Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Slovenky nastúpia v A-skupine proti Turecku, Čiernej Hore a Ukrajine

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

O súperkách slovenských basketbalistiek na budúcoročných ME vo Francúzsku rozhodol dnešný žreb v Paríži.

Paríž 21. septembra (TASR) -Slovenské basketbalové reprezentantky sa predstavia na budúcoročných majstrovstvách Európy vo Francúzsku v základnej A-skupine spolu s Tureckom, Čiernou Horou a Ukrajinou. Rozhodol o tom piatkový žreb v Paríži.

Slovenky odštartujú šampionát 15. júna duelom s Čiernou Horou, vzápätí ich čaká Ukrajina a na záver základnej časti sa stretnú so striebornými z uplynulých ME Turkyňami. Všetky duely A-skupiny sa odohrajú v meste Vannes.

Na žrebe sa zúčastnil aj prezident Slovenskej basketbalovej asociácie Jaroslav Janáč. "Toto zloženie je pre nás prijateľné a postup zo skupiny do nadstavby považujem za reálny," povedal Janáč.


Postup zo skupiny je reálny

"Medzi šestnástkou tímov už nie je slabý súper, no žreb mohol byť milosrdnejší. Turkyne sú jasné favoritky skupiny, finalistky z uplynulých ME a účastníčky OH 2012. Čierna Hora je taktiež veľmi silná, má skúsené hráčky a má motiváciu dokázať, že ako samostatný štát patrí na šampionát. Ani Ukrajina nie je slabá, vyradila Maďarsko. Majú mladé hráčky, ktoré môžu byť veľmi nepríjemné. Z posledného koša som si však prijal práve ich, pretože s nimi máme v posledných rokoch pozitívnu bilanciu. Z prvého koša som si určite neprijal Turecko a z tretieho ani Čiernu Horu. Napriek tomu verím, že sa zmestíme do postupovej trojice," povedal pre TASR manažér Ivan Benninghaus.

Kontinentálny šampionát sa uskutoční od 15. do 30. júna 2013 a pre Slovenky to bude už deviata účasť na ME v dejinách samostatnej republiky. Najväčšími úspechmi zostávajú striebro z Maďarska 1997 a bronz z Talianska v roku 1993.

Zo základných skupín postúpia prvé tri tímy do osemfinálovej fázy a posledné družstvá tabuliek sa s turnajom lúčia. Dvanástka postupujúcich sa následne rozdelí do dvoch šesťčlenných skupín, pričom prvé štyri tímy postúpia do štvrťfinále.

Zverenkyne trénera Ivana Vojtka si zabezpečili postup už v predposlednom zápase kvalifikácie s Belgickom a v poslednom stretnutí ho ešte vyšperkovali triumfom nad Slovinskom a prvým miestom v C-skupine. Vďaka tomu figurovali v piatkovom žrebe v druhom koši.


Zloženie základných skupín ME 2013 vo Francúzsku:


A-skupina: Turecko, SLOVENSKO, Čierna Hora, Ukrajina

B-skupina: Rusko, Taliansko, Švédsko, Španielsko

C-skupina: Srbsko, Lotyšsko, Francúzsko, Veľká Británia

D-skupina: Česko, Chorvátsko, Litva, Bielorusko