Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slovenské akvabely chcú skončiť na MS v Kazani okolo 20. miesta

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Absolútnu premiéru na vrcholnom podujatí zažije súťaž miešaných párov.

Bratislava 21. júla (TASR) - Slovenské akvabely Jana Labáthová s Naďou Daabousovou v utorok odleteli do dejiska MS v plaveckých športoch v Kazani s cieľom skončiť okolo 20. miesta. Zverenky trénerov Gábora a Nory Szauderovcov sa v Rusku predstavia iba v súťaži dvojíc. V nedeľu od 8.00 SEČ absolvujú technický program, o dva dni neskôr ich čaká voľná zostava. V oboch častiach postúpi do finále najlepších 12 párov.

Slovenky sa na vrchol sezóny pripravovali v domácich podmienkach. "Prvé dva týždne sme boli na sústredení v Žiline. Potom sme trénovali v novom olympijskom bazéne v Šamoríne-Čilistove spoločne s kanadskou reprezentáciou. Naďa Daabousová štartovala v júni na 1. európskych hrách v Baku, ktoré boli zároveň MEJ a tak seniorská príprava išla tak trochu na úkor juniorskej. Vo voľnej zostave, ktorá je nová, sme pracovali najmä na choreografii, v technickej sme spravili iba drobné úpravy. Všetko naše úsilie je zamerané predovšetkým na marcovú olympijskú kvalifikáciu, kde sa bude bojovať o miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro," povedala pre TASR Szauder.

Absolútnu premiéru na vrcholnom podujatí zažije súťaž miešaných párov. Szauder tvrdí, že bude divácky atraktívna a pomôže zvýšiť záujem o synchronizované plávanie. "Zo začiatku som bola trochu skeptická, keď Medzinárodná plavecká federácia FINA zaradila túto súťaž do programu MS. Veľa ľudí totiž vnímalo synchro ako čisto ženský šport. Keď som však mala možnosť vidieť zostavu miešaného páru vo vode, začala som sa na to pozerať inou optikou. V mnohom to pripomína súťaž tanečných párov v krasokorčuľovaní a malo by to zvýšiť atraktivitu."