Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

Slovenky vyhrali turnaj v Košiciach, Kováčik vyraďoval z kádra

Na snímke vľavo hráčka Slovenska Timea Sujová, vpravo hráčka Maďarska Rita Rasheedová, uprostred jej spoluhráčka Nóra Rujáková v zápase Slovensko – Maďarsko na Veľkej cene Slovenska v basketbale žien v Infinity aréne v Košiciach v nedeľu 1. júna 2014. Foto: TASR/František Iván

Na súpiske nebudú figurovať počas blížiacej sa kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2015 Timea Sujová, Katarína Pindrochová a Sabina Oroszová.

Košice 1. júna (TASR) – Hlavný tréner Maroš Kováčik po triumfe na Veľkej cene Slovenska oznámil mená troch hráčok, s ktorými nepočíta počas blížiacej sa kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2015. V nedeľu 8. júna počas úvodného duelu proti Slovinsku nebudú na súpiske Slovenska figurovať Timea Sujová, Katarína Pindrochová a Sabina Oroszová.

"V živote som nebol pred ťažším rozhodnutím. Je veľmi ťažké niekoho odstrihnúť, keď s vami strávi tri náročné týždne prípravy. Kľúč bol však jasný a deklarovali sme, že tri hráčky pozastavíme. Vybrali sme to najlepšie, čo sme mohli, nielen z hľadiska kvality hry. ale i tímovej chémie. Asi bolo jasné, že neprejde Sabina Oroszová, pre ktorú bolo náročné prísť z Ameriky z univerzitného tímu a prispôsobiť sa európskemu basketbalu. Druhý rok po sebe sa nedostala do nominácie Katarína Pindrochová, ktorá je dobrý strelec, z hľadiska komplexnosti sme vsadili na iné hráčky. Timea Sujová sa ukázala na turnaji v dobrom svetle, ale vo februári som ju upozornil, že na jej pozícii budeme mať veľké individuality a príchodom Kristi Toliverovej to aj tak vyšlo," uviedol po zápase Kováčik, ktorý správu najprv oznámil hráčkam a až potom predstúpil pred médiá.



Američanka so slovenským pasom Kristi Toliverová s vedením Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) podpísala zmluvu, na základe ktorej musí odohrať minimálne štyri posledné kvalifikačné zápasy. V tíme Maroša Kováčika prevláda mladosť, ktorá je však na každom poste vyvážená skúsenosťou. "Máme skôr mladý tím, ale skúsenosť je na každom poste. Anka Jurčenková je skúsená pivotka. Na obvode je to Zuzka Žirková a na strednej rozohrávke Kristi Toliverová, ale tu by som neodpisoval ani mladé rozohrávačky Zuzku Brezániovú a Barboru Bálintovú," konštatoval hlavný kouč.


Slovenky zdolali aj Maďarky

Slovenské basketbalové reprezentantky zvíťazili v košickej Infiniti aréne na Veľkej cene Slovenska aj vo svojom poslednom treťom vystúpení nad Maďarskom 62:59 a medzinárodný turnaj štyroch krajín sa stal zaslúžene ich korisťou. V konečnom hodnotení triumfovali pred Nemeckom, Maďarskom a Estónskom.

V prvom stretnutí tretieho hracieho dňa Nemky zdolali Estónsko 57:50.


Na snímke v popredí hráčka Slovenska Katarína Tetemondová, v pozadí hráčka Maďarska Nóra Rujáková v zápase Slovensko – Maďarsko na Veľkej cene Slovenska v basketbale žien v Infinity aréne v Košiciach v nedeľu 1. júna 2014.
Foto: TASR/František Iván
Slovenské basketbalistky začali záverečný duel vo veľkom štýle a vďaka agresívnej defenzíve nedovolili súperovi zaznamenať body viac ako deväť minút. Za stavu 17:0 po trojke Kmeťovej sa 39 sekúnd pred koncom úvodnej desaťminútovky presadila z trestného hodu Zeleová, ktorá uzavrela i rezultát po desiatich minútach - 19:3. Druhá štvrtina priniesla vyrovnanejší priebeh a súperiace tímy sa striedali v zakončení. V 15. minúte síce Žirková trojkou upravila na 31:10, ale Maďarky do polčasu skresali vedenie Slovenska na pätnásť bodov, keď dve sekundy pred koncom polčasu Hontiová zaznamenala dva body - 38:23.

Maďarský výber pokračoval v zlepšenom výkone aj v tretej desaťminútovke. I keď sprvoti prehrával 23:42, tak postupne ukrojil z náskoku svojho súpera. V 18. minúte korigovala na rozdiel trinástich bodov Bozókiová (46:33) a na začiatku záverečnej štvrtiny upravila na 49:41 strelecky aktívna Zeleová. Maďarské reprezentantky vycítili príležitosť na dobrý výsledok a v 35. minúte Czanková dvomi premenenými šestkami znížila na rozdiel šiestich bodov - 54:48. Dramatický záver duelu však zverenky Maroša Kováčika napokon zvládli a tešili sa z víťazstva 62:59.


Slovensko - Maďarsko 62:59 (38:23)

Zostava a body SR:
Jurčenková 18, Toliverová 8, Kiššová 7, Žirková 6, Hruščáková 6 (Sujová 7, Kmeťová 4, Felixová 2, Tetemondová 2, Brezániová 2, Bálintová 0, Oroszová 0) - najviac bodov Maďarska: Hortiová 14, Vajdová 12, Zeleová 11. TH: 11/6 - 17/14, trojky: 6:3, os. chyby: 22:22, 5 faulov: Hruščáková (SR), 1000 divákov.

Hlasy po zápase:
Maroš Kováčik, tréner SR: "Súperi na turnaji išli od najmenej kvalitného až po najkvalitnejšieho. Okrem prvej štvrtiny bol posledný zápas najnáročnejší. Oveľa viac nás vystrašil a z hľadiska kvalifikácie nám najviac pomohol. Veľká bojovnosť v závere a skúsenosti rozhodli turnaj v náš prospech."



Zuzana Žirková, kapitánka SR: "Myslím si, že to bol vydarený turnaj. Mali sme totiž krátku prípravu a boli to naše prvé tri zápasy, ktoré sme zakončili úspešne. Maďarsko nás preverilo najviac a vieme, kde robíme chyby. Máme týždeň na to, aby sme ich odstránili."



výsledok druhého zápasu:
Nemecko – Estónsko 57:50 (28:27)


Tabuľka:
1. Slovensko 3 3 0 217:167 6
2. Nemecko 3 2 1 183:185 5
3. Maďarsko 3 1 2 198:196 4
4. Estónsko 3 0 3 166:216 3

nominácia basketbalistiek SR na kvalifikáciu ME 2015:

Rozohrávačky: Zuzana Brezániová (MBK Ružomberok), Barbora Bálintová (GA Košice), Kristi Toliverová (Dynamo Moskva/Rus. a Los Angeles Sparks/USA)
Krídelníčky: Dominika Baburová (MBK Ružomberok), Katarína Tetemondová (MBK Šoproň/Maď.), Zuzana Žirková (GA Košice), Martina Kiššová (GA Košice)
Pivotky: Eva Kmeťová (MBK Ružomberok), Anna Jurčenková (IMOS Brno/ČR), Lucia Krč-Turbová (BK Piešťanské Čajky), Mária Felixová (BK Piešťanské Čajky), Žofia Hruščáková (GA Košice)

kvalifikácia ME 2015, A-skupina:
8. júna: Slovensko - Slovinsko (18.00, Košice)
11. júna: Luxembursko - Slovensko (19.30, Oberanven)
15. júna: Poľsko - Slovensko (17.00, Wladyslawowo)
18. júna: Slovinsko - Slovensko (18.00, Kranjska Gora)
22. júna: Slovensko - Luxembursko (18.00, Košice)
25. júna: Slovensko - Poľsko (18.00, Košice)