Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slovenskí hádzanári prišli o šancu postúpiť, divácky rekord nepadol

Na snímke sprava Michail Čipurin (Rusko), Oliver Rábek (SVK), Azat Valiullin (Rusko) a Andrej Petro (SVK) počas kvalifikačného stretnutia o postup na ME 2018 v hádzanej mužov Slovensko - Rusko 14. júna 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Zverenci trénera Martina Liptáka sa s kvalifikáciou rozlúčia v sobotu na palubovke už istého postupujúceho lídra skupiny Švédska.


Bratislava 14. júna (TASR) - Slovenskí hádzanári prišli o šancu prebojovať sa na ME 2018. V stredajšom kľučovom dueli 6. kvalifikačnej skupiny prehrali v Bratislave s Ruskom tesne 24:25 a v tabuľke klesli na poslednú štvrtú priečku.

Zverenci trénera Martina Liptáka sa s kvalifikáciou rozlúčia v sobotu na palubovke už istého postupujúceho lídra skupiny Švédska (Lidköping, 17.15 h). Na budúcoročné ME v Chorvátsku sa prebojujú prvé dva tímy a najlepší z tretích miest všetkých skupín. Druhú priečku si upevnila Čierna Hora po nečakanom triumfe nad Švédskom.

Pred zápasom sa oficiálne s reprezentačným dresom rozlúčil brankár Richard Štochl. V najcennejšom drese má na konte 258 zápasov a je rekordérom v počte ocenení pre najlepšieho hádzanára roka na Slovensku, stal sa ním deväťkrát. Od prezidenta Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslava Holešu prevzal pamätný reprezentačný dres s číslom 12.

Napriek očakávaniam nepadol divácky rekord na hádzanárskom dueli na Slovensku, v hľadisku bolo necelých 7000 priaznivcov. Doterajšie maximum je 8111 divákov na zápase Slovákov s Čiernou Horou v júni 2011 v košickej Steel aréne.

Kvalifikácia ME 2018 - 6. skupina
Slovensko - Rusko 24:25 (12:12)

zostava a góly SR: Štochl, Paul - T. Urban 9/4, Ďuriš 4, Petro 5, Dudáš, Rábek 1, Antl 1, Hruščák 2, Straňovský, J. Mikita 2, Volentics, Páleš, L. Urban, Guzy, M. Mikita. Najviac gólov Ruska: Šiškarjov 6, Soroka 5/3, Škurinskij, Kalaraš a Kiseľjev po 3. Rozhodovali: Dinu, Din (obaja Rum.), vylúčenia: 6:4, 7m hody: 4/4 - 4/3, 6965 divákov.

hlasy po zápase:

Martin Lipták, tréner SR: "To, čo sa dnes stalo týmto chlapcom, to je hrozné. Nehovorím, že sme hrali dobre. V prvom polčase sme urobili jedenásť technických chýb. V druhom polčase sme síce urobili len tri, ale motali sme sa. Ja som sklamaný kvôli tým chlapcom a úžasným ľuďom, že to nebol aspoň bodík. Tu nejde o to, že sme nepostúpili, ide mi o to, že sa nadrieme ako také kone a prehráme. Boli tam výborné veci, ale aj slabé veci. Toto malo byť odmenené aspoň jedným bodom."

Tomáš Urban, najlepší strelec SR: "Nešťastný zápas pre nás. Celé stretnutie sme dokázali držať krok s Rusmi. Boli favoritmi, kvalita je o niečo viac na ich strane. Aj napriek tomu sme odohrali výborných 60 minút, aj napriek tomu sme dokázali s Rusmi držať krok. Nejaké chybičky tam boli, v prvom polčase sme urobili až príliš veľa technických. Chceli sme hrať rýchlo, išli sme do toho rizika, pretože nič iné nám nezostávalo. Táto prehra nás veľmi mrzí."

Radoslav Antl, kapitán SR: "Veľmi ťažko sa mi hodnotí zápas, pretože sme nešťastne prehrali. Dá sa povedať, že nám to Rusi odplatili z Moskvy. Ale na víťazstvo sme dnes mali. Viedli sme aj o dva góly, loptu sme mali v útoku, ale neviem či nám došli sily alebo sme boli nekoncentrovaní. Hlavne v prvom polčase sme sa pripravili o lepší výsledok. Aj keď nás to veľmi mrzí, tak ja ako kapitán družstva sa musím všetkým poďakovať."

Andrej Petro, pivot SR:
"Bohužiaľ, v závere sme to nezvládli. Mrzí to hlavne kvôli Rišovi Štochlovi, ktorý sa lúčil s reprezentačnou kariérou. Zaslúžil si vyhrať. Chýbalo nám asi viac trpezlivosti v útoku alebo možno viac šťastia."


Slovákom sa štart do zápasu nevydaril podľa predstáv. Po dvoch presných zásahoch Kovaľova prehrávali rýchlo 1:3, navyše už po štyroch minútach mal dve vylúčenia na konte defenzívny pilier Petro a duel musel dohrávať s hrozbou diskvalifikácie. Domáci napriek tomu silnému súperovi nedovolili odskočiť na viac ako dvojgólový rozdiel, hoci si Rusi počas celého prvého polčasu udržiavali tesný náskok. Po štvrťhodine viedli 8:6, potom ale svoj tím viackrát v bránke podržal Štochl a Rábek v 20. minúte vyrovnal na 9:9. Vďaka druhej premenenej sedmičke Tomáša Urbana napokon za vyrovnaného stavu odchádzali oba tímy aj na polčasovú prestávku.

Veľký boj o udržanie si postupovej šance pokračoval aj v druhom polčase. Rusi naďalej nechceli pustiť domácich do vedenia, po dvoch góloch Šiškarjova a jednom Kiseľjeva naopak odskočili v 39. minúte prvýkrát na rozdiel troch gólov - 13:16. Kouč Lipták okamžite reagoval oddychovým časom a jeho ekipa o tri minúty neskôr po presných zásahoch Jakuba Mikitu a Tomáša Urbana v krátkom slede vyrovnala na 17:17. Slováci dostali krídla, obetavo bránili a Petro ich v 48. minúte premiérovo poslal do vedenia - 20:19. Trojgólovú šnúru potom zavŕšil strelecky disponovaný Tomáš Urban na 21:19, keď domáci trestali hru súpera bez brankára. Rusi ale vyrovnali po sedmičke Soroku a drámu rozuzlila až záverečná päťminútovka. Ďuriš síce poslal domácich do vedenia 24:23, ale Šiškarjov v 59. minúte vyrovnal a Rusi deväť sekúnd pred koncom využili presilovku zásluhou toho istého hráča. Následny zásah Tomáš Urbana už prišiel po vypršaní riadneho času.

Ďalší výsledok:
Čierna Hora - Švédsko 28:24 (16:7)

tabuľka:
Tabuľka 6. skupiny:
1. Švédsko 5 4 0 1 135:108 8*
2. Čierna Hora 5 2 2 1 131:141 6
3. Rusko 5 1 2 2 122:133 4
4. SLOVENSKO 5 0 2 3 129:135 2
(*- istý postup na ME)


zostávajúci program 6. skupiny:
sobota 17. júna:
Moskva, 14.00 h
Rusko - Čierna Hora

Lidköping, 17.15 h
Švédsko - Slovensko