Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovenskí hokejisti skončili na Nemeckom pohári tretí

Vľavo Boris Valábik (Slovensko) strieľa gól brankárovi Nemecka Dimitrij Kotschnew, ktorý rozhodcovia neskôr neuznali v stretnutí hokejového turnaja o Nemecký pohár Slovensko - Nemecko 11. novembra 2012 v Mníchove. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slováci prehrali s Nemeckom 0:2 a získali tri body. Druhé miesto obsadilo Švajčiarsko, posledná skončila bez zisku bodu Kanada.

Mníchov 11. novembra (TASR) - Slovenskí hokejisti prehrali v nedeľňajšom poslednom zápase Nemeckého pohára v Mníchove s domácim výberom 0:2 a na turnaji obsadili so ziskom troch bodov až konečné tretie miesto.

Nemci po prvých dvoch bezgólových tretinách rozhodli o svojom víťazstve v záverečnej dvadsaťminútovke a po skončení zápasu sa tešili z celkového triumfu. Druhé miesto obsadilo Švajčiarsko, posledná skončila bez zisku bodu Kanada.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka na prvej reprezentačnej akcii v sezóne 2012/13 dosiahli jedno víťazstvo a dve prehry. Na turnaji v bavorskej metropole okrem Nemecka nestačili ani na Švajčiarsko (2:3), jediný triumf dosiahli nad Kanadou (5:2), takže napokon nedokázali obhájiť minuloročné prvenstvo.

Slováci po víťazstve Švajčiarska nad Nemeckom 6:1 nastúpili s imperatívom víťazstva o dva góly, no úvod zápasu tomu nezodpovedal. Nemci boli v prvej päťminútovke aktívnejší a hráči v modrom sa k vážnejšiemu ohrozeniu bránky dostali až v jej závere, keď Kotschnewovu pozornosť vyskúšal Hudáček.



Janus musel predviesť svoje umenie

Brankár Slovenska Jaroslav Janus v stretnutí hokejového turnaja o Nemecký pohár Slovensko - Nemecko 11. novembra 2012 v Mníchove.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V 8. minúte musel predviesť svoje umenie aj Janus, keď obrana pred ním neustrážila Ullmana. O minútu neskôr Buchwieser hrubo fauloval Šťastného, za čo si vyslúžil trest do konca zápasu.

V následnej päťminútovej presilovke Valábik síce dopravil puk za bránkovú čiaru, ale nemeckí arbitri po konzultácii situácie s videorozhodcom gól neuznali. Domáci sa v ďalšom priebehu oslabenia bez väčších problémov ubránili, no smerom dopredu boli aj oni bezzubí.

Obraz hry sa nezmenil ani v druhej tretine a zaplnený štadión sledoval predovšetkým bojovný hokej. V 25. minúte sa dostával do šance Hovorka, ale nemecká obrana jeho pokus zblokovala na ochrannú sieť. Na druhej strane dostali Nemci v 29. minúte možnosť presilovej hry, ale vylúčenie Kudroča nepotrestali. Slovenskému výberu sa nedarilo vytvoriť si súvislejší tlak a v závere tretiny to boli domáci, kto mohol otvoriť skóre. Dve minúty pred druhou sirénou sa Gogulla ocitol sám pred Janusom, ktorého však ani na dvakrát neprekonal.

Brankár Slovenska Jaroslav Janus (vpravo) chytá puk pred Nemcom Philipom Gogullom v stretnutí hokejového turnaja o Nemecký pohár Slovensko - Nemecko 11. novembra 2012 v Mníchove. Vľavo bráni Boris Valábik (Slovensko).
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Zabezpečená obrana Nemcov

Vůjtekov tím márne hľadal recept na prekonanie kompaktnej defenzívy súpera aj v tretej dvadsaťminútovke. Nemci podnikali výpady zo zabezpečenej obrany a jeden z nich im vyšiel v 50. minúte, keď Barta spoza brány nastrelil puk do Janusa, od ktorého sa odrazil za čiaru - 0:1.

O necelú minútu pridal po skrumáži pred slovenskou bránkou druhý gól Festerling a v tej chvíli potrebovali Slováci streliť až štyri góly. Skóre sa však do konca zápasu už nezmenilo a Nemci sa po troch víťazstvách tešili zo zaslúženého triumfu na turnaji.

Vľavo Juraj Mikúš (Slovensko) a Nemec Moritz Müller v stretnutí hokejového turnaja o Nemecký pohár Slovensko - Nemecko 11. novembra 2012 v Mníchove. Vľavo bráni Boris Valábik (Slovensko).
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Reakcie po zápase:

Branko Radivojevič, útočník a kapitán SR: "Musím uznať, že Nemci boli lepší. Všade boli rýchlejšie, mali viac šancí a víťazstvo si zaslúžili. Akoby boli oddýchnutejší, my sme boli nejakí bez energie. Na turnaji sme mohli skončiť aj lepšie, škoda toho, ale je to len príprava"

Jaroslav Janus, brankár SR: "Bolo to ťažké. Škoda tejto prehry, nevyšlo nám to. Odohrali sme počas troch dní tri zápasy, dnes to už bolo cítiť. Tento zraz mi však dal veľa a som rád, že som tu mohol byť s ostatným chalanmi. Vážim si to a teraz sa už teším na Slovan."

Boris Valábik, obranca SR: "Samozrejme, želali sme si lepší výsledok, ale Nemci nás prekorčuľovali a hlavne v tretej tretine boli lepším tímom. Ťažko hľadať pozitíva, keď skončíte tretí zo štyroch. Azda jediným je partia, tak to už na týchto akciách býva. Dúfam, že výsledok bol spôsobený len nezohratosťou."

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Mrzí nevyužitá 5-minútová presilovka, ale v tom čase to stále bolo 0:0. Nemci veľmi dobre bránili, do ničoho nás nepustili a nám viazla kombinácia. Z celkového pohľadu prevládajú negatíva a musíme si zanalyzovať, prečo niektorí hráči nenadviazali na svoje výkony napríklad v KHL. Niektorí prekvapili príjemne, ale od iných sme čakali viac."

Vůjteka potešili predvedenými výkonmi obrancovia Ivan Baranka či Marek Ďaloga, za najlepšieho hráča však jednoznačne označil debutanta v seniorskom reprezentačnom drese - brankára Jaroslava Janusa. V hre mladíkov naopak videl rezervy. "Tí mladší, ktorí sa na takýto turnaj dostali prvýkrát, striedali dobré momenty s horšími. Martinovi Štajnochovi nevyšiel prvý zápas, od druhého už bol dobrý. Prvé dva zápasy zase dobre odohrali Andrej Šťastný s Petrom Ölveckým, v treťom dueli im už ale chýbali sily. Rozhodne sú v tíme hráči, ktorých budeme pozývať aj naďalej," dodal.


Sumáre

Slovensko - Nemecko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Góly:
50. Barta (Marcel Müller. Akdag), 51. Festerling (Schütz, Wolf). Rozhodovali: Haupt, Schütz - Hofer, Kretschmer (všetci Nem.), vylúčení: 5:3 na 2 min, navyše: Buchwieser (Nem.) 5+DKZ za hru so zdvihnutou hokejkou, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 5000 divákov.

Zostavy:
SR:
Janus - Sersen, Valábik, Štajnoch, Baranka, Ďaloga, Mikuš, Stehlík, Kudroč - Radivojevič, Mikúš, Hossa - Hudáček, Bližňák, Haščák - Miklík, Šťastný, Ölvecký - Hovorka, Galamboš, Chovan
Nemecko: Kotschnew - Baxmann, Hördler, Goc, Moritz Müller, Ondruschka, Kohl, Petermann, Akdag - Marcel Müller, Barta, Greilinger - Wolf, Ullmann, Gogulla - Kink, Buchwieser, Schütz - Flaake, Festerling, Wolf

Švajčiarsko - Kanada 6:1 (1:1, 1:0, 4:0)
Góly:
16. Gardner (Wick, Ramholt), 32. Ramholt (Ambühl), 42. Wick (Ambühl), 54. Ramholt (Grossmann, Gardner), 56. Romy (Hollenstein), 58. Wick (Ambühl, Loeffel) - 8. Fraser (Pettinger, Mitchell)

Konečná tabuľka a poradie:
1. Nemecko 3 3 0 0 0 0 7:2 9
2. Švajčiarsko 3 2 0 1 0 0 9:5 6
3. SR 3 1 0 2 0 0 7:7 3
4. Kanada 3 0 0 3 0 0 5:14 0
Legenda: zápasy, výhry, remízy, prehry, výhry pp alebo sn, prehry pp alebo sn, skóre, body