Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenky obsadili v ženskej štafete v Ruhpoldingu 10. miesto

Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Fialková. Foto: TASR/AP

Ako prvá zo Sloveniek vybehla na trať Paulína Fialková, ktorá aj v nedeľu potvrdila výbornú formu z posledných dní.

Ruhpolding 17. januára (TASR) - Ukrajinské biatlonové kvarteto v zložení Iryna Varvynecová, Julija Džimová, Valj Semerenková a Olena Pidrušná triumfovalo v nedeľňajšej štafete žien na 4x6 km v rámci 5. kola Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu. V cieli dosiahlo výsledný čas 1:16:14,2 h a o niečo vyše sekundu predstihlo druhé Nemecko. Tretie skončili Talianky. Slovenská štafeta v zložení Paulína Fialková, Janka Gereková, Terézia Poliaková a Ivona Fialková obsadila v 22-člennej konkurencii konečné 10. miesto so stratou +2:00,9 min.

Ako prvá zo Sloveniek vybehla na trať Paulína Fialková, ktorá aj v nedeľu potvrdila výbornú formu z posledných dní. Spoľahlivý výkon na strelnici, kde dobíjala iba raz v úvodnej ležke, a kvalitný beh ju na prvej odovzdávke katapultovali na štvrté miesto so stratou len 11 sekúnd na prvé Nórsko. Po nej prevzala "štafetový kolík" Jana Gereková, ktorá taktiež zvládla svoju úlohu na výbornú a po svojej druhej streľbe (dokopy 3 dobíjania) vybehla na trať dokonca na tretej pozícii. Na druhú výmenu prišla nakoniec na štvrtej priečke.

Na čele sa usadila Ukrajina pred Bieloruskom, tretie miesto držali priebežne Talianky. Ako tretia Slovenka v poradí vyštartovala na svoj úsek Terézia Poliaková, ležku zvládla bezchybne a posunula sa na tretiu priečku, keď za vedúcou Bieloruskou Pisarevovou zaostala len o 25 sekúnd. V stojke síce musela dvakrát dobiť, no na poslednú výmenu prišla na šiestej priečke so stratou približne 45 sekúnd na vedúcu Ukrajinu. Tá sa dostala na čelo po šiestej streleckej položke, keďže dovtedy vedúca Pisarevová úplne odpadla a chvíľu sa zdalo, že preteky vzdá. Po krátkej pauze však opäť naskočila na trať a nakoniec to zvládla na poslednú výmenu, i keď až na 11. priečke. Na druhé miesto sa posunuli Nemky.

Ako posledná zo Sloveniek vyrazila na trať najmladšia z kvarteta Ivona Filaková a aj po predposlednej streľbe držala priebežnú šiestu priečku. Na záverečnej stojke vybielila v rýchlom slede prvé štyri terče, no na ten posledný musela až trikrát dobiť a to ju stálo príliš veľa času. Zo strelnice tak vybehla na trať až na 12. mieste.

V závere bojovali o triumf Ukrajinka Pidrušná s domácou Laurou Dahlmeierovou. Tá sa na cieľovej rovinke za veľkej podpory fanúšikov pokúšala predstihnúť svoju súperku, no Ukrajinka odrazila jej útok a udržala prvé miesto. Tretie skončili Talianky. Ivona Fialková nakoniec finišovala na 10. mieste.

štafeta žiena na 4x6 km:

1. Ukrajina (Iryna Varvynecová, Julija Džimová, Valj Semerenková, Olena Pidrušná) 1:16:14,2 h, (1 tr. kolo+4 dobíjania,
2. Nemecko +1,2 s (2+11),
3. Taliansko +43,8 (0+10),
4. Rusko +44,9 (2+ 7),
5. Nórsko +1:11,5 (1+13),
6. Česko +1:47,7 (3+11),
...
10. SLOVENSKO (Paulína Fialková, Jana Gereková, Terézia Poliaková, Ivona Fialková) +2:00,9 (0+9)

poradie SP štafety žien (po 2 z 5 pretekov):
1. Taliansko 108,
2. Ukrajina 108,
3. Nemecko 108,
4. Poľsko 77,
5. Francúzsko 76,
6. Česko 76,
...
12. SLOVENSKO 59