Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Slovenky nestačili na Talianky, ale 6. miestom vyrovnali rekord na ME

Slovenské reprezentantky ďakujú za podporu po zápase o 5. miesto na ME hráčok do 19 rokov vo volejbale žien po prehre s Talianskom 4. septembra 2016 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zverenkyne trénerky Evy Kosekovej však odohrali vydarený turnaj, keď vyhrali štyri zo siedmich duelov.


Nitra 4. septembra (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky do 19 rokov prehrali v zápase o 5. miesto na majstrovstvách Európy v Nitre s Talianskom 0:3.

S majstrom sveta do 18 rokov ťahali od začiatku za kratší koniec a na silného súpera nestačili. Zverenkyne trénerky Evy Kosekovej však odohrali vydarený turnaj, keď vyhrali štyri zo siedmich duelov a šiestym miestom vyrovnali historicky najlepšie umiestnenie na ME v tejto vekovej kategórii z roku 2010 v Srbsku.
ME do 19 rokov - Nitra:
Zápas o 5. miesto:
Slovensko - Taliansko 0:3 (-13, -9, -10)


Zápas trval: 63 minút. Rozhodovali: I. Bartulaová-Gustinová (Bos. a Herc.) a S. Pindral (Poľ.), 350 divákov.

SR: Fričová 7, Adamovičová 0, Šunderlíková 14, Sedláčková 0, Cigániková 1, Šimková 0, libero Španková (Šepeľová 1, Ramajová 2, Zimová 0, Körmendyová 2). Trénerka: E. Koseková.

Taliansko: Melliová 12, Mazzarová 14, Pamiová 6, Pietriniová 14, Lubianová 7, Morellová 3, libero Zannoniová (Boldiniová 0, Provaroniová 1, Nwakalorová 0). Tréner: L. Cristofani.

Úvod patril Taliankam, ktoré kvalitne podávali a dostali sa do vedenia 13:2. Slovenky nevedeli nájsť recept na silného súpera. Po ese Ramajovej a útoku Fričovej znížili domáce reprezentantky na 6:14. Slovenky aj za podpory fantastických fanúšikov bojovali, aj keď náskok Talianok bol obrovský. Pri servise Fričovej sa podarilo znížiť na 12:20. Prvý set patril Taliankam, ktoré ho vyhrali hladko 25:13.

Začiatok druhého dejstva mal podobný scenár a po ese Mazzarovej viedli Talianky 5:0. Fričová esom znížila na 2:5, ale na technickom timeoute bolo 8:3 pre hosťujúci tím. Dominancia Talianok, ktoré sa minulý rok stali majsterkami sveta do 18 rokov, bola obrovská a postupne viedli už 13:4. Druhý set bol v réžii Talianska, ktoré vyhralo 25:9.

Slovenky sa nevzdávali, aj keď Talianky boli veľmi silné. Pri podaní Šunderlíkovej znížili domáce hráčky na 4:6. Náskok súpera potom znovu narástol, mierne ho znížila úspešným blokom Körmendyová - 8:13. Talianky však mali navrch aj v tomto sete, ktorý vyhrali 25:10 a získali piate miesto na ME.

Povedali po zápase
Eva Koseková, trénerka SR:
"Čakali sme, že Talianky pôjdu do toho naplno. Majú kvalitný tím, o čom svedčí, že minulý rok boli majsterky sveta do 18 rokov. Bála som sa, že už v sobotňajšom zápase s Nemeckom nám dôjdu sily, ale nakoniec sa to stalo až dnes a nestačili sme na súpera fyzicky, ani psychicky. Vo všetkých predchádzajúcich zápasoch sme museli siahnuť na dno svojich síl. Celkovo hodnotím turnaj veľmi pozitívne, prekonali sme cieľ, ktorý sme si stanovili a mala som pocit, že sa dievčatá po včerajšej výhre trochu uspokojili. Na Talianky sme nemali, v každej činnosti boli lepšie. Šieste miesto považujem za veľký úspech, dievčatám gratulujem a turnaj hodnotím pozitívne. Vo viacerých zápasoch sme prekročili svoj tieň a hrali sme vynikajúci volejbal."

Karolína Fričová, smečiarka SR: "Dnes bol súper nad naše sily. Talianky majú výborný tím a predstihli nás v každej činnosti. Ešte musíme veľa pracovať, aby sme na ne dosiahli. Cítili sme už aj únavu, aj keď to asi nehralo v tomto zápase rolu. Hlavy dole však nemáme, pretože sme odohrali dobré zápasy a šieste miesto je skvelé. Pred turnajom to nikto nečakal. Teraz sa tešíme na spoločnú oslavu, pretože je za nami jedna úspešná etapa. Ďakujeme našim rodičom a známym za to, ako nás počas celého turnaja podporovali. Boli úžasní."

Lucia Sedláčková, nahrávačka a kapitánka SR:
"Talianky sú majsterky sveta a hrali výborne. Som prekvapená, že nepostúpili do semifinále a hrali až o piate miesto. Bola to pre nás radosť s nimi hrať, aj keď nás dali dole. Nerobili chyby, od začiatku nás tlačili a nepustili nás k ničomu. Ako kapitánka som však hrdá na tento tím a čo sme na turnaji dosiahli. Šieste miesto je nadplán, pred šampionátom sme s tým nerátali."

Fričová v Tíme snov, zlato získali Rusky

Majsterkami Európy volejbalistiek do 19 rokov sa stali Rusky, keď v nedeľňajšom finále v Nitre vyhrali nad obhajkyňami titulu zo Srbska 3:0. Bronz po víťazstve v troch setoch nad Belgickom získali reprezentantky Turecka.

Medzi najlepšie hráčky turnaja, do "Dream Teamu" sa dostala slovenská smečiarka Karolína Fričová. Šestnásťročná smečiarka Slávie EU Bratislava bola s 22 esami najlepšie podávajúcou hráčkou celého turnaja a v počte bodov jej patrilo šieste miesto s 94 bodmi. Najviac bodujúcou Slovenkou a celkovo druhou najlepšou na turnaji bola univerzálka Karin Šunderlíková, ktorá dosiahla 126 bodov, o tri menej ako vedúca Nemka Hanna Orthmannová.

Rusky získali prvé zlato v tejto kategórii od roku 1994, celkovo aj v súčte titulov za Sovietsky zväz vybojovali pätnáste prvenstvo. Finálový duel mal aj slovenské zastúpenie, keď druhou rozhodkyňou bola Jana Niklová.

Výsledky o konečné umiestnenie na ME do 19 rokov:
finále: Srbsko - Rusko 0:3 (-24, -19, -18)
o 3. miesto: Turecko - Belgicko 3:0 (24, 15, 20)
o 5. miesto: Slovensko - Taliansko 0:3 (-13, -9, -10)
o 7. miesto: Nemecko - Bulharsko 3:0 (21, 11, 11)