Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Slovenské strelci chcú ďalšie miestenky do Ria

Na snímke strelkyňa Danka Barteková počas tlačovej konferencie Slovenského olympijského výboru (SOV) pred odchodom prvej časti výpravy na Európske hry v azerbajdžanskom Baku. V Bratislave, 4. júna 2015, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Z 11-člennej slovenskej výpravy majú miestenku na brazílsky olympijský karneval vo vrecku už Barteková v skeete, Erik Varga v trape a Juraj Tužinský vo vzduchovej pištoli 60.

Bratislava 7. júna (TASR) - Slovenská športová streľba sa aj na I.. európskych hrách v Baku bude opierať o to najlepšie, čo má v súčasnosti k dispozícii. Vidinou úspechu nie je ani tak cenný kov z noého podujatia, ale s ním spätá olympijská miestenka, ktorá najviac rezonuje u trapistky Zuzany Rehák-Štefečekovej. Tak či onak, jeden z najúspešnejších olympijských športov uplynulých fór chce premeniť skromné očakávania aj na čo najbohatšiu medailovú realitu.

Aj v Baku budú slovenskou streleckou doménou najmä brokári. Už niekoľko rokov patria reprezentanti v trape či skeete medzi svetovú špičku, čo potvrdzujú nielen olympijské striebra Zuzany Rehák-Štefečekovej či bronz Danky Bartekovej, ale aj výrazne medailové úspechy na šampionátoch kontinentálneho a svetového rozsahu. Baku však bude pre nich zaujímavé najmä z hľadiska miesteniek do Ria. V pätnástich olympijských disciplínach ich organizátori pripravili len pre celkových víťazov, aj preto bude boj o ne mimoriadne zaujímavý. Z 11-člennej slovenskej výpravy majú miestenku na brazílsky olympijský karneval vo vrecku už Barteková v skeete, Erik Varga v trape a Juraj Tužinský vo vzduchovej pištoli 60.

K štvrtej streleckej miestenke bola v tejto sezóne už dvakrát blízko Zuzana Rehák-Štefečková, no aktuálna dvojka svetového renkingu v trape na ňu zatiaľ poľuje neúspešne. Keďže niektoré jej súperky zo svetovej špičky majú už účasť na budúcoročnej olympiáde istú, v prípade ich umiestnenia na popredných priečkach by sa zisk miestenky posunul nižšie v poradí na tú pretekárku, ktorej ešte chýba. Po Vargovi by sa Rehák-Štefečeková mohla stať druhou olympijskou trapistkou, tréner Branislav Slamka by však chcel poslať do Ria aj tretieho svojho zverenca. "Na začiatku sezóny som povedal, že prioritou je zisk ďalších dvoch miesteniek, po jednej v ženskej aj mužskej kategórii. Zuzka mala k nej blízko na dvoch súťažiach, ale nepodarilo sa to. Musíme ju teraz vybojovať, pretože čím skôr to príde, tým to bude pre nás lepšie a budeme sa môcť pripraviť na majstrovstvá Európy aj sveta," povedal pre TASR.

Tretím Slamkovým želiezkom v ohni pre Baku bude Marián Kovačócy. Hoci ani jemu, ani Vargovi to na tohtoročných Svetových pohároch v Acapulcu, Al Ain či Larnace vôbec nevyšlo, náročná "maďarská" príprava uplynulých dní by mala situáciu v Baku obrátiť v slovenský prospech. "Skončili sme jej prvú časť v Sarlóspuszte, finišovať budeme v Dunakiliti. Zatiaľ to z hľadiska formy vyzerá veľmi slušne. Verím, že sa nám tú správnu podarí načasovať ideálne, najlepšie práve v deň pretekov v Baku," dodal Slamka.

Trojčlenné zastúpenie bude mať v Baku aj výprava skeetarov. Z nich bude najväčšou slovenskou medailovou nádejou opäť Danka Barteková, ktorej by mala v čisto ženských pretekoch sekundovať Andrea Stranovská. V mužskej kategórii zabojuje Štefan Zemko. Okrem súťaže pre jednotlivcov pribudla do programu v Baku prvýkrát aj súťaž mixov. Tá sa bude realizovať vo dvojiciach, pričom v trape budú ničiť letiacich holubov Varga s Rehák-Štefečekovou a v skeete práve Barteková so Zemkom. "Veľmi ma to teší, je to ďalšia možnosť súťažiť a pomýšľať na medailu. Vždy som v pozitívnom závidela pištoliarom a puškárom, ktorí mali viac disciplín. So Števom trénujeme na dennej báze a verím tomu, že tímový duch z tréningov sa prejaví aj počas pretekov a budeme pomýšľať na dobrý výsledok," uviedla pre TASR Barteková. Jediným dvojitým trapistom v Baku bude Hubert Andrzej Olejnik pod vedením svojho trénera Dušana Barcziho.

Poslednú časť výpravy tvoria reprezentanti v puškových a pištoľových disciplínach. Tých na nastavujúce európske fórum pripravila najmä vyťaženosť pretekov Svetového pohára, keďže v polovici mája dostrieľali na strelnici Fort Benning v USA a nedávno aj v Mníchove. Z pištoliarov má miestenku do Ria len Tužinský, v snahe získať druhé voľné miesto pre Slovensko vo vzduchovej puške 60 v Baku strieľať Pavol Kopp. "Príprava nebola ničím výnimočná. Pred dôležitými pretekmi ešte ladíme formu, no myslím, že chalani sú dobre pripravení. Nedá sa povedať, že Európske hry budú pre nás vrcholom, za nimi totiž nasledujú majstrovstvá Európy a ďalší Svetový pohár. Na týchto všetkých pretekoch sa dá získať miestenka do Ria. Juro Tužinský ju už má, teraz sa tam budeme snažiť dostať ešte Paľa Koppa," povedal reprezentačný tréner pištoliarov Ivan Némethy. V puške budú súťažiť Daniela Demjén-Pešková s Janou Hyblerovou.