Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenky potiahla Žirková, Vyňuchalová: Strhla nás svojím výkonom

Na snímke vľavo Romana Vyňuchalová (SR). Foto: TASR/Michal Svítok

Líderkou tímu SR bola v sobotu Zuzana Žirková. Nestarnúca rozohrávačka, ktorá štartuje na svojom šiestom kontinentálnom šampionáte v kariére.


Hradec Králové 17. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky zvládli dôležitý zápas proti Bielorusku a na ME v Česku sa priblížili k účasti vo vyraďovacích bojoch. Po dvoch vystúpeniach majú bilanciu 1-1, v pondelok ich čaká záverečný duel v B-skupine proti Taliansku.

Líderkou tímu SR bola v sobotu Zuzana Žirková. Nestarnúca rozohrávačka, ktorá štartuje na svojom šiestom kontinentálnom šampionáte v kariére, sa vrátila do reprezentácie s úmyslom pomôcť neskúsenému družstvu so siedmimi debutantkami. Proti Bielorusku nastrieľala 22 bodov, komplexný výkon skompletizovala 8 doskokmi a 5 asistenciami. V kľúčových momentoch trafila koše z ťažkých pozícií vrátane ďalekonosnej trojky v závere prvej štvrtiny. Líderskú pozíciu preukázala najmä po zmene strán, keď Slovenky zaznamenali rozhodujúci obrat v skóre.

"Museli sme to zlomiť. V úvode druhého polčasu sme vyzerali, že nám nič nefunguje. Som tu, aby som dávala podobné koše, aby som zlomila vyrovnané skóre. Dievčatá sa ku mne pripojili a napokon z toho bolo dôležité víťazstvo," vravela po zápase Žirková. Za kolektívny výkon pochválila aj zvyšok družstva. "Ďakujem všetkým babám. Predviedli sme bojovný kolektívny výkon a spolu s fantastickými divákmi sme to dotiahli do víťazného konca," pokračovala.

Kapitánke SR nevyšiel prvý zápas na turnaji proti Turecku, keď pre problémy s faulami odohrala len 16 minút. "Ďakujem rozhodcom, že som si mohla oddýchnuť. Dnes to bolo už o niečom inom," dodala. Z jej výkonu mal radosť aj kouč SR Marian Svoboda. "Jej hra nepotrebuje komentár, videli ste to sami. Dala ťažké koše, potiahla tím. Dievčatá sa k nej pridali a bolo z toho víťazstvo. Jej úloha pre tím je nenahraditeľná," vravel Svoboda.

Podobného názoru bola aj pivotka Romana Vyňuchalová. "Veľa toho urobila 'Žiro', ktorá dala viaceré ťažké koše a svojím výkonom nás strhla k lepšej hre. Mali sme síce úseky, kde sme dlhšie nevedeli dať kôš, ale veľmi nám pomohla zlepšená obrana v druhom polčase. K Zuzane sme sa pridali aj my ostatné a mohli sme potešiť našich fanúšikov," uviedla Vyňuchalová.

Ak Turecko vo večernom zápase podľa predpokladov zdolá Taliansko, Slovenky budú mať istotu postupu zo skupiny minimálne z tretieho miesta. Svoju pozíciu by si mohli ešte vylepšiť v prípade výhry nad Talianskom v pondelkovom záverečnom vystúpení v základnej B-skupine.