Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Slovenské basketbalistky na záver prípravy opäť jasne zdolali Rakúsko

Basketbal Slovensko - Rakúsko. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hernú prípravu pred blížiacou sa kvalifikáciou na ME 2013 vo Francúzsku tak ukončili s bilanciou tri víťazstvá a štyri prehry.

Košice 9. júna (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky zvíťazili i v sobotňajšom prípravnom stretnutí v košickej Infiniti aréne nad Rakúskom 91:45.

Hernú prípravu pred blížiacou sa kvalifikáciou na ME 2013 vo Francúzsku tak ukončili s bilanciou tri víťazstvá a štyri prehry. Oproti piatkovému stretnutiu do duelu nezasiahla hráčka talianskeho Schia Ivana Jalčová a zápas sledovala z lavičky.

O úvodné tri body sa postarala slovenská reprezentantka Minčíková, ktorá predviedla presnú ruku spoza trojkového oblúka. Súper však kontroval rovnako a po trojke Forcherovej bol stav nerozhodný. Rovnaká hráčka premenila v 2. minúte dva presné trestné hody a Rakúšanky viedli 5:3. Od tohto momentu začali dominovať na palubovke domáce hráčky a do konca úvodnej desaťminútovky viedli o päť bodov 18:13.

V druhej desaťminútovke Slovenky svojho súpera "prevalcovali", dobre bránili, boli vysoko úspešné pri streleckom zakončení a prakticky rozhodli o osude stretnutia. Od stavu 26:18 totiž zaznamenali sedemnásťbodovú šnúru. Rakúšanky dokázali zaznamenať iba deväť bodov a naopak inkasovali o dvadsať navyše (9:29). Po polčase svietil na ukazovateli skóre stav 47:22.

Slovenské reprezentantky pokračovali v nasadenom tempe aj v na začiatku druhého dejstva a postupne ich náskok narastal. V 24. minúte po presných zásahoch Lukačovičovej a Sujovej už viedli 55:24 a po tridsiatich minútach 68:30. V poslednej štvrtine sa už iba dohrávalo a zverenky Ivana Vojtka sa tešili zo zaslúženého víťazstva 91:45.

SLOVENSKO - Rakúsko 91:45 (47:22)
Štvrtiny:
18:13, 29:9, 21:8, 23:15.

Zostava a body SR: Lukačovičová 15, Jurčenková 14, Tetemondová 13, Minčíková 6, Kupčíková 0 (Vyňuchalová 14, Sujová 12, Černáková 7, Šimová 7, Kmeťová 2, Kubatová 1) - najviac bodov Rakúska: Forcherová 11, Suritschová 8, TH: 17/15-9/9, fauly: 14:20, trojky 4:6, rozhodovali: Brziak, Šarišský, Hricišin, 100 divákov.

Ivan Vojtko, tréner SR: "Bolo jasné, že tento duel nevyhráme o osemdesiat bodov, predpokladal som, že možno o 50-60 bodov. Nakoniec to nebolo ani o 50 bodov, pretože sme v závere poľavili. Šetrili sme predovšetkým dve hráčky, Jalčovú, ktorá nehrala vôbec a Kupčíkovú, ktorá nastúpila na úvodných päť minút. Kvalita išla trošku dole, ale malo to cieľ, aby sa ukázalo ďalších desať hráčok."

Klaudia Lukačovičová, hráčka SR: "Nešlo nám o skóre. Sústredili sme sa na obranu a na to, aby sme si dotrénovali posledné veci pred začiatkom kvalifikácie. Nesplnili sme všetky, ale možno takýto duel padol vhod, že to nebol až taký silný súper, keďže aj my musíme šetriť sily."