Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovakia Cup: Slováci zdolali v úvodnom dueli Bielorusko 2:1

Slováci Tomáš Marcinko (vľavo) a Vladimír Dravecký sledujú puk v zápase Slovensko - Bielorusko na turnaji Slovakia Cup v Žiline, vo štvrtok 11. februára 2016 Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tesné víťazstvo zariadil premiérovým gólom v národnom drese Peter Cehlárik, vďaka ktorému si Slováci v jubilejnom 30. vzájomnom zápase proti Bielorusom pripísali na konto 18. triumf.

Žilina 11. februára (TASR) - Slovenskí hokejisti otvorili tohtoročný Slovakia Cup v Žiline víťazstvom. Vo štvrtkovom stretnutí zdolali Bielorusko 2:1 a úspešne vykročili za obhajobou vlaňajšieho triumfu. Tesné víťazstvo zariadil premiérovým gólom v národnom drese Peter Cehlárik, vďaka ktorému si Slováci v jubilejnom 30. vzájomnom zápase proti Bielorusom pripísali na konto 18. triumf.

V piatkovom dueli sa stretne Bielorusko so Švajčiarskom, proti Helvétom následne domáci výber uzavrie v sobotu štrnásty ročník tohtoročného podujatia. Kouč Zdeno Cíger však v dueli nemôže počítať s Marekom Bartánusom, ktorému vyskočilo rameno a na turnaji dohral. Nahradiť by ho mal Michael Vandas z Vítkovice Steel.


Slovensko - Bielorusko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Góly: 14. Marcinko (Čajkovský, Dravecký), 47. Cehlárik (Viedenský, Švarný) - 4. Ustinenko (Linglet)
Rozhodovali: Baluška, Kubuš - J. Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 2:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0,.



Zostavy:

Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Sersen, Čajkovský, Mikuš, Jánošík, Švarný, Čerešňák, Šedivý - Cehlárik, Viedenský, Šťastný - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Bakoš, L. Hudáček, Dej - Hrnka, Lušňák, Skalický

Bielorusko: Milčakov - Ďukov, Lisovec, Ustinenko, Chenkel, Jeronov, Kaznadej, Gončarov - Kulakov, Linglet, Drozd - Demkov, Volkov, Komarov - Lopačuk, Razvadovskij, Ambražejčuk - Musijenko, Šarangovič, Solomonov


Prvé prerušenie svižného úvodu prišlo po takmer troch minútach, no rozbehnutým Slovákom priťažilo. Po buly v útočnej tretine hostia zakombinovali, Usinenkovu ľahkú strelu zápästím "štrajchol" pred bránkou Cehlárik a puk zapadol za prekvapeného Hudáčka. Cígerov výber bol kombinačne aktívnejší, v osobných súbojoch razantnejší, no zo začiatku málo dôrazný v útočnej tretine. S pribúdajúcim časom však zvýšil dôraz pred bránkou a odmenou mu bol vyrovnávajúci gól v 14. minúte. Dravecký skvelou prihrávkou od mantinelu presne odhadol Čajkovského presun k pravému kruhu, a hoci sa jeho strela odrazila len od ľavej žŕdky, Marcinko po víťaznej trme-vrme vyrovnal. V záverečnej päťminútovke mohli domáci pridať aj ďalšie góly, Šťastný ale tutovku zblízka zahodil a Hrnkov pokus v prečíslení nenarobil Milčakovovi problémy.

Úvod druhého dejstva sa niesol v znamení slovenských zmätkov. Zlé obranné rozostavenie najskôr nevyužil Demkov s Komarovom a Bielorusi nepotrestali ani následný kiks Jánošíka. Slováci zakontrovali výbornou presilovkou, v ktorej vypálili na Milčakova z každej možnej pozície. Bieloruský brankár streleckej sprche odolal a rozchytal sa k výbornému výkonu. Domáci výber hokejovším prejavom viackrát rozpumpoval slušne zaplnený štadión, no boril s koncovkou.

Milčakov každým úspešným zákrokom nabral na istote a keďže Hudáček vo veľkej zime zasiahol len príležitostne, nesršala z neho dostatočná istota. V 45. minúte sa Slovákom naskytla výborná príležitosť na zmenu skóre, Čajkovský vybojoval 49-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, no jej statický priebeh gól nepriniesol. Cígerov tím napokon k nemu dohnalo niekoľko mexických vĺn z tribún, keď v 47. minúte Švarného delovku dorazil premiérovo v národnom drese do siete Cehlárik. Domáca reprezentácia výsledok v nervóznom závere udržala a pripísala si do tabuľky prvé tri body.


Hlasy po zápase:



Zdeno Cíger, tréner Slovenska: "Všetko je o víťazstvách, v takomto boji niekedy nezáleží na konkrétnom výsledku, hlavné je, že sme vyhrali. V prvej tretine nás Bielorusi trošku zatlačili, boli agresívni, napádali nás dvomi hráčmi. Nebolo jednoduché sa s tým vyrovnať, ale dostali sme sa z toho, našli sme svoj pokoj. Dôležité bolo, že sme dokázali vyrovnať skóre, potom prišiel presilovkový gól a v závere sme to udržali. Stále skúšame hráčov, ako zapadnú do koncepcie."

Peter Cehlárik, autor premiérového reprezentačného gólu: "Je to niečo špeciálne dať prvý gól doma, pred rodinou a skvelým publikom. Mali sme trošku nervózny štart do zápasu, oni na nás vyleteli, s tým sme mali problém. Potom sme ale začali hrať rozumne a boli sme lepší."

Michal Čajkovský, obranca SR: "Bol to dobrý zápas, som rád, že diváci prišli a vytvorili skvelú atmosféru. Vždy je čo zlepšovať, ale víťazstvo sa cení. Som veľmi rád, že mi tréneri dali dôveru s áčkom na drese, budem sa im snažiť odvďačiť."



Július Hudáček, brankár SR: "Škoda inkasovaného gólu, Peťo Cehlárik ho tečoval, ešte aj Andrej Meszároš sa mi tam otočil. Spadol tam taký nešťastný 'banán'. Chlapci potom zabrali, myslím si, že päťdesiat minút sme boli lepší. Vyvrcholilo to druhým gólom a víťazstvo nás teší. Turnaj chceme pred domácim publikom vyhrať."



Dave Lewis, tréner Bieloruska: "Myslím si, že to bol skvelý zápas. Oba tímy hrali tvrdý a rýchly hokej s veľkým nasadením. Z môjho pohľadu môžu byť obaja tréneri spokojní s predvedenou hrou."


Tabuľka po 1. dni:

1. SLOVENSKO 1 1 0 0 0 2:1 3
2. Bielorusko 1 0 0 0 1 1:2 0
Švajčiarsko 0 0 0 0 0 0:0 0