Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenky postúpili do baráže o svetovú skupinu, rozhodla Kužmová

Na snímke zľava Viktória Kužmová, Magdaléna Rybáriková, kapitán tímu Matej Lipták a Jana Čepelová po víťazstve Slovenska nad Ruskom 3:1 v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 11. februára 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa zaslúžila Viktória Kužmová, ktorá zdolala Anastasiu Potapovovú 3:6, 6:3, 6:4.

Bratislava 11. februára (TASR) - Slovenské tenistky sa rovnako ako vlani prebojovali do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie. V dueli 1. kola II. svetovej skupiny totiž vedú v bratislavskom NTC nad Ruskom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa zaslúžila Viktória Kužmová, ktorá zdolala Anastasiu Potapovovú 3:6, 6:3, 6:4. Iba 16-ročná ruská debutantka nahradila pôvodne nominovanú Annu Kalinskú. V záverečnej štvorhre zvíťazil pár Jana Čepelová, Karolína Schmiedlová nad tandemom Kalinská, Veronika Kudermetevová 6:3, 6:2.

Slovenky zdolali Rusky v Pohári federácie vôbec prvýkrát, v predchádzajúcich troch vzájomných dueloch ťahali za kratší koniec. Súperky v baráži o elitnú osmičku (21.-22. apríla) spoznajú v utorok 13. februára o 11.00 SEČ, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Zverenky kapitána Mateja Liptáka budú s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať medzi nenasadenými tímami a narazia sa jedného z kvarteta Švajčiarsko, Bielorusko, Belgicko, Holandsko. Doma by hrali iba so Švajčiarkami.

V úvode zápasu medzi Kužmovou a Potapovovou si obe hráčky suverénne vyhrávali svoje podania. V "maratónskom" siedmom geme za stavu 3:3 mala Slovenka k dispozícii niekoľko brejkbalov. Nebojácne hrajúca Potapovová ich však odvrátila, V ďalšom geme zobrala Kužmovej servis a prvý set sa stal jej korisťou.

V druhom dejstve Kužmová zlepšila dĺžku úderov a vo výmenách dokázala dostať Potapovovú pod tlak. Za stavu 2:1 nevyužila vedenie 40:0, v šiestom geme však zobrala súperke servis a výhodu brejku pretavila v zisk druhého setu. V rozhodujúcom dejstve za stavu 0:1 čelila Kužmová trom brejkbalom, vo štvrtom geme ďalším dvom. Všetky však odvrátila, v Tildenovom geme aj vďaka viacerým víťazným bekhendom prelomila podanie Potapovovej a zápas už dotiahla do úpešného konca. Za stavu 5:4 premenila po úspešnom smeči hneď prvý mečbal a pripísala si na konto prvé fedcupové víťazstvo v kariére.

"Získať rozhodujúci tretí bod pre Slovensko je úžasný pocit. Pred zápasom som sa snažila na to nemyslieť, že mám šancu posunúť náš tím do baráže, no bola som nervózna. V prvom sete som prehrala ťažký gem za stavu 3:3 a potom som si prehrala podanie. Hovorila som si však, že ešte nič nie je stratené. V druhom sete som sa snažila hrať maximálne koncentrovane a verila som, že súperku postupne zlomím. Bolo to ťažko vybojované, no o to krajšie víťazstvo. Diváci boli skvelí, vytvorili fantastickú atmosféru," uviedla Kužmová v prvej reakcii pre RTVS.



Kapitán slovenského tímu bol pred nedeľňajšími zápasmi optimistom. "Neúčasť Magdy bola pre nás oslabenie, no veril som, že Janka s Vikou to zvládnu. Janku som tak dobre servovať ešte asi nevidel, Vichľancevovú nepustila k jedinému brejkbalu. Ukázala, čoho je schopná vo Fed Cupe. Na Vichľancevovú sa výborne pripravila, súperku pretlačila aj vo výmenách. Rusov sme asi trochu zaskoťili tým, že sme urobili zmenu v nominácii. Pripravovali sa na to, že bude hrať Magda. Viky bola na začiatku zápasu trochu zakríknutá, postupne sa však dostala do svojho rytmu. Na začiatku tretieho setu zvládla pri svojom podaní ťažké stavy, podržala si podanie a potom súperku brejkla. Som na obe dievčatá hrdý, Košice dnes vyhrali nad Ruskom 2:0. Je to veľký deň pre slovenský tenis, veď vo Fed Cupe ani v Davisovom pohári sme Rusko nikdy nezdolali," povedal Lipták.



Kužmová sa cítila ako doma, fandili jej dedko i kamarátka z Košíc



Viktória Kužmová sa v bratislavskom NTC cítila ako vo svojej košickej "obývačke". Na fedcupový zápas s Ruskom ju prišli povzbudiť rodičia i starý otec, ktorý je dlhé roky jej veľký fanúšik.

Kužmová sa im za podporu odvďačila bojovným výkonom a ziskom rozhodujúceho tretieho bodu znamenajúceho postup do baráže o svetovú skupinu. "Dedko aj mamka mi počas celého zápasu mohutne fandili. Prišla aj moja kamarátka Aďka z Košíc. Diváci boli skvelí a aj ja som sa snažila vyhecovať. Bolo to na kurte vidieť, inokedy sa až tak nepovzbudzujem," povedala pre TASR.

Aj po strate prvého setu verila, že zápas otočí. "Kapitán Matej Lipták mi v prestávkach medzi gemami hovoril, aby som trochu zmenila taktiku a hrala viac k čiaram. Postupne som zlepšila aj podanie. Na začiatku tretieho setu som čelila piatim brejkbalom, no práve vtedy som vytiahla pár skvelých prvých servisov, čo ma nakoplo. Som rada, že som tento ťažký zápas zvládla."

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

SLOVENSKO - Rusko 3:1

Viktória Kužmová - Natalia Vichľancevová 4:6, 2:6

Magdaléna Rybáriková - Anna Kalinská 5:7, 6:3, 6:4

Jana Čepelová - Vichľancevová 6:4, 6:4

Kužmová - Anastasia Potapovová 3:6, 6:3, 6:4

Čepelová, Karolína Schmiedlová - Kalinská, Veronika Kudermetevová 6:3, 6:2