Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Futbalisti Slovana vyhrali derby v Trnave, Senica zaváhala v Nitre

Vľavo hráč FC Spartak Trnava Martin Mikovič a hráč ŠK Slovan Bratislava Igor Žofčák. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V poradí 125. derby sa hralo v sobotu na Štadióne Antona Malatinského bez prítomnosti hosťujúcich fanúšikov.

Trnava 21. septembra (TASR) - V šlágri 11. kola futbalovej Corgoň ligy 2013/2014 zvíťazil úradujúci majster a tabuľkový líder Slovan Bratislava nad domácim Spartakom Trnava 3:1, pritom prehrával po rýchlom góle Romana Procházku.

Ešte do prestávky strhli vedenie na stranu hostí Pavel Fořt a Róbert Vittek, v 73. minúte Jiří Kladrubský stanovil konečný výsledok. V poradí 125. derby sa hralo v sobotu na Štadióne Antona Malatinského bez prítomnosti hosťujúcich fanúšikov.

"Belasí" si po triumfe nad veľkým rivalom pripísali štvrté ligové víťazstvo v rade, po ktorom zvýšili náskok na čele tabuľky po tretine súťaže na päť bodov.

Chuť víťazstva pocítili prvýkrát v novom ročníku CL aj v Nitre, ktorá zdolala na domácom trávniku Senicu 1:0 a zmazala tak nulu v kolónke výhier. O prvý trojbodový zápis tímu spod Zobora v sezóne sa v 71. minúte postaral Cléber. Nitrania sa odlepili z poslednej priečky v tabuľke, kam odsunuli Dunajskú Stredu.

Corgoň liga - 11. kolo CL:

Spartak Trnava - Slovan Bratislava 1:3 (1:2)
Góly:
7. Procházka - 17. Fořt, 25. Vittek, 73. Kladrubský. Rozhodca: Valášek, ŽK: Štepanovský, Filipko, Procházka - Kladrubský, Soumah, Bagayoko, ČK: 90. Soumah po druhej ŽK, 3250 divákov (vypredané).

Spartak: Filipko - Procházka, Adámik, Janečka, Štepanovský (79. Kuzma) - Sabo, Vlasko (68. Augustini), Chovanec (76. Schranz) - Mikovič - Hodek, Poznar
Slovan: Putnocký - Bagayoko, Kladrubský, Niňaj, Vrablec - Žofčák, Grendel (82. Soumah), Halenár, Milinkovič (87. Hlohovský) - Vittek, Fořt (68. Mészáros)


Fotogaléria zo zápasu:


Už v 7. minúte sa Spartak ujal vedenia. Procházka z priameho kopu z 20 metrov pekne obstrelil múr a Putnocký sa márne načiahol za pokusom domáceho kapitána, ktorý uviazol pri ľavej žrdi - 1:0. O desať minút stál Grendel pri zrode priamočiarej akcie, ktorá "belasým" priniesla vyrovnanie. Lopta od neho putovala k Milinkovičovi, ktorý ľahko obohral Saba, našiel nabiehajúceho Fořta a český dlháň do centra nádherne položil hlavu - 1:1. Slovan otočil skóre v priebehu ôsmich minút, keď Štepanovský spravil chybu v rozohrávke a po centri Halenára dopravil Vittek loptu do siete - 1:2. Už o chvíľu mohlo byť z pohľadu domácich hrozivých 1:3, Halenárov pokus spoza šestnástky však Filipko bravúrne vytlačil na roh. Po polhodine hry Hodekova hlavička tesne minula bránu. Spartaku vedenie viac uškodilo ako pomohlo a vo zvyšku prvého polčasu si nevytvoril žiadnu šancu. Po prestávke pridali domáci na bojovnosti, ale stále narážali na kompaktný obranný val Slovana a tak pokračoval ich jalový tlak. Slovan sa spoliehal na brejky, v pohode si držal jednogólové vedenie a vyčkával na vhodnú chvíľu, keď by mohol udrieť. V 73. minúte taká prišla. Na Žofčákov roh si vyskočil Niňaj, loptu priťukol na Kladrubského, ktorý ju na hranici ofsajdu umiestnil hlavou do siete - 1:3. Zápas ešte mohol mať dramatickú zápletku, lenže Kladrubský perfektne zblokoval strelu Poznara z dobrej vzdialenosti. V 90. minúte videl červenú kartu striedajúci Soumah, ten však vytrvalo odmietal odísť pod sprchy. Na hracej ploche sa strhla šarvátka, do ktorej sa zapojili viacerí hráči z oboch mužstiev, čo rozhodca odmenil žltými kartami pre Procházku a Bagayoka. Slovan bol efektívny a z Trnavy si vezie tri body.

O Soumahovom skrate čítajte TU

Juraj Jarábek, tréner Spartaka Trnava: "My sme doma silní a chceli sme v derby so Slovanom uspieť. Ujali sme sa vedenia pekným gólom Procházku, ale v našej hre boli fázy, keď sme sa museli stiahnuť. Za sedem minút sme Slovan prakticky posadili na koňa hrubými individuálnymi chybami, po ktorých sme dostali dva góly. Chlapci bojovali, dreli, nemám im čo vyčítať. Nechutné veci zo záveru zápasu nekomentujem, vyprovokoval ich jednoznačne hráč hostí Seydouba Soumah."



Jozef Valovič, tréner Slovana Bratislava: "Na šláger v Trnave sme sa pripravovali ako na predošlé zápasy, po ktorých sme ťahali víťaznú sériu. Vedeli sme, že súper bude hrať nátlakový futbal, Trnava sa aj za podpory divákov ujala vedenia. V ďalšom priebehu sme však boli lepším mužstvom. Splnili sme cieľ, zachovali sme si futbalovú tvár. Celkovo som s výkonom mužstva spokojný, hráči sa nezľakli búrlivého prostredia."



Roman Procházka, kapitán Spartaka Trnava: "Nepremenili sme naše šance a dostali sme lacné góly. Slovan nebol lepším mužstvom, ale efektívnejším. Mali sme hru po vedení upokojiť, ale už je to za nami a myslíme na ďalší zápas. Soumah po príchode na ihrisko zbytočne dvakrát fauloval, navyše po červenej karte bol ešte päť minút na ihrisku a provokoval. Rozhadzoval rukami, nechcel odísť z hracej plochy. Celé to pokazil. No a ešte k tomu som od neho dostal úder rukou do tváre vo chvíli, keď schádzal z ihriska. Iba som mu vravel, nech sa ponáhľa z ihriska, to je všetko. Nič zlé som mu nepovedal."

Róbert Vittek, útočník Slovana Bratislava: "Derby Trnava - Slovan bývalo vždy výbušné, patrí to k nemu. Myslím si, že trnavský divák si v dnešnom zápase prišiel na svoje, no mohol viac povzbudzovať svojich chlapcov, ktorí to potrebovali a nekričať po mne. Dnes by som tu nechcel mať deti. Kultúra na slovenských štadiónoch je čím ďalej tým horšia. Nie je to nič príjemné, keď na vás ľudia celý zápas kričia, ale už som si na to zvykol. Veľmi ma mrzí incident zo záveru stretnutia, keď sa Soumah nechal úplne zbytočne vylúčiť a vyprokoval Trnavčanov, ktorým na to stačí málo. Je to škoda, futbal si to nezaslúžil."

Dukla B. Bystrica - AS Trenčín 2:2 (0:2)
Góly:
74. Peňaška, 80. Marcin - 7. Malec, 32. Van Kessel, rozhodca Pavlík, bez kariet, 1690 divákov.

Dukla B. Bystrica: Boroš - Podstavek, Nosko, Teixeira - Turňa, Brašeň (64. Chrien), Ľupták, Považanec, Peňaška - Slančík (86. Šovčík), Jurčo (46. Marcin)
AS Trenčín: Volešák - Čögley, Ramon Da Silva, Kleščík, Mazáň - Aldo Baez - Hajradinovič (87. Bednárik), William (46. Mondek), Holúbek (81. Bezák)- Malec, Van Kessel


Dukle sa zvyklo proti Trenčínu v histórii dariť, aktuálna situácia však vyznievala proti nej. Nastúpila proti mužstvu s ofenzívnymi chuťami, s najlepším skóre v CL i s najvyšším počtom strelených gólov. Po prvom polčase sa štatistické fakty premenili aj v priebežnom stave, Trenčania vyhrávali a ich dva góly pramenili najmä zo vzácneho 'čuchu' na presné zakončenie. V 7. min brankár Boroš stačil ešte strelu Van Keesela vyraziť, proti následnej z kopačky Maleca však už bol bezmocný. No a keď v 32. min po rýchlom protiútoku Hajradinovič naservíroval loptu Van Kesselovi, Boroš kapituloval druhýkrát. Na trávniku v optimálnom počasí udierala do očí najmä bezmocná snaha domácich nejakým spôsobom Trenčanov prekvapiť. Skúšali všeličo, kolmice i centre zo strán, občas si aj 'zaštrikovali' v individuálnych prienikoch, no vždy stroskotali na spleti brániacich nôh. Už v 5. min Teixeira odkopom chladil horúcu chvíľku po strele Williama, Dukla pohrozila najmä v 22. min, keď sa Jurčo náhodou dostal k lopte, prudšie mieril medzi tri žrde o pár sekúnd neskôr z uhla Brašeň, brankár Volešák však bez problémov obe strely kryl. Rozumná taktika, dokonale plnená počas zápasu vychádzala Trenčanom dlho aj po zmene strán. V 54. min po brejku Van Kessela zachránil v poslednej chvíli zblokovaním strely Nosko. Na druhej strane sa dvakrát z diaľky pokúšal nachytať na hruškách Volešáka striedajúci Marcin, raz bránku netrafil, a potom v 60. min namieril rovno do stredu bránky. Hostia pohrozili v 64. min po prieniku Van Kessela, lopta sa len tesne dokotúľala mimo bránky vedľa pravej žrde. V 74. min sa domáci konečne dočkali, Peňažka zblízka usmernil loptu, ktorú už spoza bránkovej čiary vykopol Baez. Vzápätí spálil šancu na vyrovnanie Slančík, na Volešáka bežal úplne sám, no už ho stihol len nastreliť. V 80. min sa konečne vydarila Dukle akcia, o ktorú sa pokúšali celý zápas. Po kolmej nahrávke si Marcin perfektne v behu spracoval loptu, Kleščík bol na neho príkrátky a na jeho strelu aj brankár Volešák. Marcin si prívlastok hrdina zápasu mohol prkrášliť aj v 82. min, namieril však z uhla tesne vedľa. Trenčania sa odrazu utápali v chybách a mohli byť nakoniec radi, že vydolovali na Štiavničkách aspoň bod.

Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice: "Vynikajúci zápas, s tempom, no aj s naším horším vstupom do zápasu. Nevedeli sme sa dostať do tempa, súper zápas lepšie rozohral, no v druhom polčase sme si vypracovali toľko šancí, že sme mali k víťazstvu aj bližšie."

Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Dobrý vstup do zápasu, dobre sme kombinovali, boli sme lepší a všetko sme mali vo svojich rukách. V druhom polčase sme nepochopiteľne prestali hrať, súper sa zlepšil, mal viac gólových šancí. Podľa mňa remíza vzhľadom na rozdielnosť polčasov bola spravodlivá pre obe mužstvá."

MFK Ružomberok – FK DAC 1904 Dunajská Streda 2:0 (2:0)
Góly:
37. Nosek, 32. Lačný. Žlté karty: Gašparík, Mesanovič, Kwin (všetci D. Streda). Rozhodoval: Vlk – 1874 divákov.

Ružomberok: Lešňovský – Ondrek (81. R. Bartoš), Greššák, Nosek, P. Maslo – Zošák (52. Martin Nagy) – Zreľák, Tawamba, Ďubek, Almaský (79. Serečin) – Lačný.
Dunajská Streda: Belic – Adiaba, Matúš, Peter Majerník, Beńo – Kwin, Boya Ntsogo – Ujlaky (71. Nasra), Gašparík, Hošek (66. M. Sedlák) – Mesanovič (66. Szarka).


Stretnutie sa začalo vo vlažnom tempe, domáci sa dopredu tlačili stredom a tadiaľ cesta neviedla. Od úvodu bolo jasné, že Dunajskí Streda prišla pozorne brániť vpredu sa pokúšať o brejkové situácie. Prvou hostia pohrozili v 15. min., keď do šance sa dostal Gašparík, ale Lešňovský výborne zasiahol. V 28. min. mali Ružomberčania prvú čistú šancu, po Zošákovom priamom kope Tawamba zblízka trafil iba Belica a pri druhom pokuse minul bránu. V 37. min. sa už ale skóre menilo, po rohovom kope Ďubeka loptu do siete doklepol Nosek. O tri minúty na to sa na po druhý raz na Lešňovského rútil Gašparík, ale pri pokuse o lob poslal loptu lem do rúk ružomberského brankára. V 42. sa v hĺbke šestnástky DAC – u presadil Lačný a šikovne prehodil Belica – 2:0. V druhom dejstve domáca aktivita pokračovala, lenže ako prví (v 54. min.) hostia ohrozili bránu. Kwinovu hlavičku po rohu však Ružomberčania zblokovali. V 60. min. Lačného priamy kop z 25 m brankár Dunajskej Stredy vyboxoval nad. Po prestávke sa takmer stále hralo na polovici Dunajskej Stredy, ale domáci kombinovali, ale do šancí sa nedostávali. V 76. po ojedinelom útoku hostí Nasrovu štipľavú strelu zdiaľky kryl Lešňovský. V 82. mal Bartoš na kopačke tretí úspech MFK, ale zle trafil loptu. V 88.min. Lačného hlavičku zmaril Belic.

Jozef Vukušič, tréner Ružomberka: „Ja si vážim toto víťazstvo, rovnako ako každé iné. Bolo vidieť, že Dunajská Streda hrala inak ako v predchádzajúcich zápasoch, kvalitnejšie. Dôležité bolo, že do polčasu sme viedli 2:0, ale bolo vidieť, že niektorí hráči boli trošku nervóznejší. Pred stretnutím sme museli urobiť niektoré personálne zmeny, najmä v obrane, čo vždy mužstvo poznačí. Takže mali sme problém s otváraním hry. Avšak vysporiadali sme sa s tým. Druhý polčas sme hrali nátlakovo, mali sme šance, ale nepodarilo sa nám ich premeniť.“

Mikuláš Radványi, tréner Dunajskej Stredy: „Po tých udalostiach, ktoré sa u nás stali, toto bol tretí zápas a z našej strany určite najkvalitnejší. Futbal je o detailoch a v tomto smere sme mi zlyhali. Prvý gól po štandartke, moji hráči si nezvykli, že každú štandartnú situáciu treba dohrať. Potom sme dostali druhý gól a bolo po zápase. Za stavu 1:0 mal Gašparík stopercentnú šancu, keby ju premenil možno by sa zápas inak vyvíjal. V druhom polčase pološanca Kwina na kontaktný gól. Dnes sa už na tom dalo pozerať. Niektorým hráčom však chýba zápasová kondícia.“

MŠK Žilina - MFK Košice 2:0 (0:0)
Góly:
74. Majtán, 80. Pich. Rozhodovali: Prešinský - Somoláni, Špivak, ŽK: Jelič, Gergel - Ostojič, Pačinda, 1518 divákov

Žilina: Dúbravka - Mabouka, Akakpo, Piaček, Hučko - Pečovský - Mihálik, Bello, Paur (65. Gergel), Pich (87. Guba) - Jelič (40. Majtán)
Košice: Tofiloski - Ostojič, Kavka, Korijkov (20. Dordevič), Sekulič - Duda, Šinglár (85. Urban), Bukata (59. Haskič), Pačinda - Viazanko, Diaby


Žilina - Košice
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Prvý polčas pod Dubňom až tak veľa vzrušenia nepriniesol. Na začiatku zápasu už v 6. minúte sa veľmi peknú akciu podarilo vyprodukovať Košičanom, na jej konci bol Pačinda, ale brankár Dúbravka si s jeho nepríjemnou strelou poradil. O šesť minút neskôr sa delovkou spoza šestnástky prezentoval žilinský kapitán Pečovský, gólman Tofiloski nemal ľahkú prácu, ale takisto to zvládol. V 23. minúte zaujal pekný individuálny prienik dravého Mihálika, krídelník Žiliny prešiel stredom obrany hostí, potom do šance vysunul Picha, no toho v poslednej chvíli zblokoval Sekulič. V 39. minúte poslal Paur skvelý center do šestnástky, Pich sa rútil do šance, no Tofiloski bol o niečo rýchlejší a zmocnil sa lopty včas. Krátko na to sa na druhej strane po skvelom pase za žilinskú obranu ocitol v streleckom priestore Pačinda, ale v rozhodujúcej chvíli mu lopta odišla z kopačiek. Košická obrana posilnená skvele zvládnutým prvým polčasom pokračovala vo výbornej práci aj po zmene strán a Žilinčania sa v ofenzíve veľmi trápili. Po obrovskej snahe, ktorá nemala účinok sa v 66. minúte po Majtánovom centri z pravej strany ocitol úplne sám pred bránou Pich, ale v tutovej príležitosti poslal loptu tesne vedľa. Neprešla ani minútka a nový muž na ihrisku v žilinskom drese Gergel mohol poslať domácich konečne do vedenia, jeho strela však opečiatkovala ľavú žrď. V 74. minúte sa však Tomáš Majtán výborne predral cez dvojicu košických obrancov a umnou strelou popod brankára Tofiloského dostal loptu do siete - 1:0. Kúzlo košickej obrany bolo zmazané, a tak prišiel aj druhý úder. Gólu sa nakoniec dočkal aj Róbert Pich a celkom zaslúžene. Majtán mu poslal na nohu presnú prihrávku, Pich mal trochu času, zamieril a umiestnil to nechytateľne k žrdi - 2:0. Žilina si tak napriek počiatočným ťažkostiam splnila úlohu favorita.

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Je to pre nás veľmi dôležité víťazstvo, ktoré sme dosiahli po zlepšenom výkone v druhom polčase. V tom prvom to z našej strany nebolo ono. Od tohto výsledku, ktorý je momentálne asi najdôležitejší, sa musíme odraziť, ale čaká nás ešte veľa práce a herne sa musíme posunúť."

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Do zápasu sme vstúpili celkom dobre, defenzíva bola z našej strany v poriadku, mali sme aj pár šancí a hrozili sme brejkmi. Po odchode dvoch hráčov v druhom polčase sme nestíhali dopredu, naša hra bola zlá a Žilina zaslúžene vyhrala."

FC Nitra - FK Senica 1:0 (0:0)
Gól:
71. Kleber. Rozhodoval: Kružliak, ŽK: Hála, Bagi, Kaspřák - Križko, Habánek, Kalabiška, 730 divákov.

FC Nitra: Perniš – Kolbas, Kaspřák, Šimončič, Mičic – Bagi - Gajdoš, Šmehyl (90.+Le Giang), Turčák, Hála (66. A.Čermák) - Kleber
FK Senica: Šulla – Habánek, Brabec, Pavlík, P. Čermák - Križko (68. Jirásek) - Diviš, Kóňa, Opiela (46. Piroska), Kalabiška - Tsoumou (46. Hiago).


Nitrania v tomto ročníku Corgoň ligy ešte nezvíťazili a pred súbojom s tretími Seničanmi sa posilnili o ďalších dvoch hráčov – na hosťovanie zo Slovana Bratislava prišli Tomáš Bagi a Adrián Čermák. Po opatrnejšom úvode sa do prvej sľubnej príležitosti dostal domáci Turčák, s jeho slabým zakončením však Šulla nemal problémy. V 18. minúte nechýbalo veľa a domáci mohli viesť, Gajdošov pekný pokus o prelobovanie však skončil nad senickou bránou. Nitrania boli aktívnejší a o 3 minúty prenikol do šestnástky Cleber, brankára hostí však nenachytal. V 33. minúte potiahol peknú akciu Hála a Gajdoš pálil nad. O 2 minúty na opačnej strane nebezpečne zaútočili Záhoráci, Tsoumou vysunul Kalabišku, ale toho Perniš skvelým zákrokom vychytal. Vynikajúci zákrok vytiahol na druhej strane aj brankár Šulla, keď svoje mužstvo podržal pri nájazde Hálu. V nadstavenom čase zo štandardky ešte pohrozil kapitán hostí Kóňa, ale jeho pokus skončil na hornej sieti. Seničania do druhého polčasu prestriedali, keď nastúpili Piroska a Hiago, prvú šancu však mali domáci. Cleber poslal strieľanú loptu pred bránu, ale Hála na ňu nedočiahol. Aktívny Cleber predviedol v 61. minúte krásnu akciu, preštrikoval sa až pred Šullu, zakončil však len do pravej žrde. O 3 minúty Cleber posunul Gajdošovi a jeho prudká tečovaná strela letela nad. V 71. minúte sa veľmi dobre hrajúci Cleber dočkal, keď z 20 m prízemnou strelou rozvlnil sieť za Šullovým chrbtom. Seničania potom zlepšili pohyb a dostali sa aj do dvoch príležitostí, ale Piroska ani Kóňa neboli úspešní. Domáci si už potom postrážili svoje tesné vedenie a konečne sa dočkali prvej výhry.

Vladimír Koník, tréner Nitry: "Do zápasu sme išli síce s určitou pokorou, ale už po zápase so Slovanom som videl na hráčoch, že s týmto naším stavom chcú niečo robiť. Potrebovali sme sa konečne chytiť. V dnešnom zápase sme celkom dobre behali. Veľmi si vážim tieto tri body, pre nás je to dobrý impulz."

Eduard Pagáč, tréner Senice: "Domácim gratulujem k víťazstvu. Dnes to bolo z našej strany zlé. Futbal sa totiž bez pohybu a bez srdca hrať nedá."

Tabuľka Corgoň ligy po 11. kole:
1. Slovan Bratislava 11 8 1 2 27:12 25
2. Spartak Myjava 11 6 2 3 21:18 20
3. AS Trenčín 11 6 1 4 29:14 19
4. FK Senica 11 5 4 2 18:11 19
5. MFK Ružomberok 11 5 4 2 21:18 19
6. MŠK Žilina 11 4 4 3 20:17 16
7. Spartak Trnava 11 5 1 5 16:19 16
8. Dukla B. Bystrica 11 3 5 3 20:15 14
9. ViOn Zlaté Moravce 11 4 2 5 11:19 14
10. MFK Košice 11 3 2 6 12:12 11
11. FC Nitra 11 1 2 8 12:30 5
12. DAC Dunajská Streda 11 1 2 8 6:28 5