Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovenské hádzanárky zdolali Izrael a postúpili do baráže o MS 2019

Radosť slovenských hádzanárok. Archívna snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zverenky trénera Jána Packu ukončia turnaj nedeľňajším súbojom s Kosovom.

Šaľa 1. decembra (TASR) - Slovenské hádzanárky postúpili do budúcoročnej európskej baráže o postup na MS 2019. Rozhodol o tom ich sobotňajší triumf na turnaji 1. skupiny prvej fázy kvalifikácie MS v Šali nad Izraelom 24:20.

Slovenky v piatok zdolali Ukrajinu 36:32 a na konte majú pred záverečným kolom štyri body. Bodovo ich môžu dostihnúť už iba Ukrajina a Izrael, s oboma majú ale lepší vzájomný zápas. Zverenky trénera Jána Packu ukončia turnaj nedeľňajším súbojom s Kosovom (18.00 h).

Na MS 2019 v Japonsku sa predstaví z Európy 13 tímov, istú účasť už má Francúzsko ako obhajca titulu. Ďalšie tri celky sa pridajú po skončení prebiehajúcich ME a zvyšných deväť vzíde z baráže (play off systémom doma-vonku), ktorá sa uskutoční v máji a júni budúceho roka. Žreb baráže je na programe 15. decembra, deň pred vyvrcholením európskeho šampionátu vo Francúzsku.

Turnaj 1. skupiny prvej fázy kvalifikácie MS 2019 - Šaľa:



Izrael - Slovensko 20:24 (7:11)

Najviac gólov Izraela:
Bertautová 5, Vakratová 5/2, Shaulová 4. Zostava a góly SR: Oguntoyeová, Medveďová, Gubiková - Pócsíková, Fiľková-Trehubová 1, Rebičová, Trúnková 2, Szarková 3, Holešová 5, Rajnohová 3/3, Patrnčiaková 6, Bujnochová 1, Tulipánová 1, Kučerová 1, Vargová, Popovcová 1. Rozhodovali: M. Sáová, V. Sáová (obe Portug.), vylúčenia: 3:1, 7m hody: 2/2 - 3/3, 800 divákov

Hlas po zápase

Ján Packa, tréner SR:
"Nehrali sme tak naplno ako včera proti Ukrajine a na dievčatách bolo vidno aj únavu. Dal som preto priestor aj ďalším hráčkam z kádra. Myslel som si, že vyhráme o viac, ale najdôležitejšie pre nás je, že sme vyhrali a splnili sme tak náš cieľ. Pobijeme sa o MS a je jedno koho nám vyžrebujú, my sa na to pripravíme."

Annamária Patrnčiaková, najlepšia strelkyňa SR so 6 gólmi: "Povedali sme si, že ideme do tohto zápasu na sto percent a bohužiaľ nám to vôbec nevyšlo. Mysleli sme si, že to bude jednoduchšie. Cieľ postúpiť do baráže sme splnili a zajtra ešte potrebujeme odohrať kvalitne duel s Kosovom. Ak budeme na sebe makať, tak máme šancu postúpiť na MS."

Mária Holešová, krídelníčka SR: "Z našej strany to dnes bola totálna katastrofa. Asi sme si mysleli, že súper sa porazí sám. Neviem, či išlo o podcenenie, alebo sme boli až príliš premotivované. Nefungovala nám obrana, ani útok, nepremenili sme veľmi veľa šancí. Sme šťastné, že sa nám podarilo postúpiť, ale musíme pracovať na našom výkone. Včera s Ukrajinou sme si nastavili latku vysoko a dnes sme ju podliezli. Musíme na tom pracovať a stabilizovať výkony. Potom máme šancu na postup."

Simona Szarková, spojka SR: "Dnešný výkon by som zhodnotila jedným slovom - katastrofa. Neviem, či to bolo únavou. Nechceli sme súpera podceniť, no v realite to vyzeralo inak. Kľúčový bol ale pre nás zápas s Ukrajinou, možno sme do neho investovali všetky sily a dobre, že bol hneď na úvod turnaja. My máme problém hrať ako favorit a takéto zápasy ešte nezvládame. Prispôsobíme sa súperovi a nedáme mu toľko, koľko by sa patrilo."


Slovenky na začiatku plnili úlohu favorita. Súperovi dovolili skórovať prvýkrát až po šiestich minútach, to už po dvoch zásahoch Patrnčiakovej viedli 2:0. Domáce postupne odskočili na rozdiel štyroch gólov - v 18. minúte Holešová zakončila rýchly protiútok na 8:4. Rozdiel v skóre mohol byť aj vyšší, no Slovenky robili príliš veľa technických chýb a nepremenili viacero ďalších čistých príležitostí. V prestávke mali náskok 11:7.

Vstup do druhej časti Slovenkám nevyšiel, opäť sa trápili v koncovke a Bertautová znížila v 25. minúte na 10:12 z pohľadu Izraela. O štyri minúty neskôr už bol súper na dostrel - domáce viedli o jediný gól 14:13. V bránke hostí "čarovala" Boronovská a domáce dlho nedokázali definitívne rozhodnúť zápas vo svoj prospech. Až štvrťhodinu pred koncom Patrnčiaková dvoma gólmi za sebou na 18:14 "upokojila" svoj tím a ten už dokráčal k očakávanému víťazstvu. Po ňom už mohla na palubovke vypuknúť postupová radosť.

Ďalší sobotňajší výsledok:

Ukrajina - Kosovo 44:19 (23:7)


Tabuľka 1. skupiny:

1. Slovensko 2 2 0 0 60:52 4

2. Ukrajina 2 1 0 1 76:55 2

3. Izrael 2 1 0 1 48:49 2

4. Kosovo 2 0 0 2 44:72 0




Ďalší program turnaja v Šali:

nedeľa 2. decembra

15.30: Ukrajina – Izrael

18.00: Slovensko – Kosovo