Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Cenné víťazstvo Slovana, Ufu porazil 3:2, rozhodli nájazdy

Hráč Slovana Michal Sersen (uprostred) a hráč Salavat Julajev Ufa Tomáš Rolínek pred brankárom Jaroslavom Janusom v zápase KHL Slovan Bratislava - Salavat Julajev Ufa Foto: TASR/Michal Svítok

HC Slovan vyhral v dnešnom zápase proti tímu Salavat Julajev Ufa 3:2.

Bratislava 12. decembra (TASR) -Bratislava 12. decembra (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili v domácom zápase so Salavatom Julajev Ufa 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch a dosiahli druhý triumf v rade. V tabuľke Západnej konferencie figurujú na 10. priečke, na ôsme miesto zaručujúce play off strácajú päť bodov.

V prvej tretine dominovali hostia, ktorí si vytvorili množstvo šancí, no vďaka dobrému výkonu Janusa dokázali premeniť na gól iba jednu. Po zbytočnej strate puku sa k nemu dostal Heikkinen a otvoril skóre. V druhej časti zase mali navrch domáci a v 26. minúte sa dočkali vyrovnania, keď Nedorost dorazil do siete Bartovičovu strelu. Hostia išlo opäť do vedenia v 52. minúte, keď sa presadil Tolpeko, ale v dve minúty pred koncom riadneho času vyrovnal Štajnoch a duel išiel do predĺženia. V nájazdoch rozhodol o triumfe domácich Netík.

Zverenci trénera Petriho Matikainena sa najbližšie doma privítajú v pondelok 15. decembra o 19.00 h fínskeho nováčika súťaže Jokerit Helsinki.

Hostia boli od začiatku prvého dejstva aktívnejší, aj keď prvú väčšiu šancu mali domáci hráči. Netík si nakorčuľoval na ľavý kruh a vypálil, Sochatskyj si dal pozor. V 6. minúte Štajnoch nešťastne zrazil Pihlströmovu prihrávku priamo na svoju bránku, ale Janus vynikajúco zareagoval a puk chytil. O minútu neskôr však už kapituloval. Jeglič stratil puk vo vlastnom pásme, zmocnil sa ho Heikkinen, ktorý si nakorčuľoval medzi kruhy a presnou strelou prekonal Janusa - 0:1. Ufu gól nakopol a v ďalších minútach si vytvorila ďalšie dobré príležitosti. Najprv v 9. minúte Stepanov opečiatkoval žŕdku, po ďalšej strate puku domácich sa hostia dostali do prečíslenia 3 na 2 a Janus vyrážačkou vytlačil strelu Tolpeka. Domáci gólman sa predviedol aj v 12. minúte, keď lapačkou stopol dobrú strelu Slepyševa. Slovan sa nedostal spod tlaku ani potom, navyše Štajnoch musel ísť na trestnú za vysokú hokejku a "belasú obranu" čakali ďalšie krušné chvíle. Hráči Ufy sa natlačili do útočného pásma a mohli pridať druhý gól. Pred bránkou sa ocitli sami Koľcov s Pihlströmom, ktorý dobre zakončil, ale Janus sa stihol presunúť a opäť zachránil svojich spoluhráčov. Obrana domácich horela aj ďalej, no gólman ich držal v hre, keď zlikvidoval tutovku Chlystova aj nájazd Pihlströma. Slovan si počas celej tretiny väčšie šance nevytvoril a na bránku Sochatského vyslal iba päť striel, hostia dvanásť.

Úvodné minúty druhého dejstva už patrili domácim hokejistom, ktorí sa síce nasťahovali do útočného pásma, no súperi ich dobre vytláčali zo streleckých pozícii a tak Sochatskyj nemal takmer žiadnu prácu. Presadili sa až v 26. minúte, brankár iba vyrazil Bartovičovu strelu a pohotový Nedorost dorazil puk do siete - 1:1. Slovanistov gól povzbudil, krátko po ňom dobre vystrelil Ölvecký a po ďalšej šanci mohli aj viesť. Netík s Tičarom išli sami na bránku, no prvý menovaný sa ulakomil a jeho kľučka mu nevyšla. Z tutovky, tak nebolo nič. Potom si už oba tímy dávali väčší pozor na zadné vrátka a tak šancí ubudlo. Hralo sa najmä v strednom pásme a pri mantineloch. V 35. minúte išiel na trestnú Stepanov, Slovan zahral presilovku dobre, na Sochatského pálili z dobrých pozícií Baranka, Vondrka aj Nedorost ale druhý gól sa im streliť nepodarilo. V závere dejstva sa ešte predviedol pekným semaforom Sochatskyj po strele Bartoviča.

V 44. minúte mali domáci ďalšiu veľkú šancu strhnúť duel na svoju stranu, ktorú si vypracoval tretí útok, no ani na trikrát sa domácim nepodarilo pretlačiť puk za ležiaceho brankára. Na druhej strane pohrozil Skačkov, ale Janus si postrážil pravú žŕdku. V ďalších minútach sa hra prelievala zo strany na stranu. V 49. minúte prišlo prečíslenie domácich 2 na 1, ale Murley Hudáčekovi neprihral a so strelou nepochodil. Do vedenia tak išli opäť hostia. Pri hre 4 na 4 sa presadil Tolpeko. V 55. minúte sa na ľade strhla bitka a Brejčák s Kutuzovom išli predčasne do šatní. Dve minúty pred koncom riadneho hracieho času vyrovnal po peknej akcii blafákom Štajnoch a duel išiel do predĺženia. V nájazdoch rozhodol o triumfe domácich Netík.

Zostavy:

Slovan Bratislava: Janus - Štajnoch, Starosta, Brejčák, Baranka, Luža, Sigalet - Netík, Tičar, Jeglič - Bartovič, Nedorost, Vondrka - Ölvecký, Murley, Hudáček - Kudrna, Surový, Šťastný

Salavat Julajev Ufa: Sochatskyj – Heikkinen, Kulda, Kutuzov, Lekomcev, Zubarev, Koľcov, Vasilevskyj – Hartikainen, Siomin, Tolpeko – Golovanov, Chlystov, Dubrovskyj – Skačkov, Kajgorodov, Pihlström –Stepanov, Gluchov, Slepyšev

Slovan Bratislava - Salavat Julajev Ufa 3:2 pp a sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 26. Nedorost (Bartovič), 58. Štajnoch (Tičar, Hudáček), rozh. nájazd: Netík - 7. Heikkinen (Tolpeko), 52. Tolpeko (Heikkinen, Hartikainen)

Hlasy po zápase:

Petri Matikainen, tréner Slovana: "V prvej tretine sme trochu zaspali, zachránil nás brankár Jaro Janus, ktorý vytiahol zopár skvelých zákrokov. Potom sme sa rozbehli. S druhou tretinou som spokojný a som hrdý na to, čo predviedli moji chlapci v tretej, že bojovali až do konca a vyhrali sme. Takúto mentalitu musíme mať vždy."

Tomáš Netík, útočník a strelec víťazného gólu Slovana v nájazdoch: "Vedel som, čo urobím. Teraz som pár nájazdov nedal a ani v hre sa mi to nedarilo, takže tam nebola veľká sebaistota. Ale povedal som si, že budem robiť to, čo viem a z čoho mi góly padali. Zaplať pán boh, že som ho prestrelil. Bol to veľmi ťažký zápas. Veľmi kvalitný súpera, stretnutia idú rýchlo za sebou a nikto nemá dosť síl. Po zlej prvej tretine sme to dali na 1:1 a tam som si veľmi vyčítal, že som nedal gól z toho nájazdu, v ktorom sme išli dvaja. To sú zlomové momenty zápasu a keby sme prehrali, veľmi by som si to vyčítal. Zjedol by som hokejku."

Martin Štajnoch, obranca Slovana a strelec vyrovnávajúceho gólu na 2:2: "Ja som bol už pred brankárom a nemohol som ísť do opačnej strany. Jediná možnosť, ktorá mi vychádzala, bolo ísť do blafáku a našťastie to vyšlo. Vedeli sme, že je to kvalitný súper, dobre sme sa na nich pripravili. Zo začiatku to bolo dobré, ale potom sme začali vymýšľať na modrej čiare a z toho boli tie protiútoky a následne aj prvý gól, ktorý sme dostali. Ale dnes sme sa presvedčili , že body, ktoré sme stratili so slabšími súpermi, môžeme teraz získať späť. Dúfam, že v tom budeme pokračovať aj ďalej."

Vasilij Čižov, asistent trénera Ufy: "Dnes sme chceli ukončiť sériu prehier, ktorú máme za sebou. Chalani hrali dobre, ukázali sa ako tím. No dostali sme nešťastný gól dve minúty pred koncom a v nájazdoch sme prehrali."

Tabuľka Západnej konferencie:

1. CSKA Moskva 36 26 5 1 4 135:57 89
2. SKA Petrohrad 37 26 1 3 7 149:90 83
3. Jokerit Helsinki 37 24 3 2 8 111:81 80
4. Dinamo Moskva 36 21 4 4 7 112:78 75
5. Dinamo Minsk 35 17 3 4 11 104:91 61
6. HC Soči 36 15 4 3 14 93:96 56
7. Viťaz Podoľsk 38 15 5 1 17 103:114 56
8. Torpedo N. Novgorod 37 13 4 6 14 97:95 53
-----------------------------------------------------
9. Lokomotiv Jaroslavľ 36 12 4 7 13 92:96 51
10. SLOVAN BRATISLAVA 38 12 4 4 18 85:100 48
11. Atlant Mytišči 37 11 4 7 15 91:98 48
12. Severstaľ Čerepovec 37 10 5 7 15 97:116 47
13. Dinamo Riga 38 12 2 3 21 84:108 43
14. Medveščak Záhreb 40 11 4 2 23 93:129 43


Problémy s brankárom

Ufa v lete podpísala kontrakt s bieloruskou jednotkou Vitalym Kovaľom. Ten sa však hneď na začiatku sezóny zranil a organizačný tím musel hľadať náhradu. Nakoniec do Ufy prišiel Leland Irving, Kanaďan, ktorý minulú sezónu vychytal titul vo fínskej SM-Liige Jokeritu Helsinki. Irving sa však neosvedčil a tak je momentálne brankárskou oporou Salavatu odchovanec klubu, 24-ročný Vladimir Sochackij.

Ufa a Slovan

Až traja hráči z nášho súčasného kádra pôsobili v minulosti v Ufe. Dres Salavatu si obliekali obrancovia Tomáš Starosta a Ivan Baranka a útočník Štefan Ružička.

V uplynulom ročníku sme v SLOVNAFT Arene odohrali s Ufou vyrovnaný zápas, v ktorom dominovali brankári. O našom triumfe 2:1 rozhodol až v samostatných nájazdoch Tomáš Netík. Na ľade Salavatu sme boli tiež dlho v hre o body, domáci však dvoma gólmi v závere strhli víťazstvo na svoju stranu (4:2). Salavat je po Novokuznecku druhým mužstvom, s ktorým v aktuálnej sezóne odohráme iba jediný vzájomný duel.

Obranca Slovana Bratislava Michal Sersen si nezahrá proti Salavat Julajev Ufa. Športovo-disciplinárna komisia súťaže mu zastavila činnosť na jedno stretnutie za zákrok na Nigela Dawesa v stredajšom víťaznom zápase s Barysom Astana (3:2). Informovala o tom oficiálna webstránka KHL.

Ligová disciplinárka prehodnotila Sersenov faul na Dawesa v závere druhej tretiny, za ktorý dostal domáci zadák od rozhodcov dvojminútový trest. Na základe iniciatívy komisie rozhodcov prekvalifikovala sankciu z úderu lakťom na podrazenie s následným zranením a udelila mu trest na 5 minút plus do konca stretnutia. Pre Sersena to bol druhý trest DKZ v tejto sezóne a disciplinárka mu tak dala automatickú stopku na ďalší zápas.

Chabarovsk nestačil na Čeľabinsk, Miklík s dvomi asistenciami

Ani dve asistencie slovenského útočníka Michela Miklíka nestačili Amuru Chabarovsk k zisku bodov v piatkovom súboji KHL proti Traktoru Čeľabinsk. Domáci prehrali 2:4, Čeľabinsk tak vybojoval tretie víťazstvo v rade.

Lada Togliatti podľahla na ľade Metallurgu Novokuzneck 3:5. Jednu asistenciu v drese hostí si pripísal obranca Karol Sloboda.

KHL - piatok:

Amur Chabarovsk - Traktor Čeľabinsk 2:4 (0:3, 1:0, 1:1)
Góly: 24. Ježov (MIKLÍK), 54. Fisenko (MIKLÍK) - 5. a 9. Popov, 14. Aťušov, 52. Bulis

Admiral Vladivostok - Jugra Chanty-Mansijsk 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Góly: 9. Gynge - 7. Gorbunov, 35. Gusev

Metallurg Novokuzneck - Lada Togliatti 5:3 (2:1, 2:2, 1:0)
Góly: 2. Kurepanov, 7. Romanov, 35. Kapotov, 37. Kosourov, 60. Malcev – 7. Petrov, 28. Fjodorov (SLOBODA), 30. Bočarov

Sibir Novosibirsk - Neftechimik Nižnekamsk 7:2 (2:2, 3:0, 2:0)
Góly: 14. Enlund, 19. Šumakov, 32. Ullström, 37. Enlund, 37. Ullström, 47. Hersley, 52. Jefimenko – 6. Rjasenskij, 7. Polygalov

Dinamo Minsk - Avantgard Omsk 6:2 (2:1, 3:1, 1:0)
Góly: 4. Vesce, 16. Kulakov, 23. Cheechoo, 34. Meleško, 40. Krajíček, 56. Ellison – 3. Volkov, 32. Paršin

Torpedo Nižnij Novgorod - Lokomotiv Jaroslavľ 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Góly: 43. Immonen – 3. Apalkov, 31. Plotnikov

HC Soči - Dinamo Moskva 1:6 (0:1, 1:3, 0:2)
Góly: 34. Kosticyn – 7. Volkov, 22. Mosaljov, 25. Karsums, 36. Pestuško, 53. Sojin, 57. Karsums

Severstal Čerepovec - Víťaz Podoľsk 2:4 (0:0, 1:0, 1:4)
Góly: 24. Stoljarov, 57. Kagarlickij – 48. Koroljov (Porseland), 54. Horák, 58. Kousal

Atlant Mytišči - Barys Astana 3:4 (1:0, 2:3, 0:1)
Góly: 19. Taratuchin, 28. Taratuchin, 37. Šmeljov – 26. Starčenko, 28. Žajlauov, 38. Bochenski, 50. Starčenko
/za hostí J. Laco kryl 22 striel a mal 88-percenentú úspešnosť zákrokov/