Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Slovenské akvabely si pred kvalifikáciou v Riu veria

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dvojice budú v nedeľu od 18.00 vo voľnom programe bojovať o zostávajúce štyri postupové miesta.

Rio de Janeiro/Bratislava 29. februára (TASR) - Slovenské akvabely Jana Labáthová s Naďou Daabousovou majú pred tohtotýždňovou olympijskou kvalifikáciou v Riu de Janeiro jasný cieľ - vybojovať si miestenky na OH 2016. V stredu 2. marca od 14.15 SEČ sa zverenky Gábora a Nory Szauderovcov predstavia v technickom programe, vo štvrtok popoludní ich čaká voľná zostava. Po prvom kole kvalifikácie postúpi do Ria najlepších 20 párov.

Dvojice na 21.-28. priečke budú v nedeľu od 18.00 vo voľnom programe bojovať o zostávajúce štyri postupové miesta. "Záverečné previerky pred OH kvalifikáciou dopadli veľmi dobre. Na German Open v Bonne sa nám podarilo predbehnúť Britky, ktoré sú našimi veľkými konkurentkami v boji o Rio. Na French Open v Paríži sme vo finále zasa zdolali Izraelčanky a dostali sme sa na úroveň Bielorusiek, čo bolo nečakané. Bude to na hrane, do hry o postup určite prehovorí aj Kolumbia. Niektoré krajiny sa už nominovali cez kontinentálne kvalifikácie. Vieme však, že napríklad Nový Zéland nevyužije kvótu, takže bude o jedno miesto navyše. Máme najväčšiu šancu postúpiť na olympiádu od roku 2004 a verím, že ju využijeme," povedala pre TASR spolutrénerka slovenského dua Nora Szauderová, ktorá pred 12 rokmi priviedla na OH v Aténach Veroniku Feriancovú-Strapekovú a Katarínu Havlíkovú. Odvtedy slovenské synchronizované plávanie nemalo svoje zastúpenie pod piatimi kruhmi.

Labáthová s Daabousovou absolvovali pred odletom na kvalifikáciu sústredenie na Floride, kde dolaďovali posledné detaily. "Chceli sme, aby si Janka s Naďou zvykli na časový posun a zmenu klímy. Snažili sme sa udržať baby v čo najlepšej synchronizácii a fyzickej i psychickej pohode. Vlani v septembri sme po konzultácii s rozhodcami urobili výraznejšie zmeny v dlhom voľnom programe. V technickom programe prišlo iba k drobným úpravám. V posledných týždňoch dievčatá usilovne cibrili obe zostavy," dodala Szauderová.

Podľa slov Labáthovej by technická zostava mohla byť zbraňou slovenského dua. "Je to naša najsilnejšia stránka, hlavne pokiaľ ide o elementy a prvky. V technickom programe by sme chceli ukázať, že na to máme a že sme lepšie ako naše konkurentky. Vo voľnej zostave to chceme potom už iba doťuknúť a potvrdiť, že právom patríme na olympiádu. Počítame s tým, že o všetkom sa zrejme rozhodne až 6. marca v druhom kole kvalifikácie. Pevne dúfam, že v konečnom poradí skončíme do 24. miesta. Účasť v Riu by bola pre mňa splnením sna," priznala skúsenejšia zo slovenského dua, ktorá sa pred štyrmi rokmi pokúšala kvalifikovať na OH 2012 v Londýne po boku Kristíny Krajčovičovej.

Program olympijskej kvalifikácie párov v Rio de Janeiro.
streda 2. marca 14.15 1. kolo, technický program
štvrtok 3. marca 14.15 1. kolo, voľný program
nedeľa 6. marca 18.00 2. kolo, voľný program