Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenskí volejbalisti sa rozlúčili domácim triumfom nad Belgickom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pred začiatkom popradského stretnutia tlieskala popradská aréna dlhoročnému reprezentantovi a blokárovi Michalovi Červeňovi, ktorý sa po sezóne rozlúčil s aktívnou kariérou.

Poprad 15. júna (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti sa rozlúčili s účinkovaním v Zlatej európskej lige triumfom. Zverenci trénera Andreja Kravárika v sobotu v Poprade v rámci 6. kola zvíťazili nad posledným tímom A-skupiny Belgickom 3:1, keď otočili vývoj z 0:1.

Slováci obsadili s dvomi výhrami a šiestimi bodmi v tabuľke "áčka" 3. priečku. Program A-skupiny v nedeľu uzavrie súboj Lotyšsko - Turecko.

Pred začiatkom popradského stretnutia tlieskala popradská aréna dlhoročnému reprezentantovi a blokárovi Michalovi Červeňovi, ktorý sa po sezóne rozlúčil s aktívnou kariérou. Prezident SVF Martin Kraščenič mu poďakoval a odovzdal dres s číslom 93 - podľa počtu zápasov v národnom tíme.

Zlatá európska liga mužov 2019 - A-skupina - záverečné 6. kolo:


Slovensko - Belgicko 3:1 (-21, 22, 20, 21)

Zápas trval 120 minút, rozhodovali: Bensimon (Izr.) a Královič (SR), 1100 divákov

SR: Pavelka 8, J. Kováč 5, Gavenda 19, Kriško 19, Ondrovič 12, Zaťko 4, libero M. Vitko (Firkaľ 0, Lamanec 1, F. Palgut 0, Lux 0). Tréner: A. Kravárik

Belgicko: Depovere 0, S. Peeters 11, Thys 1, Kindt 20, B. Peters 9, Van de Velde 9, libero Verstraete (Stuer 0, Hofmans 1, Van Hoyweghen 0, De Beul 5, Vandeweyer 3, D'Heer 0). Tréner: B. Van Kerckhove


Tréner Kravárik dal od začiatku dôveru aj blokárovi Kováčovi a smečiarovi Pavelkovi, teda dvojici z belgickej ligy. Úvod bol vyrovnaný, Belgičania sa dostali do vedenia 10:8, ale Slováci vďaka trom bodom kapitána Kriška za sebou otočili na 11:10. Belgičania odpovedali rovnako a viedli 13:11. Gavenda znížil na 13:14, ale po ese univerzála Kindta a neskôr ese Petersa mali hostia k dobru už tri body (18:15). Keď sa domáci viackrát previnili pri sieti, Belgičania už boli blízko k zisku setu - 21:16. Neskôr sa dostali k šiestim setbalom (24:18), Gavenda však ešte "okorenil" pár podaní a napokon to bolo o štyri (25:21).

Na začiatku druhého setu viedli Slováci po dvoch bodoch Kováča 5:2, ale Belgičania hneď vyrovnali (5:5). Kriško trikrát za sebou bodoval po slovenskom príjme, ale aj Belgičania otáčali spoľahlivo - 8:8. Slováci odskočili až o chvíľu, po výbornej obrane Kriška a šikovnej ruke Pavelku to bolo o štyri body (13:9). Slováci si udržiavali mierny odstup v skóre aj s Palgutom a Lamancom na palubovke. Belgičania sa neskôr dotiahli na jeden bod (17:16), Slováci hneď ušli (19:16), ale hostia dvomi blokmi vyrovnali na 19:19. Blok však vytiahol aj Gavenda (21:19) a keď zabodovali aj Kriško a Ondrovič, Slováci mali setbaly (24:21). Premenili druhý - 25:22.

Slováci sa s Belgičanmi držali bok po boku aj v prvej časti tretieho setu (11:10), odskočili v polovici, keď Pavelkovi pri servise pomohlo "prasiatko" a Ondrovič úradoval nad sieťou - 15:11. Hostia vzápätí tromi bodmi znížili na 15:16, ale Pavelka vrátil domácim trojbodový náskok (18:15). Po chybe belgického bloku už bol rozdiel pred koncovkou štvorbodový (20:16) a Slováci už náskok nepustili - Kováč vybojoval setbaly, Kriško zužitkoval ten prvý (25:20) a domáci boli k výhre bližšie.

Belgičania vo štvrtom dejstve "museli" a podarilo sa im odskočiť zo 7:7 na 11:7, keď v ich prospech zahralo viacero maličkostí za sebou. Slováci sa rýchlo vrátili do hry, pomohli smeče Kriška aj nahrávača Zaťka - 11:12. Belgičania opäť mali k dobru tri body, keď Pavelka pri dobrom útoku skončil v sieti - 16:13. Belgičania bodovali najmä zásluhou univerzála Kindta a udržiavali si náskok (20:17), Slováci však v najvhodnejšom okamihu dvakrát zablokovali, vyrovnali (20:20) a po Kriškovom ese už mali brejk (22:20). Vzápätí univerzál Kindt vyhodil loptu do autu, Belgičania blokovali v sieti a Slováci sa siedmym bodom za sebou dostali k štyrom mečbalom - 24:20. Prvý na príjme premenil Ondrovič a vypukla slovenská radosť (25:21). Najlepšími hráčmi duelu sa stali kapitán Kriško a univerzál Kindt.

hlay po zápase (svf.sk):

Andrej Kravárik, tréner SR: "Som rád, že sme dnes v Poprade potešili divákov a vyhrali ženy aj my. Podali sme kvalitný výkon, ktorý stačil na to, aby sme Belgičanov zdolali. Ukázali sme našu tvár, ktorá sa mala niesť celou Európskou ligou. Keď to mám celkovo zhodnotiť, tak na Turkov sme naozaj nemali. Myslím si, že majú jeden z najlepších tímov v súťaži a sú favoritom na celkové víťazstvo. Najviac ma mrzí zápas v Humennom s Lotyšskom, kde sme odohrali veľmi zlé stretnutie. Museli prísť aj tvrdé slová, ktoré zabrali, dnes v Poprade chalani bojovali a odviedli výkon, ako sa patrí. Keď dokážeme eliminovať naše chyby, tak môžeme byť ešte úspešnejší."

Tomáš Kriško, smečiar, kapitán a najlepší hráč SR: "Teším ma, že sme Belgičanov zdolali. U nich sme ich mali na lopate, poľavili sme a oni zápas otočili. Následne sme sa dostali do hernej krízy, ktorá trvala takmer celú európsku ligu. Som rád, že sme sa na záverečný zápas nabudili. Myslím si, že sme na ihrisku nechali všetko. Chalanom gratulujem k výkonu a je fajn, že sme súťaž ukončili víťazstvom. Dôležité bolo, že sme po prvom sete nepoložili zbrane a verili sme, že to môžeme otočiť. Hrali sme agresívne, búšili sme, čo to dalo a v tom bol rozdiel oproti predchádzajúcim zápasom. Teraz si trochu vyčistíme hlavy od volejbalu a potom nabehneme na prípravu na majstrovstvá Európy."

Filip Gavenda, univerzál SR: "Po troch prehrách za sebou sme začali trochu nervózne, ale postupne sme sa do toho dostali, začali sme lepšie podávať, hrali sme bojovne a pomohlo nám aj publikum, pred ktorým sa nedalo prehrať. Od posledného zápasu prišli určité zmeny, na tréningoch to tiež vyzeralo inak, začali sme hrať agresívne a ako jeden tím. Sme mladý tím a takto musíme hrať, nemôžeme predvádzať profesorský volejbal. Vieme, že sa dalo v súťaži získať viac, či už v Belgicku alebo proti Lotyšsku, ale európska liga nám pomohla nazbierať ďalšie cenné skúsenosti a sme len vďační za možnosť čeliť takýmto súperom."

Jakub Kováč, blokár SR: "Bol to pre mňa špeciálny zápas, pretože som túto sezónu odohral v Belgicku a veľa chalanov z tímu súpera som poznal osobne. Chcel som im ukázať, že sme lepší a veľmi som túžil po tom, aby sme im vrátili prehru z Bruselu. Som rád, že sme sa rozlúčili so súťažou úspešne. Povedali sme si, že dáme do toho všetko, aj keď sme už boli zachránení. Chceli sme odčiniť zlý výkon z Humenného proti Lotyšom. Aj tam sme chceli, ale vôbec nič nám nešlo a hrali sme katastrofálne. Dnes nám pomohli aj ľudia, ktorí nás hnali vpred a za to im ďakujeme. Teraz nás čaká krátky oddych a potom príprava na majstrovstvá Európy. Ešte neviem, či dostanem pozvánku na prípravu, ale ak áno, tak spravím všetko pre to, aby som sa na majstrovstvá Európy prebojoval. V reprezentácii som vždy rád."

nedeľňajší zápas:

Lotyšsko - Turecko (17.10)


Tabuľka A-skupiny:

1. Turecko 5 5 0 15:2 15 - istý postup do Final Four

2. Lotyšsko 5 3 2 11:9 10

3. Slovensko 6 2 4 9:15 6

4. Belgicko 6 1 5 8:17 2