Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovan, Trenčín aj Ružomberok spoznali možných súperov v 3. predkole

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pri žrebe 3. predkola EL bolo v osudí 58 klubov, 33 postupujúcich z 2. predkola a 25 mužstiev vstúpi do súťaže až v tejto fáze.

Nyon 14. júla (TASR) - Slovenské futbalové kluby Slovan Bratislava, AS Trenčín a MFK Ružomberok spoznali v piatok možných súperov v 3. predkole Európskej ligy UEFA 2017/2018. Určil im ich žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone.

Ak Slovan postúpi v 2. predkole cez dánsky Lyngby Kodaň, s ktorým v prvom zápase na Pasienkoch prehral 0:1, o play off sa pobije ruským FK Krasnodar. V prípade, že Trenčín prejde cez izraelský Bnei Jehuda Tel Aviv, s ktorým v prvom súboji v Myjave remizoval 1:1, v 3. predkole ho vyzve ruský Zenit Petrohrad. "Ruža" doma prehrala vo štvrtok s nórskym Brann Bergen 0:1, ak v odvete 20. júla v Nórsku dokáže zvrátiť vývoj, v 3. predkole bude čeliť anglickému FC Everton.

Pri žrebe 3. predkola EL bolo v osudí 58 klubov, 33 postupujúcich z 2. predkola a 25 mužstiev vstúpi do súťaže až v tejto fáze. Všetky slovenské mužstvá boli pri žrebe nenasadené. Slovan mohol dostať napríklad PSV Eindhoven, Fenerbahçe Istanbul či Panathinaikos Atény. Mužstvu Martina Ševelu hrozili napríklad aj Olympique Marseille, SC Freiburg či FC Sion. Tím kouča Norberta Hrnčára mohol dostať aj Spartu Praha.

Do FC Everton sa len nedávno vrátil jeho odchovanec Wayne Rooney. Dlhoročná opora Manchestru United prišla do klubu, kde pôsobil aj slovenský brankár Ján Mucha toto leto bez odstupného. Zenit Petrohrad je 5-násobným ruským majstrom, v roku 2008 vyhral Pohár UEFA aj so slovenským brankárom Kamilom Čontofalským. V tomto klube pôsobil aj obranca Martin Škrtel a donedávna aj stredopoliar Róbert Mak. Ten sa však vrátil na ročné hosťovanie zo Zenitu do jeho bývalého klubu PAOK Solún. Krasnodar už so Slovanom v pohárovej Európe hral. V ročníku 2014/2015 ruský klub vyradil "belasých" práve v 3. predkole EL po výhre 2:0, resp. remíze 3:3.

Pri žrebe už figurovali aj európski giganti. Sedemnásobný kontinentálny šampión AC Miláno si zahrá proti rumunskému klubu CSU Craiova. Bude to pre neho prvý účasť v európskych pohároch po trojročnej absencii. Turecký Fenerbahce Istanbul s Martinom Škrtelom dostal úspešnejšieho z dua Sturm Graz (Rak.) - Mladosť Podgorica (ČH), v prvom zápase Čiernohorci vyhrali na pôde rakúskeho mužstva 1:0.

Túto sezónu sa hrá už 47. ročník tejto súťaže, resp. 9. od pretransformovania sa z Pohára UEFA. Finále sa bude hrať v Lyone v máji 2016.


reakcie na žreb 3. predkola:

Róbert Rybníček, generálny manažér AS Trenčín:> "Uvidíme. Každý rok pracujeme na tom, aby sme sa stretli aj s takýmito súpermi. Ak chcete niečo dokázať v Európe, tak na vás čakajú aj takíto protivníci. Pokiaľ by sa nám to podarilo, boli by sme veľmi šťastní."

Dušan Tittel, športový a marketingový riaditeľ MFK Ružomberok: "Je to predčasné, ale je to pekné snívanie. V prípade, že by sa nám podarilo postúpiť, bol by to veľmi atraktívny súper, nielen pre ružomberský, ale aj pre slovenský futbal."

Petr Kašpar, viceprezident ŠK Slovan Bratislava "Najprv treba spraviť prvý krok. Krasnodar je asi najnepríjemnejší súper. Už sme proti nemu hrali, takže poznáme jeho kvalitu."


kalendár žrebov EL 2017/2018:
19. júna: žreb 1. a 2. predkola (Nyon)
14. júla: žreb 3. predkola (Nyon)
4. augusta: žreb play off (Nyon)
25. augusta: žreb skupinovej fázy (Monaco)
11. decembra: žreb šestnásťfinále
23. februára 2018: žreb osemfinále (Nyon)
16. marca: žreb štvrťfinále (Nyon)
13. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

zápasový kalendár EL 2017/2018:
29. júna: 1. zápasy 1. predkola
6. júla: odvety 1. predkola
13. júla: 1. zápasy 2. predkola
20. júla: odvety 2. predkola
27. júla: 1. zápasy 3. predkola
3. augusta: odvety 3. predkola
17. augusta: 1. zápasy play off
24. augusta: odvety play off
14. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
28. septembra: 2. kolo skupinovej fázy
19. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
2. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
23. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
7. decembra: 6. kolo skupinovej fázy
15. februára 2018: 1. zápasy šestnásťfinále
22. februára: odvety šestnásťfinále
8. marca: 1. zápasy osemfinále
15. marca: odvety osemfinále
5. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
2. apríla: odvety štvrťfinále
26. apríla: 1. zápasy semifinále
3. mája: odvety semifinále
16. mája: finále (Lyon)