Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenky po prehre s Talianskom nastúpia v baráži proti Ukrajine

Na snímke vľavo v popredí Angelika Slámová (Slovensko) a druhá sprava Cecilia Zandalasiniová (Taliansko) v stretnutí ME v basketbale žien B-skupiny Slovensko - Taliansko 19. júna 2017 v českom Hradci Králové. Foto: TASR/Pavel Neubauer

S bilanciou 1-2 obsadili v tabuľke konečné tretie miesto

Hradec Králové 19. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky prehrali vo svojom záverečnom vystúpení v základnej skupine na ME v Česku s Talianskom 61:68. S bilanciou 1-2 obsadili v tabuľke konečné tretie miesto a v baráži o štvrťfinále ich v utorok čaká Ukrajina. Taliansko skončilo v B-skupine na druhej priečke a v boji o top osmičku si zmeria sily s Maďarskom.

V zostave Slovenska už chýbala Páleníková, pre ktorú sa z dôvodu zranenia členka turnaj skončil. Úvodná štvrtina bola vyrovnaná, družstvá sa striedali vo vedení. Kapitánka SR Žirková síce nastúpila v základnej päťke, ale na jej hre bolo vidieť, že ju limituje boľavé koleno. Kouč Svoboda ju tak stiahol z palubovky a šancu dal aj 18-ročnej Kováčikovej, pre ktorú to bol debut na ME. Slovenky v prvej časti hry výrazne trápila streľba, keď z hry premenili len tri z 13 pokusov. Aj preto prehrali prvú periódu 12:16. Už od druhej štvrtiny tréneri oboch tímov šetrili sily na utorkové kľúčové zápasy baráže a do hry poslali viaceré striedajúce hráčky. Mierne vedenie si udržiavali Talianky, ktoré napokon vyhrali prvý polčas 33:30.

Na snímke vpravo Marie Růžičková (Slovensko) a vľavo Alessandra Fomicaová (Taliansko) v stretnutí ME v basketbale žien B-skupiny Slovensko - Taliansko 19. júna 2017 v českom Hradci Králové.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slovenky začali po zmene strán nesústredene, ich nedôslednú obranu využil súper a poľahky sa dostal do dvojciferného náskoku. V ofenzíve sa s výnimkou Vyňuchalovej trápili ďalšie podkošové hráčky Jurčenková (streľba 1/5) s Růžičkovou (1/9) a tak Svoboda siahol aj po 17-ročnej Mikulášikovej. V 32. minúte Oroszová úspešnou trojkou znížila na 48:57 a odštartovala stíhaciu jazdu Sloveniek za obratom. Talianky však žiadnu drámu nepripustili a vedené výborne hrajúcou Zandalsiniovou si naďalej udržiavali pohodlné vedenie. Slovenky sa v záverečnej päťminútovke vypli k náporu, znížili na rozdiel siedmich bodov, ale na viac nemali. Po prehre 61:68 obsadili v tabuľke konečné tretie miesto a v baráži o štvrťfinále ich v utorok čaká Ukrajina.

Hlasy po zápase:



Marian Svoboda, tréner SR: "Dnešný zápas, i keď sme ho chceli vyhrať, nebol taký dôležitý ako ten zajtrajší. Z rotácie vypadla zranená Páleníková a šetriť sme chceli Žirkovú, čiže sme museli rozložiť minutáž medzi všetky hráčky. Mladé dievčatá ukázali bojovnosť, nebáli sa a to je dobre. Ukrajina bude veľmi ťažký súper."

Sabina Oroszová, krídelníčka SR: "Tento zápas bol viac o tom, ako dať šancu aj iným dievčatám a ušetriť sily na kľúčový barážový zápas. Samozrejme, že sme chceli vyhrať, ale súper hral dobre, bol rýchly, dobre sa pohyboval. Zuzana (Žirková) chýbala veľmi, ale šancu zase dostali iné hráčky."

Rebeka Mikulášiková, pivotka SR: "Mrzí ma, že sme prehrali, ale pre mňa to bol debut na šampionáte a ja som za to veľmi šťastná. Teší ma každá minútka, ktorú na palubovke dostanem. V závere som strelila aj kôš, čo bol jeden z najkrajších momentov mojej doterajšej kariéry."


EuroBasket Women 2017 - B-skupina:

Slovensko - Taliansko 61:68 (30:33)

zostavy:

Slovensko:
Bálintová 13, Vyňuchalová 11, Oroszová 6, Jurčenková 2, Žirková 0 (Růžičková 9, Slamová 9, Remenárová 5, Dudášová 4, Mikulášiková 2, Kováčiková 0).

Taliansko: Sottanová 15, Zandalsiniová 15, Dottová 11, Ressová 6, Ciniliová 9 (Formicová 6, Pennová 4, De Prettová 4, Masciadriová 3, Goriniová 2, Crippová 2).

Rozhodovali: Jurašová (Srb.), Krejič (Slovin.), Delestrée (Belg.), 1975 divákov.

štvrtiny: 12:16, 18:17, 13:22, 16:13

tabuľka:
1. Turecko 3 3 0 0 0 211:185 6*
2. Taliansko 3 2 0 0 1 201:175 5**
3. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 187:196 4**
4. Bielorusko 3 0 0 0 3 193:236 3
* - postup do štvrťfinále
** - postup do kvalifikácie o štvrťfinále