Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenské derby bude najkvalitnejším v stredoeurópskom regióne

Kilword Foto: TASR/MTI

Slovensko bude mať zastúpenie jedným koňom. Je ním 3-ročný hnedák Kilword, ktorý pred necelými dvomi týždňami vyhral Maďarské derby.

Bratislava 16. júla (TASR) - V nedeľu 20. júla sa uskutoční na Závodisku, š. p. Bratislava v petržalskom Starom Háji päť medzinárodných dostihov. "Pritom 22. ročník Slovenského derby bude najlepšie obsadeným derby v stredoeurópskom regióne," konštatoval v stredu na tlačovej konferencii riaditeľ Závodiska Marián Šurda a dodal: "Derby dostihy sa už uskutočnili v Česku, Poľsku, Rakúsku a Maďarsku, Slovenské derby je posledné v poradí. Okrem Českého derby máme vypísanú najvyššiu dotáciu 60.000 eur."

Štartová listina Slovenského derby naplní kapacitu 14 boxov, ktoré sú k dispozícii. Pôvodne sa na tento dostihový sviatok prihlásilo 53 koní, kritérium zisku za posledných 12 mesiacov splnili okrem štrnástky aj ďalšie dva kone, ktoré sú medzi náhradníkmi. "V Bratislave budú štartovať skvelé kone a vynikajúci džokeji, vrátane najlepšieho slovenského džokeja Jozefa Bojka, ktorý dlhodobo pôsobí v Nemecku a patrí v tejto krajine turfu každoročne medzi top desiatku. Na svojom konte má už 1033 víťazstiev," povedal M. Šurda.

Slovensko bude mať zastúpenie jedným koňom. Je ním 3-ročný hnedák Kilword, ktorý pred necelými dvomi týždňami vyhral Maďarské derby. "Koník má super povahu, ľahko sa mi s ním trénuje a dobre spolupracuje. Myslím si, že spolu s jeho trénerom a majiteľom by sme mohli byť spokojní s umiestnením do piateho miesta. Ak to budú vyššie priečky, budeme z toho mať radosť," povedal pre TASR tréningový partner koňa a džokej Róbert Šara, ktorý bude v sedle Kilworda aj v nedeľu.

Začiatok nedeľňajšieho dostihového dňa stanovili organizátori netradične na 15.00 h. Dôvodom je priamy prenos RTVS z etapy na cyklistickej Tour de France, po ktorej skončení pokračuje priamy prenos z dostihov od 17.45 do 19.00 h, pričom Slovenské derby odštartujú o 18.40 h.

Súčasťou mítingu je aj sprievodný kultúrny program. Pre deti pripravia viaceré atraktívne akcie či vozenie na poníkoch. Uskutoční sa tradičná súťaž o najelegantnejší dámsky klobúk. Dámy a slečny s klobúkom majú vstup zdarma. Tipujúci, ktorý uhádne tzv. veľké poradie, prvé tri kone v cieli, získa bonus 1000 eur.

Štartová listina Veľkej ceny Raiffesen Bank International, 22. ročníka Slovenského derby (rovina Gd-3 na 2400 m pre 3-ročné kobyly a žrebce, dotácia 60 000 eur):
1 Buonarroti (majiteľ Jasna, tréner Josef Váňa, džokej Jaromír Šafář) ČR
2 Honzik Chipera (maj. Jiří Charvát, tr. Tomáš Šatra, dž. Václav Janáček) ČR
3 Shazaam (maj. Eckhard Sauren, tr. Peter Schiergen, dž. Daniele Porcu) Nem.
4 Dekatmie (maj. Lokotrans, tr. Zdeno Koplík, dž. Radek Koplík) ČR
5 Kilword (maj. Autoopravovňa Petra Strniska, tr. Peter Hlavenka, dž. Róbert Šara) SR
6 Win Front (maj. DAR, tr. Zdeno Koplík, dž. Tomáš Lukášek) ČR
7 Sázava (maj. Nutri Horse, tr. Helena Blažková, jazd. Michal Abík) ČR
8 Love Me (maj. Rabbit Trhový Štěpánov, tr. Allan Petrlík, dž. Jan Verner) ČR
9 Victory Tiger (maj. Gestüt Riepegrund, tr. Werner Hefter, dž. Eugen Frank) Nem.
10 Cheeky Chappie (maj. Monte Negro, tr. Radek Holčák, dž. Zuzana Vokálková) ČR
11 Lac Leman (maj. Gestüt Auenquelle, tr. Roland Dzubasz, dž. Stephen Hellyn) Nem.
12 Monsieur Bachir (maj. DS Pegas, dž. Grzegorz Wroblewski, dž. Petr Foret) ČR
13 Cazador (maj. Stall Turffighter, tr. Andreas Wöhler, dž. Jozef Bojko) Nem.
14 Vainakh (maj. Ramzan Kadyrov, tr. Arslangirej Šavujev, dž. Robert Havlin) ČR

Náhradníci:
15 Sterndeuter (maj. Vimar Dvorníky, tr. Sándor Ribárszki, dž. Jaroslav Línek) Maď.
16 Aldan River (maj. Valentin Buchtojarov, tr. Arslangirej Šavujev, dž. Patrick Dobbs) ČR