Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenské hádzanárky idú do Salerma aj bez Popluhárovej, chcú zvíťaziť

Tréner reprezentantiek Slovenska v hádzanej Peter Sabatka. Foto: TASR/František Iván

Po úvodných dvoch vysokých prehrách s favoritmi skupiny už môžu Slovenky iba snívať o postupe na decembrový európsky šampionát do Holandska, no tréner Peter Sabatka odmieta zabaliť postupový boj.

Bratislava 20. marca (TASR) - Do talianskeho Salerna sa na duel 3. kola 6. skupiny kvalifikácie majstrovstiev Európy museli slovenské hádzanárky vybrať nakoniec aj bez spojky Petry Popluhárovej. Hráčka nemeckého bundesligistu Thüringer HC sa trénerovi Petrovi Sabadkovi ospravedlnila zo zdravotných dôvodov.

Namiesto nej slovenský kouč povolal svoju klubovú zverenkyňu z Veselí Zuzanu Drotárovú.

Aj napriek poslednej vynútenej zmene v kádri Sabadka kladie za cieľ svojej družiny víťazstvo, no zároveň si uvedomuje, že priepastný výkonnostný rozdiel medzi oboma súpermi, ktorý jestvoval ešte pred nejakými desiatimi rokmi, je už dávno minulosťou.

"Chceli by sme uspieť, každý bod v kvalifikácii je cenný. Vieme však, že to bude veľmi ťažké. Talianky dokázali v domácom prostredí s Dánkami odohrať vyrovnanú partiu a ešte dve minúty pred koncom prehrávali iba o dva góly," pripomenul slovenský tréner zápas, ktorý sa nakoniec skončil päťgólovým triumfom severaniek.

"Vzbudzuje to rešpekt a práve dévédéčko z tohto zápasu sme použili v príprave. Rozdiel medzi slovenskou a talianskou hádzanou už nie je taký ako bol kedysi. My ideme svojou cestou a budujeme nové družstvo, no a treba priznať, že Talianky išli hore - stačí sa pozrieť na výsledok ich junioriek v kvalifikácii ME, v ktorej vyhrali nad Češkami o 10 gólov. Navyše naše možnosti sú len obmedzené, stretli sme sa po dlhšom čase a za pochodu tvoríme družstvo."

Po úvodných dvoch vysokých prehrách s favoritmi skupiny už môžu Slovenky iba snívať o postupe na decembrový európsky šampionát do Holandska, no Sabadka odmieta zabaliť postupový boj. "Nádej stále žije. Matematicky to ešte môže vyjsť, aj keď prax hovorí, že šanca nie je veľká," povedal tréner, ktorý sa chce na Apeninskom polostrove spoľahnúť predovšetkým na jednu zbraň svojho kolektívu. "Mala by to byť ofenzívna obrana. My máme typy práve na takýto agresívny obranný systém, 1-5 sme hrali už aj na testovacom olympijskom turnaji v Londýne, vtedy ešte bez Wollingerovej. Verím, že sa nám ju podarilo zapracovať," dodal Sabadka.

Už v nedeľu jeho tím privíta Talianky na domácej pôde v zápase 4. kola v Hlohovci (18.00).

Nominácia SR:
brankárky: Martina Túrociová (Slovan Duslo Šaľa), Zuzana Školková, Simona Súlovská (obe HK Danlog Partizánske)
pivotky: Ivana Trochtová (Slovan Duslo Šaľa), Michaela Kovaličková, Patrícia Wollingerová (obe Iuventa Michalovce)
krídelníčky: Dagmar Stuparičová (Thüringer HC/Nem.), Lucia Súkenníková (Britterm Veselí nad Moravou/ČR), Simona Pileková (Šaľa), Selma Blažeková (Partizánske)
spojky: Alžbeta Tóthová, Katarína Dubajová (obe DHC Sokol Poruba/ČR), Zuzana Drotárová, Monika Rajnohová (obe Veselí), Martina Košíková, Klaudia Michnová (obe HK Danlog Partizánske)

Tabuľka 6. skupiny:
1. Chorvátsko 2 2 0 0 74:38 4
2. Dánsko 2 2 0 0 63:46 4
3. Slovensko 2 0 0 2 47:70 0
4. Taliansko 2 0 0 2 37:67 0

ďalší program:
streda, 21. marca: Taliansko - Slovensko (18.00, Salerno), Chorvátsko - Dánsko (18.00, Rijeka)
sobota, 24. marca: Dánsko - Chorvátsko (17.00, Randers)
nedeľa, 25. marca: Slovensko - Taliansko (18.00, Hlohovec)
30./31. mája: Taliansko - Dánsko
streda, 30. mája: Slovensko - Dánsko (18.00, Považská Bystrica)
2./3. júna: Chorvátsko - Slovensko
sobota, 2. júna: Dánsko - Taliansko (15.00, Roskilde)