potrebujeme hrať dobre v defenzíve a vpredu strieľať góly. My sa však sami zrazíme na kolená, keď inkasujeme takéto hlúpe góly," krútil hlavou Čikoš.

Konečne gól

Jednou z mála pozitívnych stránok zápasu z pohľadu domácich, ktorú 26-ročný obranca našiel, bol dosiahnutý gól. Na ten čakal jeho tím v tohtoročnej edícii EL až 371 minút. "Aspoň bude v histórii lepšie vyzerať pohľad na tabuľku. Škoda, že bol len jeden. S Bernom sa dalo hrať, zďaleka nebol taký silný, ako v prvom vzájomnom súboji doma (Bern vyhral 5:0, pozn. red.)," dodal Čikoš.

Chovancovi chýbala vyššia efektivita

Po prehre 1:3 s Young Boys Bern v I-skupine Európskej ligy UEFA 2014/2015 trénera futbalistov ŠK Slovan Bratislava Jozefa Chovanca potešilo, že si jeho mužstvo proti švajčiarskemu favoritovi vytvorilo veľa gólových príležitostí. Podľa neho však domácim chýbala vyššia kvalita a efektivita v zakončení, keď s výnimkou sólového úniku Seydoubu Soumaha v 11. minúte nedokázali "belasí" zdramatizovať vývoj zápasu ďalším gólom.

Pravdou je, že slovanisti na základe štatistického servisu UEFA trafili priestor brány len raz, osem pokusov letelo mimo nej a dve strely boli zblokované. Štatistika v počte streleckých pokusov vyznela podstatne lepšie pre hostí - tí až osemkrát ohrozili Dušana Perniša, päťkrát mierili nepresne a rovnako dve strely im zblokoval súper. "Mladí chlapci" zo švajčiarskej metropoly však vedeli, že obrana Slovana stojí na hlinených nohách, počkali si na jej gigantické "lapsusy" a trikrát gólovo udreli. Ziskom cenných a zaslúžených bodov sa mužstvo Uliho Forteho udržalo v hre o postup do jarného 16-finále.

"Myslím, že sme si vypracovali veľa gólových príležitostí. Na rozdiel od súpera nám však chýbala kvalita v ich premieňaní. Bern vyťažil z minima maximum," boli prvé Chovancove slová na pozápasovej tlačovej konferencii. Mužstvo pripravoval na to, že Bern má slabšie kraje ihriska a snažil sa cez Kubíka, resp. Peltiera prekvapiť rýchlosťou a kolmosťou. Slovan však bol nebezpečný smerom dopredu snáď len v úvodných dvadsiatich minútach, potom upadla jeho hra do už pre neho typickej letargie. "Vedeli sme, že súper má problémy na stranách ihriska. Kubík bol v tomto priestore veľmi platný prienikmi, ale na druhej strane nepremenil šance. Chceli sme hrať jednoducho s dlhými nábehmi, čo sa nám celkom darilo, ale opakujem - koncovka bola slabá," doplnil Chovanec.

Po prehrách 0:5 s Bernom, 0:2 s Neapolom, 0:3 a 0:4 s pražskou Spartou si tak Slovan pripísal ďalší zlý výsledok na medzinárodnej scéne. Na nej si "belasí" vo štvrtok proti Bernu urobili hanbu aj návštevou, keď z 3500 divákov na Pasienkoch mohla byť približne polovica zo Švajčiarska. Domácich nik nepovzbudzoval, nik im nezatlieskal. Kormidelník Slovana bol rád, že mužstvo ukázalo inú tvár ako na Sparte, kde po bezduchom výkone podľahlo 0:4 a prakticky neohrozilo bránku "rudých". "Oproti duelu so Spartou sme boli aktívnejší v útoku, v Prahe sme nemali prakticky žiadnu šancu. To je pozitívum, ale strata koncentrácie pri bránení štandardných situácií je veľký luxus. Mužstvo kvalít, aké má Bern, nás za tieto chyby potrestalo. Bern má kompaktnejšie mužstvo, hrajú dlhšie pohromade. U nás sa zostava mení, máme zranených hráčov a veľké problémy."





Štefánik odohral celý zápas

Samuel Štefánik strávil na trávniku celých 90 minút. Napriek prehre 1:3 duel proti YBB aspoň čiastočne splnil jeho očakávania. "Začiatok sme mali dobrý, boli sme aktívni. Po góle zo štandardnej situácie sa nám podarilo vyrovnať, no potom sme začali strácať so súperom krok. V našej hre boli aj dobré veci a na tých treba pracovať ďalej," uviedol 23-ročný stredopoliar.

Druhý zľava Seydouba Soumah (Slovan)l v zápase 5. kola I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 ŠK Slovan Braislava - BSC Young Boys Bern 1898 v Bratislave 27. novembra 2014. Vľavo Steve von Bergen, druhý sprava Sekou Sanogo a vpravo Leonardo Bertone (všetci Bern).
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Posledný domáci súboj Slovana v tomto ročníku Európskej ligy sa skončil menším fiaskom aj na tribúnach. Na Pasienky si našlo cestu 3495 divákov, z toho však viac ako tisíc vrátane plného sektoru hostí hnalo dopredu švajčiarsky tím. Ten si tak užil triumf, ktorý ho udržal v hre o postup do vyraďovacej fázy, vo vyslovene domácej atmosfére. "Divákov neprišlo veľa, za čo si ale môžeme sami. Optimálne nebolo ani počasie. Určite by bolo lepšie, ak by bol plný štadión," dodal Štefánik.