Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenskí vodní slalomári nabrali kurz Pau, Giertl:Sú tu správni ľudia

Na snímke slovenský vodný slalomár Matej Beňuš. Foto: TASR/Michal Svítok

V nominácii Slovákov prišlo k jednej vynútenej zmene, Slafkovského, v súčasnosti druhého najlepšieho kanoistu sveta, v nej nahradil Marko Mirgorodský.

Bratislava 21. mája (TASR) - Slovenská vodnoslalomárska reprezentácia nabrala v utorok z lodenice v Karlovej Vsi v Bratislave kurz do dejiska úvodného podujatia sezóny majstrovstiev Európy vo francúzskom Pau. Tam sa v termíne 30. mája - 2. júna uskutoční prvý vrchol sezóny.

Seniorskú reprezentáciu v ročníku 2019 budú tvoriť v C1 mužov Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán, v K1 mužov Jakub Grigar, Martin Halčin a Andrej Málek, v C1 žien Soňa Stanovská, Monika Škáchová a debutantka Emanuela Luknárová a v K1 žien Jana Dukátová, Elena Kaliská a Eliška Mintálová. V nominácii Slovákov prišlo k jednej vynútenej zmene, Slafkovského, v súčasnosti druhého najlepšieho kanoistu sveta podľa rebríčku Medzinárodnej kanoistickej federácie, v nej nahradil Marko Mirgorodský.

"Zmena v nominácii je len jedna, namiesto Slafkovského v C1 mužov nastúpi Mirgorodský. Sašo mal v poslednej dobe nejaké zdravotné problémy, nie je to však nič vážne, čo povedali aj lekári po konzultáciách. Rozhodnutie prišlo viac-menej od Sašu, ktorý musel vynechať niekoľko tréningov a nešiel by, ako sám povedal, s pocitom najlepšej pripravenosti," povedal pred odchodom na ME športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl.

Ambície Slovákov sú vždy vysoké. "V reprezentácii sú všetci pretekári, ktorí si vybojovali nomináciu, ktorí sa ukázali v nominačných pretekoch v najlepšom svetle. Verím, že sú to tí správni ľudia. Uvidíme, aké budú výsledky. Vodní slalomári vždy cestovali na preteky s tými najvyššími ambíciami, to sa nemení. Adepti na cenné kovy sú všetci, určite však najväčšie v C1 mužov, ale prekvapiť môže ktokoľvek. Je len začiatok sezóny, uvidíme. Konkurencia ju obrovská, budem rád za každé finálové umiestnenie či medailu," povedal Giertl, ktorý tiež priblížil kanál vo francúzskom stredisku: "Kanál v Pau je nádherný, je to mix prírodného charakteru vody s umelými prekážkami. Všetci naši reprezentanti si ho pochvaľujú."

V reprezentácii nechýba dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská. Tá si nomináciu vybojovala už po tretích nominačných pretekoch zo štyroch v rámci 71. ročníka Medzinárodného tatranského slalomu. Na prvý vrchol sezóny ide skromne. "Nominačné kritériá sú ťažšie a ťažšie. Som rada, že som v tíme a môžem predviesť to, čo som natrénovala. V kútiku duše som verila, že to vyjde. V Pau viem do čoho idem, hoci som tam nebola rok či dva. Uvidíme, ako sa to tam pomenilo. Kanál nie je jednoduchý, ale zasa ani nie mimoriadne ťažký. Mohlo by mi to vyhovovať, ale nebudem predbiehať. Chcem ukázať čo najlepšie jazdy, najmä aby som bola ja sama so sebou spokojná," povedala Kaliská.