Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Akvabely Labáthová s Daabousovou si postupom do Ria splnili sen

Na snímke slovenské akvabely Naďa Daabousová a Jana Labáthová obsadili 14. miesto v technickom programe dvojíc v kvalifikácii o postup na OH 2016 v synchronizovanom plávaní v Riu de Janeiro 2. marca 2016. Foto: TASR/AP

Zverenky trénerského dua Gábora a Nory Szauderovcov spolu s náhradníčku Dianou Miškechovou získali miestenku pod piatimi kruhmi počas uplynulého týždňa práve v dejisku augustových hier.

Bratislava 8. marca (TASR) - Slovenské akvabely Jana Labáthová s Naďou Daabousovou si postupom na olympijské hry do Rio de Janeiro splnili životný sen. Zverenky trénerského dua Gábora a Nory Szauderovcov spolu s náhradníčku Dianou Miškechovou získali miestenku pod piatimi kruhmi počas uplynulého týždňa práve v dejisku augustových hier, keď v druhom kole obsadili v súťaži párov tretie miesto.

"Je to rozhodne najväčší úspech v mojej kariére. Nechcem povedať, že som ani neverila, dúfala som, že sa to podarí a keď to vyšlo, tak som sa veľmi tešila. Je to super. Nielen veľký úspech športovej kariéry, ale aj životný. Zúčastniť sa na olympiáde bude jedinečný zážitok. Budú to jediné hry v Riu, budeme tam súťažiť a užijeme si to," povedala pre TASR skúsenejšia z dvojice dvadsaťsedemročná Jana Labáthová, ktorá sa pokúšala o kvalifikáciu už aj na olympiádu v Londýne 2012 s Kristínou Krajčovičovou a náhradníčkou Máriou Habovou. "Vtedy sme neuspeli, ale v Londýne sme s tým počítali. S Naďou sme od septembra 2013. To už bolo viac cielené na OH. Najprv sme sa pripravovali na súťaž v Berlíne a potom sme sa už rozhodli ísť do Ria," dodala.



O tom, aký výsledok by ich potešil priamo na olympiáde, zatiaľ neuvažovali. "Ani neviem. Teraz sa ešte tak tešíme, že na to ani nemyslíme. Postup bol náš top sezóny, dlhá a ťažká cesta dostať sa tam a toto bude už taká odmena."

Úspech oslávia v najbližších dňoch. "Ešte sme žiadne oslavy nestihli, ale určite pôjdeme cez víkend s kamarátmi a s partiou, no najprv bude oslava s rodičmi. Najviac si vážim, čo pre mňa urobili a ako ma podporovali. Takže pôjdeme na nejakú rodinnú večeru, či obed a príde aj moja sestra, ktorá žije v zahraničí."

Za úspechom je kopec driny. Akvabely sa pripravujú podobne ako plavci. Nechýbajú kondičné tréningy na suchu, beh, posilňovňa a samozrejme plávanie. "Musíme ovládať všetky štýly, ale tú rýchlosť plavcov nedosahujeme. U nás je najdôležitejšia a najťažšia vec synchronizácia," uviedla Labáthová.

Pre o deväť rokov mladšiu Daabousovú to bola prvá olympijská kvalifikácia a hneď úspešná. "Je to pre mňa splnený sen. Odkedy nás trénuje Gábor Szauder, tak nám od začiatku hovoril, že sa tam dostaneme. Ja som si ten úspech ešte ani tak úplne neuvedomila. Po tom, ako sme sa kvalifikovali, tak som sa zrazu o tretej v noci začala smiať a keď sa ma moja spolubývajúca Diana spýtala, čo sa deje, povedala som, že sme to zvládli. Je to super, veľmi sa teším," povedala.

Slovenky skončili po úvodnom technickom programe na 14. mieste, v redukovanom poradí na 13. so skóre 77,376 bodov. Pozíciu si udržali aj po voľnom programe. Olympijské miestenky si vybojovalo prvých 12 tímov, dvojice na 13. až 20. mieste dostali šancu na reparát a v ňom Slovenky nakoniec uspeli. "Po všetkých tých stresoch je to veľké oslobodenie. Najťažší bol prvý deň súťaže. Očakávali sme, ako sa zoradí ten rebríček, ako to uvidia rozhodcovia a to bolo poriadne napätie. Potom sme sa už rozbehli, dokázali sme do toho vložiť väčší kus seba a užiť si tie zostavy," pokračovala Daabousová

Slovenské synchronizované plávanie malo naposledy svoje zastúpenie na OH pred 12 rokmi, v Aténach 2004 štartovali Veronika Feriancová-Strapeková s Katarínou Havlíkovou. Takže tento úspech je po dlhšej dobe najväčší aj pre celý zväz synchronizovaného plávania. "Trénujem už 23 rokov a málokedy som videl takú fyzickú silu. Ukázali veľkú vnútornú aj vonkajšiu silu. Na OH som bol aj ako tréner Grécka, či Maďarska, no toto bola pre mňa najväčšia výzva, najdlhšia cesta. Keď si spomeniem, kde sme začínali a kde sme teraz... bolo to niečo špeciálne," povedal tréner.

Dve miestenky na olympiádu získala krajina, neskôr musí zväz nahlásiť konkrétne mená. Predbežne pôjdu Labáthová s Daabousovou, no ak by niektorá z nich nakoniec do Ria nemohla, pocestuje tam náhradníčka Miškechová. Tá absolvovala s dvojicou celú prípravu. Počas kvalifikácie prežívala súboje z brehu rovnako intenzívne, akoby bola v bazéne. Podľa vlastných slov možno aj viac. "Bolo to super, teším sa z úspechu. Som pripravená kedykoľvek naskočiť, ak by sa niečo stalo. Všetky preteky i prípravu si striedame. Na brehu som bola asi ešte nervóznejšia, je to niečo úplne iné ako v bazéne, nedá sa to ovplyvniť. Mala som pocit, že cvičím s nimi," povedala.



"Náhradníčka je veľmi dôležitá. Musíme byť vždy pripravení. Sme veľmi radi, že máme náhradníčku takej kvality. Je to podstatný moment," zdôraznila predsedníčka zväzu Jana Labudová.

Slovenky si v Riu vyskúšali preteky v otvorenom bazéne, v ktorom sa bude súťažiť aj na OH. Oproti zavretému je to niečo úplne iné. Tréner podotkol, že veľký rozdiel spraví hlavne koordinácia. Podstatná je aj klíma. Pod holým nebom v Brazílii panovali počas súťaží teploty okolo 34-36 stupňov, predtým však boli búrky a organizátori museli zrušiť dva tréningy. "Vysoké teploty robili problémy s kondíciou. My sme súťažili od 11.15 do 13.00, čiže na pravé poludnie a teplota vody bola veľmi vysoká. Keď bolo vyhlasovanie víťaziek, tak museli dokonca chladiť pódium, aby nepálilo," povedala Labudová.

"Mne teplo až tak nevadí, no ku koncu to bolo už naozaj zlé a začali nám odchádzať nohy a zadýchali sme sa. Som rada, že tam bude v auguste chladnejšie," uviedla Daabousová. V máji ju spolu s Miškechovou čaká maturita. Slovenky sa tak nezúčastnia na najbližšej vrcholnej súťaži - májových majstrovstvách Európy v Londýne a ešte presne nevedia, ako bude vyzerať záverečná príprava pred OH.