Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenskí futbalisti do 21 rokov zdolali Turecko 3:2

Na snímke vľavo Omer Bayram (Turecko) a vpravo útočník Adam Zreľák (Slovensko) vo finálovom zápase Challenge Trophy vo futbale Slovensko "21" - Turecko "23" v Myjave 2. septembra 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vo finále turnaja pre hráčov do 23 rokov síce po polčase prehrávali s tureckým výberom 0:2, no vyrovnávajúcim gólom Tomáša Maleca z 94. minúty poslali duel do predĺženia.

Myjava 2. septembra (TASR) - Slovenskí futbalisti do 21 rokov ovládli Challenge Trophy 2013/2015. Vo finále turnaja pre hráčov do 23 rokov síce po polčase prehrávali s tureckým výberom 0:2, no vyrovnávajúcim gólom Tomáša Maleca z 94. minúty poslali duel do predĺženia a v jedenástkovom rozstrele napokon triumfovali 3:2.



Zverenci trénera Pavla Hapala si duel s Tureckom v terajšej edícii turnaja zopakovali. Prvýkrát na nich narazili vlani v marci, vtedy sa ešte v rámci základnej skupiny zrodila remíza 4:4. V úvode finálového duelu síce boli herne aktívnejší, no doplatili na nevyužité príležitosti. Turci ich následne vyškolili z efektivity, keď z troch gólových šancí v prvom polčase dve premenili na gól. Slovenskú druhopolčasovú snahu napokon korunoval presným zásahom v 78. minúte Filip Kiss a vo štvrtej minúte nadstaveného času vyrovnávajúcou hlavičkou aj Malec. Po bezgólových 15-minútových predĺženiach napokon Slováci zvládli jedenástkový rozstrel a tešili sa z cenného víťazstva.

Slovenská reprezentácia do 21 rokov, horný rad zľava Marek Rodák, Lukáš Štetina, Martin Valjent, Tomáš Malec, Dávid Guba, spodný rad zľava Tomáš Brigant, Lukáš Pauschek, Filip Kiss, Miroslav Káčer, Martin Chrien, Adam Zreľák pred začiatkom finále Challenge Trophy vo futbale Slovensko "21" - Turecko "23" v Myjave 2. septembra 2015.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Keďže celý turnaj je určený pre hráčov do 23 rokov, tréner Hapal zaradil do zostavy aj päticu starších hráčov. S Lukášom Pauschekom, Dávidom Gubom, Adamom Zreľákom, Lukášom Štetinom a Tomášom Malecom však už nemôže počítať v nedeľňajšom úvodnom dueli kvalifikácie o postup na ME 2017. Na ten nastúpia mladí Slováci o 16.00 h v Slucku proti domácim Bielorusom.

Slovenskí mladíci nastúpili s ofenzívnym rozostavením 4-3-3 a na trávniku to od úvodných minút bolo cítiť. Dominovali na lopte, vynikali aj v kombinácii a viackrát si dokázali vytvoriť príležitosť na skórovanie. K niekoľkým streleckým pokusom sa dostali obe krídla Guba so Zreľákom, no ani jeden z nich výraznejšie neohrozil brankára Akyüza. Turci prvýkrát zahrozili v 20. minúte, no Albayraka v gólovom nájazde na bránu vychytal Rodák. Slovákom varovanie nestačilo a o štyri minúty prehrávali. Z tureckej obrannej polovice prišiel pas na nabiehajúceho Tosuna, ktorý bez spracovania vystrelil a lopta skončila v sieti - 0:1. Hoci sa Hapalovi zverenci do polčasu snažili vyrovnať, herne im to už nešlo tak, ako v úvodných dvadsiatich minútach a dve minúty pred prestávkou pykali za chybu aj druhýkrát. K lopte sa z pravého krídla dostal Bayram a presnou strelou zvýšil náskok hostí.

Po zmene strán sa Slováci snažili o gólový návrat do stretnutia. Útočné kombinácie im však nevychádzali podľa predstáv a v pevne stojacej tureckej defenzívne nenachádzali priestor na prienik. Po hodine hry si vybojovali priamy kop tesne pred "veľkým vápnom", no Kissova strela len pohladila brvno Akyüzovej brány. Slováci sa aj v ďalšej štvrťhodine snažili dobyť pokutové územie hostí, tréner Hapal využil na oživenie hry tri striedania a taktické ťahy mu napokon vyniesli vytúžený gól. V 78. minúte namieril z rohu šestnástky Kiss a jeho krásny pokus napokon pristál v tureckej sieti. V záverečných minútach sa Slovákom dlho nedarilo vypracovať si gólovú šancu. Až prišla 94. minúta, Haraslín po rohu vrátil loptu do pokutového územia a Malec nastavil hlavu v správnom čase - 2:2.

V predĺžení zohrávali úlohu aj nervy. Hapalovi zverenci boli aktívnejší, no zahadzovali jednu šancu za druhou, a to najmä Malec, na ktorého smerovala väčšina centrovaných lôpt. Sedem minút pred koncom druhého nadstavenia mohol o všetkom rozhodnúť hosťujúci Berber, no v stopercentnej šanci prekopol prázdnu bránu. V závere sa neujala ani strela Vestenického po individuálnej akcii, o víťazovi tak rozhodol jedenástkový rozstrel. V ňom uspeli Kiss, Haraslín a Malec a keďže Rodák tri jedenástky zneškodnil, Slováci sa radovali z cenného víťazstva.

Pavel Hapal, tréner SR "21": "Obrat je pre nás dôležitý. Hráči hrali od prvej minúty až do poslednej, bojovali za Slovensko a hovorí za to aj výsledok. V prvom polčase nás súper z troch situácií dvakrát potrestal, ale v druhom dejstve sme ich prehrávali, mali sme viac možností skórovať a nakoniec prišiel kontaktý gól a následne vyrovnanie. Jedenástky už boli vabank, ale brankár nás v nich podržal."

Filip Kiss, strelec prvého gólu SR "21": "Myslím, že diváci sa museli baviť. My hráči máme skvelý pocit, pretože sa nám podarilo vyhrať trofej. Osobne by som nečakal, že v 24 rokoch sa mi to pošťastí za jeden a pol dňa. Som rád, že som mohol prísť, pomôcť tímu gólom. Držím chlapcom palce v kvalifikácii."

Adam Zreľák, útočník SR "21":"Snažili sme sa o to celý minulý rok, rovnako aj tento. Som rád, že to prišlo a máme trofej. Začiatok sme mali lepší, po kolmici sme dostali prvý gól, následne druhý a hralo sa ťažšie. Druhý polčas sme zapli, Filip Kiss dal kontaktný gól som strašne rád, že sme napokon vyrovnali a získali medaily."

Tomáš Malec, autor vyrovnávajúceho gólu z 94. minúty: "Cez polčas sme si povedali v šatni, že síce prehrávame 0:2, no máme silu na to, aby sme to otočili. V predĺžení už bolo toho dosť, odchádzali nám aj sily, ale šťastie sa priklonilo na našu stranu."

Challenge Trophy 2013/2015:
Slovensko "21" - Turecko "23" 2:2 pp (2:2, 0:2) - 3:2 v rozstrele z 11 m
Góly:
78. Kiss, 90.+4 Malec - 24. Tosun, 43. Bayram. Rozhodovali: Nyberg - Klyver, Söderkvist (všetci Švéd.), ŽK: Kiss, Štetina, Skovajsa, Vestenický - Cagiran, Bekdemir, 1500 divákov

zostavy a striedania:
Slovensko "21":
Rodák - Pauschek, Valjent, Štetina, Skovajsa (116. Chvátal) - Káčer (61. Ivan), Kiss, Chrien (74. Vestenický) - Guba (68. Haraslín), Malec, Zreľák (85. Brigant)

Turecko "23": Akyüz - Yardimci, Parlak, Gör, Albayrak - Dorsun (112. Kurt), Cagiran - Kanak (90.+3 Berber), Bassan (73. Bekdemir), Bayram (82. Türüc) - Tosun