Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovenské hádzanárky v baráži proti Španielsku

Na snímke generálny sekretár EHF Michael Wiederer vyžreboval Slovensko počas žrebu baráže o postup na budúcoročné MS v Dánsku, ktorý sa uskutočnil v rámci záverečného dňa európskeho šampionátu v Budapešti 21. decembra 2014. Foto: TASR/MTI

Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v rámci záverečného dňa európskeho šampionátu v Budapešti, ktorý im určil zdolaného finalistu ME.

Budapešť 21. decembra (TASR) - Slovenské hádzanárky sa v baráži o postup na budúcoročné MS v Dánsku stretnú so strieborným tímom z ME 2014 Španielskom. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v rámci záverečného dňa európskeho šampionátu v Budapešti, ktorý im určil zdolaného finalistu ME. Zverenky trénera Dušana Poloza figurovali medzi nenasadenou deviatkou tímov.

Španielky v nedeľu prehrali vo finále kontinentálnbeho šampionátu v Budapešti s Nórskom 25:28. Slovenky odohrajú prvý duel na pôde súpera. Baráž sa bude hrať systémom doma-vonku v termínoch 6./7. júna a 13./14. júna budúceho roka. Slovenky naposledy štartovali na MS v roku 1995 v Rakúsku a Maďarsku, kde obsadili 12. miesto.

Bol by to zázrak, tvrdí Poloz

Na snímke uprostred tréner tímu Sloveniek Dušan Poloz počas oddychového času v stretnutí Švédsko - Slovensko v druhej štvrťfinálovej skupine na ME v hádzanej žien 16. decembra 2014 v Záhrebe.
Foto: TASR/Pavol Neubauer
"Nedávno sme finalistu MS zdolali, tak teraz zdoláme druhého finalistu," reagoval s úsmevom na meno súpera tréner Poloz, ktorého tím na v nedeľu skončených ME vyradil Srbsko ako finalistu MS 2013 po triumfe 23:21 v základnej skupine v Osijeku. "Ak by sa nám podarilo postúpiť, bol by to ďalší zázrak. Je úplne jasné, že to bude nesmierne náročné, či už to bude Nórsko alebo Španielsko. Nórky z historického hľadiska na MS patria už dlhé roky a ich vyradiť asi nepôjde a Španielky potvrdzujú veľký nárast výkonnosti. Prvý zápas hráme vonku a bol by iba bonus, ak by sme v ňom pred odvetou uhrali solídny výsledok. Čo ale bude o pol roka uvidíme, to je ešte ďaleko."

Už pred žrebom bolo isté, že súper Sloveniek vzíde z elitnej jedenástky prebiehajúcich ME v Maďarsku a Chorvátsku. Na zaradenie medzi nasadené tímy potrebovali Slovenky skončiť na európskom šampionáte do 11. miesta, čo im ušlo o jednu priečku. Nasadenými tímami boli Nórsko/Španielsko, Čierna Hora, Švédsko, Francúzsko, Maďarsko, Holandsko, Rumunsko, Nemecko a Poľsko. V koši nenasadených figurovali tímy od 12. do 16. miesta na ME Slovensko, Chorvátsko Rusko, Srbsko a Ukrajina a štyri postupujúce družstvá z I. fázy kvalifikácie - Rakúsko, Česko, Island a Slovinsko.

Najhorší možný žreb

Na snímke slovenská hádzanárka Katarína Dubajová (vľavo) a francúzska hádzanárka Marie Allison Pineauová počas zápasu v 2. kvalifikačnej skupine o postup ME 2014 medzi Slovenskom a Francúzskom 11. júna 2014 v Šali.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Najhorší možný žreb, či už to bude Nórsko alebo Španielsko. Obaja sú finalisti ME, a to hovorí za všetko, ale s každým sa dá hrať. Radšej by som bola, ak by sme dostali Španielky. Myslím, že by sme mali väčšie šance na postup," povedala pre TASR skúsená spojka Katarína Dubajová. Jej spoluhráčka z reprezentácie Simona Szarková dodala: "Žreb nám vôbec neprial, vedela by som si predstaviť množstvo lepších súperiek. Každý rok je však iný, hráčky sa obmieňajú a my sme nedávno dokázali, že sa dá hrať aj proti silným."

Meno barážového súpera Sloveniek nepotešilo ani pivotku nemeckého Trieru Andreu Czanikovú. "Presne tento scenár som si vôbec neželala. Budeme mať čo robiť, hoci možné je všetko. Aj Srbky sú vicemajsterky sveta a dokázali sme ich zdolať. Musíme tvrdo pracovať a uvidíme. Nič ľahké nás však nečaká," dodala pre TASR Czaniková.

Generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Martin Simonides v reakcii na žreb uviedol: "Je to to najťažšie, čo sme mohli dostať. Tajne sme aj s trénerom dúfali, že by nám mohli vyžrebovať Poľky, Rumunky alebo Holanďanky, rozhodne nie zdolané finalistky majstrovstiev Európy. Pred barážou sa budeme snažiť na prípravný dvojzápas získať súpera, ktorý má podobný štýl hry ako Španielsko."

Nasadenými tímami boli Nórsko/Španielsko, Čierna Hora, Švédsko, Francúzsko, Maďarsko, Holandsko, Rumunsko, Nemecko a Poľsko. V koši nenasadených figurovali tímy od 12. do 16. miesta na ME Slovensko, Chorvátsko, Rusko, Srbsko a Ukrajina a štyri postupujúce družstvá z I. fázy kvalifikácie - Rakúsko, Česko, Island a Slovinsko.

Istú účasť na MS 2015 má zo starého kontinentu Dánsko ako organizátor i aktuálny majster Európy Nórsko. Svetový šampionát sa na budúci rok uskutoční od 5. do 20. decembra v štyroch dánskych mestách. Sú nimi Herning (hrať sa tu budú obe semifinále i finále), Kolding, Frederikshavn a Naestved.

Žreb baráže MS 2015 hádzanárok:

Francúzsko - Slovinsko

Nemecko - Rusko

Srbsko - Rumunsko

Holandsko - Česko

Ukrajina - Poľsko

Čierna Hora - Island

Rakúsko - Maďarsko

Španielsko - SLOVENSKO

Chorvátsko - Švédsko