Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenské volejbalistky spoznali súperov na ME do 19 rokov v Nitre

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Žreb je prijateľný, nedostali sme súpera, ktorého sme si vyslovene nepriali, povedala trénerka slovenského tímu Eva Koseková.

Nitra 25. mája (TASR) - Na Mestskom úrade v Nitre sa v stredu uskutočnil žreb majstrovstiev Európy žien do 19 rokov, ktoré sa od 27. augusta do 4. septembra uskutočnia v Nitre a v maďarskom Györi s tým, že finálová časť sa odohrá na Slovensku.

Súperkami Sloveniek v A-skupine sú Turecko, Belgicko, Francúzsko, Bulharsko a najlepší tím z druhého miesta v 3. kole kvalifikácie, ktoré sa uskutoční od 7. do 10. júla. V B-skupine v Györi sa stretnú domáce Maďarsko, Taliansko, Rusko, Bielorusko, víťaz H-skupiny 3. kola kvalifikácie a víťaz I-skupiny 3. kola kvalifikácie.

Na slávnostnej udalosti sa zúčastnili aj starosta mesta Nitra Jozef Dvonč, prezident Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) a viceprezident Európskej volejbalovej konfederácie (CEV) Ľubor Halanda, prezident Športovo-technickej komisie (ESOC) CEV Wojciech Czayka z Poľska, viceprezident SVF Tomáš Singer, generálny sekretár Maďarskej volejbalovej federácie (HVF) Zsolt Ludvig a nechýbali ani tréneri slovenského tímu Eva Koseková a Tibor Štrajánek. Súperov žrebovala členka reprezentačného tímu a hráčka COP Nitra Viktória Veliká.

"Organizácia žrebu prebehla veľmi dobre, spokojný bol aj zástupca CEV Wojciech Czayka, z čoho máme radosť. Súperov viem ťažko hodnotiť, pretože v tejto vekovej kategórii sa sila tímov mení, ale na základe posledných výsledkov na medzinárodnej úrovni si myslíme, že skupina je hrateľná a naším cieľom bude postúpiť medzi najlepších osem tímov. Šampionát sa uskutoční v Nitre, kde je volejbalový boom. Chceme v tom pokračovať a udržať nitrianskych divákov na tejto ceste, aby sa stali pravidelnými volejbalovými fanúšikmi," povedal prezident SVF Ľubor Halanda.

"Žreb je prijateľný, nedostali sme súpera, ktorého sme si vyslovene nepriali. Na majstrovstvá Európy postúpili všetky najsilnejšie tímy a nezrodilo sa žiadne prekvapenie, navyše družstvá ako Srbsko, Poľsko, či Česká republika ešte budú o postup bojovať v 3. kole kvalifikácie. Vyberať sme si nemohli, pretože tam nie je žiadny slabý súper. Keď chceme postúpiť medzi najlepších osem tímov, tak musíme hrať na 120 percent, pretože každý zápas bude veľmi náročný," povedala trénerka slovenského tímu Eva Koseková.

Spokojný bol aj Wojciech Czayka. "Nitra je veľmi pekné mesto a som presvedčený, že organizácia aj pod záštitou pána primátora ako bývalého volejbalistu prebehne bez problémov. Myslím, že to bude veľmi pekný turnaj, na ktorom sa predstavia najlepšie tímy z Európy, čo pomôže popularizácii volejbalu na Slovensku aj v Maďarsku," povedal funkcionár.

V 3. kole kvalifikácie (7.-10. júla) budú Srbky v H-skupine hostiť Českú republiku, Poľsko a Fínsko a Lotyšky privítajú v I-skupine Slovinsko, Nemecko a Chorvátsko.

Žreb majstrovstiev Európy žien do 19 rokov (27.-8 - 4. 9. 2016 v Nitre a v Györi):

A-skupina (Nitra): SLOVENSKO, Turecko, Belgicko, Francúzsko, Bulharsko, najlepší 2. z 3. kola kvalifikácie

B-skupina (Györ): Maďarsko, Taliansko, Rusko, Bielorusko, víťaz H-skupiny 3. kola kvalifikácie, víťaz I-skupiny 3. kola kvalifikácie