Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenské slalomárky obsadili pódium v piatich zo šiestich pretekov

Na snímke slovenská reprezentantka v alpskom lyžovaní Veronika Velez - Zuzulová sa teší na pódiu po víťazstve v nočnom slalome žien Svetového pohára v rakúskom Flachau v utorok 12. januára 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Len Švédky a Slovenky majú po dve pretekárky v prvej desiatke celkového poradia slalomu vo Svetovom pohári.

Flachau 13. januára (TASR) - Impozantné víťazstvo Veroniky Velez-Zuzulovej a najrýchlejšie druhé kolo Petry Vlhovej. Utešene sa "betónuje" medzisviatočné konštatovanie TASR o žiadnych pochybnostiach, že Slovensko má v súčasnosti dve superslalomárky, ktoré štatisticky i lyžiarskymi reáliami patria do najužšej svetovej špičky. Utorňajší nočný slalom v rakúskom Flachau bol zatiaľ azda najjasnejším odkazom, že malá stredoeurópska krajina je momentálne top veľmoc medzi hustými bránkami. Spolu so Švédskom a jasne pred ďalšími družstvami na čele s Rakúskom. Jej dve pretekárky obsadili pódium v piatich zo šiestich pretekov.

Len Švédky a Slovenky majú po dve pretekárky v prvej desiatke celkového poradia slalomu vo Svetovom pohári. A takisto v prvej žrebovanej sedmičke. Vlhová je síce v koeficientálnom poradí štartovej listiny SP ôsma, ale pred ňou figuruje aj zranená Američanka Mikaela Shiffrinová. Atak 20-ročná "kométa" bude vo štvrtok večer opäť súčasťou prvej skupiny žrebu pred piatkovým slalom vo Flachau, ktoré sa podujalo nahradiť zrušenú súťaž v nemeckom Ofterschwangu.



Vlhová si aj v utorok pod umelým osvetlením opäť budovala rešpekt. Moderátor pretekov jej nadelil superlatíva a v cieľových priestoroch ju po dojazde druhého kola rakúski novinári pasovali na pódium. Napokon skončila šiesta, lebo prvé kolo nešla podľa svojich predstáv, ale faktom je, že na zhoršujúcej sa trati ju od jej čísla 14 odsunula na 11. pozíciu iba jedna súperka - hneď za ňou štartujúca Francúzka Noensová.

"Trať druhého kola bola oveľa lepšia ako prvé kolo. Prestalo snežiť a trochu sa ochladilo. V tom prvom kole tam naliali vodu, ale spravilo to zle, lebo to zmäklo. Ešte aj bránky z môjho pohľadu boli lepšie postavené v druhom kole," zdôraznila pre TASR a pochválila tým aj Zuzulovej manžela Romaina Veleza, architekta kurzu. Vo Vlhovej vyjadreniach sa striedala mrzutosť s radosťou. "Napriek horším podmienkam ma hnevá, ako som išla prvé kolo. Ak chcem ísť na pódium, musím zájsť dve dobré jazdy. No nič, nedopadla som až tak zle, ale bol to najmä veľký deň pre Slovensko. Vlastne sa zopakovali preteky v Aare, len v opačnom znení a ja som veľmi rada," spomenula si na predvianočný tretí slalom sezóny, v ktorom senzačne vyhrala a jej o 11 rokov staršia kamarátka bola šiesta.



Medzitým boli dve súťaže a v nich si obe Slovenky podelili tretie miesta. To, že jedna je v priebežnom poradí slalomu tretia a druhá piata, urobilo 2. miesto Velez-Zuzulovej na začiatku sezóny v Aspene. V tejto sezóne už teda ozdobila svoje bohaté štatistiky kompletnou kolekciou pódiových umiestnení, ktorých od roku 2004 nazbierala 22 a flachauský záber bol dvadsiaty v klasickom "jednotyčovom" slalome.

Velez-Zuzulová sama priznáva, že takáto piedestálová bilancia si pýta viac ako "len" tri najvyššie úspechy, ale ak nechce byť na seba príliš prísna, vidí aj kopec nepriaznivých okolností, ktoré ju sprevádzali celú kariéru. "Určite to nie je málo..., ale ja to tak cítim, že to mohlo byť aj lepšie," konštatovala pre TASR. A hneď zdôraznila, že aj za to, čo dosiahla, ďakuje svojim najbližším a špeciálne na otca je hrdá: "Zahraniční novinári sa ma pýtali, ako je možné že dievča z Bratislavy bez vysokých hôr dokáže takéto veci, tak som povedala, že vďaka mojim bláznivým rodičom. A môj otec tomu obetoval naozaj všetko. Tá moja cesta naozaj nebola jednoduchá. Teraz konečne funguje všetko tak, ako by malo, nikto mi nehádže polená pod nohy. Preteká sa mi lepšie a tak som im povedala, že keby to bolo takto od začiatku, možno by som bola ešte niekde inde. Ja sa teraz snažím podporovať Peťu, keby mňa v tom čase mal kto podporovať, bolo by to možno ešte lepšie. Ale aj tak som aj na seba hrdá, lebo nikdy som sa nevzdala a išla som vlastnou cestou."



Pred piatkovou výzvou, opäť v nočnom vydaní, má Veronika Velez-Zuzulová opäť len tie najvyššie ambície. Vynára sa teda otázka, či opäť vyhrá Slovenka: "Uvidíme. Teraz si Slovenky trochu oddýchnu, vo štvrtok dačo potrénujú a v piatok sa ide na to." V rámci oddychu mala Veronika aj pozvanie na milé stretnutie s bývalou slalomárskou divou, majsterkou sveta a rekordnou víťazkou pod krídlami SP. Rakúskou kamarátkou Marlies Schildovou, manželkou iného úspešného zjazdárskeho šampióna Benjamina Raicha: "Pozvala nás aj s mojím manželom, predpokladám, že nám ukáže aj dieťa, ktoré nedávno priviedla na svet. Ja som jej poslala hračky, keď sa narodilo."