Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Šport

Slovenky sa pripravujú na druhý turnaj, cieľom ďalších 9 bodov

Na snímke slovenské volejbalistky. Foto: TASR/Martin Baumann

Družstvo trénera Marca Fenoglia si v rovnakom zložení ako na prvom turnaji v Podgorici postupne zmeria sily s Čiernou Horou, Kosovom a na záver s Fínskom.

Nitra 12. mája (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky sa už v Nitre pripravujú na domáci druhý turnaj kvalifikácie šampionátu EuroVolley. Družstvo trénera Marca Fenoglia si v rovnakom zložení ako na prvom turnaji v Podgorici postupne zmeria sily s Čiernou Horou (štvrtok, 17.30), Kosovom (piatok, 20.30) a na záver s Fínskom (sobota, 20.30).

Slovenky sú po víkendovom úvodnom turnaji D-skupiny v Čiernej Hore na najlepšej ceste k postupu na európsky šampionát. V Podgorici si postupne poradili s Fínkami (3:1), Kosovčankami (3:0) aj domácim tímom (3:0) a s deviatimi bodmi sú na čele poradia. Na ME, ktoré sa uskutočnia od 18. augusta do 4. septembra v Srbsku, Bulharsku, Chorvátsku a Rumunsku, postúpia zo skupiny dvaja najlepší.

"Prvý turnaj sa nám naozaj vydaril, myslím si, že možno trochu aj nad naše očakávania. Samozrejme, boli sme favoritky a chceli sme získať čo najviac bodov, krátko pred odchodom sme však mali zdravotné problémy a taktiež nebolo jednoduché sa za dva týždne celkom zohrať. Som veľmi rada, že sa nám podarilo získať deväť bodov a že príležitosť dostali prakticky všetky hráčky, môžeme byť spokojné. Teraz sa však už poctivo pripravujeme na druhý turnaj, v Nitre na to máme výborné podmienky," povedala nahrávačka a kapitánka Barbora Koseková na oficiálnej stránke Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

K ideálnemu vstupu do kvalifikácie prispela výraznou mierou aj smečiarka Nikola Radosová, ktorá bola zhodne s 21 bodmi líderkou štatistík proti Fínsku aj Čiernej Hore. "Naším cieľom bolo vyhrať každý zápas, a to, že máme deväť bodov, je bonus. Som rada, že sme všetky zápasy zvládli podľa predstáv a aj keď sme mali nejaké ťažkosti, dokázali sme to vždy otočiť, v koncovke zabrať a vyhrať," skonštatovala úradujúca majsterka maďarskej ligy s Níreďházou a pokračovala: "Prvý turnaj ukázal, že súperi sú dobrí, ale keď hráme dobre, rozhodne na nich máme. V tomto nastavení musíme pokračovať - snažiť sa získať čo najviac bodov a súperom dovoliť čo najmenej."

Radosovú doplnil tréner Fenoglio: "Dievčatá aj po náročnom období dokázali odovzdať na ihrisku sto percent, takže som naozaj spokojný a hrdý na tím. Turnaj hodnotím veľmi pozitívne - vrátili sme sa s deviatimi bodmi, čo je veľmi dôležité pre kvalifikáciu ME a šancu bojovať o účasť na svetovom šampionáte. Na sto percent však musíme ísť aj vo všetkých domácich zápasoch."

Postup na šampionát môžu Slovenky spečatiť už vo štvrtok - akýmkoľvek víťazstvom nad Čiernou Horou. "Je to nebezpečný a dobrý tím. V nedeľu sa nám ich podarilo udržať počas celého zápasu pod nami a vývoj sme kontrolovali. Ak sa nám to podarí aj teraz, verím, že to zvládneme. Ak zacítia príležitosť, môžu byť veľmi nepríjemné, majú kvalitnú univerzálku aj smečiarku a pri dobrej prihrávke aj útok stredom," uviedol Fenoglio. "Musíme dobre podávať, dobre brániť a hrať kolektívne, to bolo v Podgorici kľúčové. Vyhrali sme nad nimi 3:0, takže sa nemôžeme ničoho báť, musíme ísť do toho agresívne a navzájom si pomôcť," dodala Koseková.

V tejto reprezentačnej sezóne sa nepriamo bojuje aj o účasť na budúcoročných MS v Holandsku a Poľsku. Na 24-člennom turnaji si spoločne s hostiteľmi a obhajcom zo Srbska zahrajú finalisti kontinentálnych šampionátov, ďalších jedenásť miesteniek získajú tímy na základe umiestnenia vo svetovom rebríčku (orientačne do 24. miesta). Slovenkám patrí 29. pozícia a v každom súťažnom zápase hrajú o ďalšie rebríčkové body. "Nechcem, aby sa dievčatá uspokojili s tým, že zdoláme Čiernu Horu a postúpime na 'Európu'. Chcem, aby sme v sobotu mali na konte 18 bodov a aby sme v boji o účasť na MS spravili maximum. V rebríčku sme blízko a musíme sa o postup pokúsiť, musíme vyhrať každý zápas a nestrácať zbytočne sety, pretože každý set sa ráta. Do soboty musíme zostať maximálne koncentrovaní, oslavovať môžeme neskôr," dodal Fenoglio.

"Tréner stále zdôrazňuje, že sa musíme sústrediť na každú loptu. Po prvom turnaji máme deväť bodov, chceme to zdvojnásobiť. Majstrovstvá sveta sú ešte ďaleko, ale keď máme takúto príležitosť, musíme sa pokúsiť to využiť. Napokon, aj našich fanúšikov chceme potešiť dobrou hrou v každom zápase," uzavrela Koseková.



Nominácia volejbalistiek SR na druhý turnaj D-skupiny kvalifikácie ME 2021 v Nitre (13. až 15. mája):

nahrávačky: Barbora Koseková (Békešská Čaba/Maď.), Anna Kohútová (Strabag Bilíkova Pezinok)
smečiarky: Nikola Radosová (Níreďháza/Maď.), Karin Palgutová (Nancy/Fr.), Mária Žernovič (Vasas Budapešť/Maď.), Karolína Fričová (Prostějov/ČR)
blokárky: Michaela Abrhámová (Le Cannet/Fr.), Tereza Hrušecká (Strabag Bilíkova Pezinok), Katarína Körmendyová (Slávia EU Bratislava), Ema Smiešková (Strabag Bilíkova Pezinok)
univerzálky: Romana Krišková (Nevsehir/Tur.), Karin Šunderlíková (KP Brno/ČR)
liberá: Skarleta Jančová (Strabag Bilíkova Pezinok), Ema Magdinová (Slávia EU Bratislava)

Realizačný tím:

tréner: Marco Fenoglio, asistenti trénera: Stefano Micoli, Peter Adamec, manažér tímu: Slavomír Huba, štatistik: Daniel Bruch, fyzioterapeut: Patryk Bieda

Program turnaja v Nitre:

štvrtok 13. mája:

17.30 SLOVENSKO - Čierna Hora /LIVE na Dvojke RTVS/
20.30 Kosovo - Fínsko

piatok 14. mája:

17.30 Čierna Hora - Fínsko
20.30 SLOVENSKO - Kosovo /LIVE na Dvojke RTVS/

sobota 15. mája:

17.30 Čierna Hora - Kosovo
20.30 SLOVENSKO - Fínsko /LIVE na Dvojke RTVS/

Tabuľka D-skupiny:

1. SLOVENSKO 3-0 9:1 9 b.
2. Fínsko 2-1 7:5 5 b.
3. Čierna Hora 1-2 5:6 4 b.
4. Kosovo 0-3 0:9 0 b.