Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Šport

Slovenská hokejová osemnástka zatiaľ žne v 1. lige úspechy

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V úvodných siedmich kolách druhej najvyššej slovenskej súťaže nazbierala slovenská osemnástka desať bodov a v dvanásťčlennej tabuľke jej patrí šieste miesto.

Trnava 3. októbra (TASR) - Sedem zápasov, tri víťazstvá, tri prehry a jedna prehra po predĺžení. Taká je doterajšia bilancia hráčov reprezentačného družstva SR 18 v I. hokejovej lige. Projekt centralizovanej prípravy slovenskej reprezentácie do 18 rokov, ktorá našla svoj domovský stánok v Trnave, začal pre mladíkov úspešne, keď dokázali odohrať viaceré rovnocenné partie s prvoligistami.

Pritom na predsezónnej tlačovej konferencii vystúpil kormidelník osemnástky Anton Bartánus veľmi opatrne. "Vieme, že skok z dorastu medzi seniorov je veľký - veď aj staršia dvadsiatka máva problémy s adaptáciou na extraligu. Máme však priestor na systematickú prácu počas celej sezóny a verím, že výsledok sa dostaví. Prvé zápasy v I. lige však budú pre naše mužstvo veľmi ťažké, lebo zdolať tímy so skúsenými hráčmi nie je jednoduché. Verím, že sa nám podarí naplniť ciele. Chceme dostať chlapcov herne vyššie," povedal začiatkom septembra tréner SR 18.

V úvodných siedmich kolách druhej najvyššej slovenskej súťaže nazbierala slovenská osemnástka desať bodov a v dvanásťčlennej tabuľke jej patrí šieste miesto. "Ak mám byť úprimný, tak doterajšie výsledky, ale aj výkony mladých hráčov predčili moje očakávania," uviedol pre oficiálnu webstránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) tréner Bartánus. Aj v porovnaní s augustovým vystúpením reprezentačného družstva na prestížnom turnaji Ivan Hlinka Memorial Cup v Piešťanoch sú výkony mladíkov potešujúce. "Bola to prvá medzinárodná akcia v sezóne, pred ktorou sme absolvovali spoločne len dvojdňový kemp v Námestove a dvojdňové sústredenie v Piešťanoch. Štyri dni nestačili, aby sa kolektív zžil nielen po hokejovej stránke. Pravdou bolo aj to, že chlapci mali dovtedy málo natrénované, v medzinárodnej konfrontácii nestačili fyzicky, neboli silní v osobných súbojoch. Po spustení projektu v Trnave sa kolektív zžil, všetko tu funguje ako má, máme vytvorené veľmi dobré podmienky na prácu. Chlapcom vštepujeme jednotný herný systém, ktorý funguje aj v kategórii dvadsaťročných. Náročné zápasy v 1. lige nám odhaľujú nedostatky, na ktorých musíme v priebehu sezóny pracovať. Zapracovávame to do tréningového procesu," povedal Bartánus. "V projekte máme päť hráčov, ktorí v minulej sezóne hrali juniorský hokej, ostatní pôsobili v dorasteneckej súťaži. Zápasy v prvej lige chlapcov neskutočne posúvajú dopredu – súperi veľmi dobre korčuľujú, hrajú fyzicky a najmä majú obrovskú výhodu v tom, že majú skúsenosti, ktoré našim mladým hráčom chýbajú. Je preto logické, že v zápasoch čelíme miestami tlaku súperov, ktorí majú aj početnejšiu streľbu."

So vstupom družstva SR 18 do prvej ligy je spokojný aj generálny sekretár SZĽH Otto Sýkora. "Veľa ľudí pred spustením projektu neverilo, že by osemnástka mohla hrať dôstojnú úlohu v prvej lige. Aj novinári sa pred sezónou pýtali, či môžu 'deti' hrať prvú ligu... Po úvodných kolách môžem povedať jednoznačne 'áno'! Družstvo SR 18 hrá v súťaži dôstojnú úlohu. Vidíme, ako chlapci z týždňa na týždeň napredujú. A som presvedčený, že toto družstvo ešte nepovedalo posledné slovo – môžu byť ešte lepší. Vrchol sezóny má táto veková kategória až v apríli na majstrovstvách sveta a tak tréner s družstvom bude môcť systematicky pracovať ďalšie mesiace," povedal Sýkora a dodal: "Vďaka patrí nielen prvoligovým klubom, ale aj hráčom, za férový prístup v súbojoch s oveľa mladšími hokejistami, ktorí len zbierajú skúsenosti v seniorskom hokeji. Nezaznamenali sme doteraz žiadne brutálne zákroky, ktoré by nám robili starosti a verím, že tomu bude tak aj v ďalšom priebehu sezóny."