Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FOTO: Skvelá Velez-Zuzulová, vo finále SP skončila na druhom mieste

Slovenská lyžiarka Veronika Velez- Zuzulová sa teší na pódiu z celkového druhého miesta v slalome Svetového pohára alpských lyžiarok vo švajčiarskom St. Moritzi v sobotu 19. marca 2016. Foto: TASR/AP

Finálový slalom ukoristila Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá svoje 20-te víťazstvo v pretekoch SP oslávila s náskokom dvoch sekúnd a troch stotín na Zuzulovú.


St. Moritz 19. marca (TASR) - Veronika Velez-Zuzulová korunovala v sobotu svoju najúspešnejšou sezónu Svetového pohára druhým miestom v záverečnom slalome sezóny. Vo švajčiarskom St. Moritzi sa tešila aj z celkového druhého miesta v sezónnom hodnotení disciplíny hustých bránok a z 25. pódiového umiestnenia v pretekoch SP.

Finálový slalom ukoristila Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá svoje 20-te víťazstvo v pretekoch SP oslávila s náskokom dvoch sekúnd a troch stotín na Zuzulovú. Tretia bola Švédka Frida Hansdotterová (+0,31), ktorá už v Jasnej pred dvoma týždňami získala malý glóbus. Druhá Slovenka Petra Vlhová skončila po veľkej chybe v druhom kole na 18. mieste (+4,96) a celkovo jej v slalome patrí celozimná šiesta priečka.

Elitné slovenské lyžiarky dosiahli v 1. kole piate, resp. siedme miesto. Ich pozície na atakovanie vedúcej Shiffrinovej boli vzdialené, ale Velez-Zuzulová (+1,24 s) i Vlhová (+1,28) poškuľovali po ďalších pódiových pozíciách. Shiffrinová si ako jediná bez zaváhania poradila so strednou pasážou, kde sa v prudšom sklone niektoré bránky príliš "rozišli" a nebolo jednoduché udržať rytmus. Na prvom medzičase bola vcelku prirodzene najrýchlejšia Velez-Zuzulová, Shiffrinovej "dala" desatinu v dynamickej línii, v ktorej mohla využiť svoj cit pre tempo s aerodynamickým držaním hornej časti tela. V strede stratila a hoci dolná tretina bola opäť "šitá" na jej mieru, prišlo zaváhanie s paličkou tesne pred druhým medzičasom a tak trochu vyšla z rytmu. Výsledok 31-ročnej Slovenky tak v 1. kole ovplyvnila jej "medzihra" s pravou palicou, ktorá jej skĺzla zo zovretia a tri bránky prešla v snahe znovu ju pevne uchopiť.

Tak uz ju mam moj najvacsi poklad !!!! Zatial nemam este vela slov len ten pocit ;) Chcela by som sa podakovat rodine...

Posted by Veronika Velez-Zuzulova on 19. marec 2016

V druhom kole to najprv nevyzeralo dobre s Vlhovou, ktorá v plochom nájazde do druhého úseku úplne vyšla zo stopy a na pár metrov musela svoj lyžiarske odvetvie zmeniť na bežeckú vetvu. Tento "stoják" samozrejme znamenal prepad v klasifikácii a v konečnom dôsledku aj stratu nároku na body, keďže tie sa v redukovanej štartovej listine finále udeľujú len prvej 15-ke. Keďže však neskôr Francúzka Nastasia Noensová i Nórka Nina Loesethová vypadli, 20-ročná slovenská "kométa" si udržala excelentné šieste miesto v slalomovom seriáli SP.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas 1. kola sobotňajšieho finálového slalomu vo švajčiarskom St. Moritzi 19. marca 2016. Petra Vlhová bola po prvom kole na siedmom mieste.
Foto: TASR/AP

Velez-Zuzulová nastúpila na štart druhého kola s vedomím, že po dvoch sezónnych tretích miestach má šancu svoje maximum vylepšiť. Opäť bola hore i dole vynikajúca, trochu stratila v strede, ale tentoraz bez rušivých momentov a s prehľadom šla do vedenia. Prvenstvo je vzala len superfavoritka.

Iba 21-ročná Shiffrinová aj z záverečných pretekoch sezóny potvrdila, že má "stenmarkovský" formát. V mladom veku dosiahla v slalome zlato zo ZOH i z MS a k zisku štvrtého malého glóbusu SP jej zabránilo iba zranenie. Pred ním dvakrát a po ňom trikrát vyhrala s prehľadom alebo dokonca s rekordnými náskokmi - všetkých päť slalomových súťaží, v ktorých štartovala. "Nie som úplne stotožnená s tým, že práve sa končí sezóna. Ale už sa teším na novú. V tejto sa mi darili slalomy tak, že niekedy som neverila na tie časy. Vždy som si pri tých náskokoch pomyslela - je to naozaj tak?" vyznala sa pre APA pretekárka, ktorá celkovo už vyhrala 22 "veľkých" slalomových zápolení - jedno olympijské, dve na svetových šampionátoch a 19 v seriáli Svetového pohára.

Preteky opäť dopadli nepriaznivo pre rakúske ženské lyžovanie. Alpská veľmoci číslo jeden má v slalome excelentného Hirschera, ale niet náhrady za Schildovú a Zettelovú. Rakúšanky sa v tejto zime nepostavili ani raz na pódium, čo sa im naposledy stalo v sezóne 1994/95.

Výsledky finálového slalomu SP v St. Moritzi:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:43,96 min., 2. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +2,03, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,31, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,66, 5. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +2,87, 6. Maria Pietilä-Holmnerová (Švéd.) +2,90, 7. Anne-Sophie Barthetová (Fr.) +3,11, 8. Carmen Thalmannová (Rak.) +3,27, 9. Šárka Strachová (ČR) +3,44, 10. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +3,64, ... 18. Petra VLHOVÁ (SR) +4,96

Konečné poradie v slalome SP (11 súťaží):
1. Hansdotterová 711 b., 2. VELEZ-ZUZULOVÁ 626, 3. Holdenerová 561, 4. Shiffrinová 500, 5. Strachová 493, 6. VLHOVÁ 389, 7. Nastasia Noensová (Fr.) 382, 8. Nina Loesethová (Nór.) 373, 9. Pietilä-Holmnerová 292, 10. Kirchgasserová 280

Celkové poradie SP (39 zo 40:
1. Lara Gutová (Švaj.) - istá víťazka - 1462 b., 2. Lindsey Vonnová (USA) 1235, 3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 1047, 4. Tina Weiratherová (Licht.) 996, 5. Hansdotterová 893, 6. Holdenerová 817, ... 12. VELEZ-ZUZULOVÁ 626, 24. VLHOVÁ 407