Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slovenskí volejbalisti zaknihovali na ME prvú prehru, podľahli Srbsku

Na snímke slovenskí volejbalisti a uprostred tréner Andrej Kravárik v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy vo volejbale mužov Srbsko - Slovensko 15. septembra 2019 v Antverpách. Foto: TASR- Martin Baumann

Do osemfinále postúpia zo šesťčlennej skupiny štyri mužstvá, Slovákom patrí po troch zápasoch v tabuľke B-skupiny tretia priečka s piatimi bodmi.

Antverpy 15. septembra (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti na 31. ME po prvý raz prehrali až vo svojom treťom zápase. V nedeľu v Antverpách nestačili na bronzový tím z predchádzajúcich ME Srbsko, ktorému podľahli 0:3.

Do osemfinále postúpia zo šesťčlennej skupiny štyri mužstvá, Slovákom patrí po troch zápasoch v tabuľke B-skupiny tretia priečka s piatimi bodmi.

Zverencov Andreja Kravárika čaká po dni voľna ďalší zápas v Lotto Aréne v utorok, vo večernom dueli sa stretnú o 20.30 h s domácim Belgickom.


SLOVENSKO - Srbsko 0:3 (-19, -20, -21)

zápas trval 75 minút, rozhodovali: Mezöffy (Maď.) a Guillet (Fr.), 900 divákov.

Slovensko: Paták 12, J. Kováč 5, Gavenda 5, Lux 7, Ondrovič 3, Zaťko 1, liberá M. Vitko a Ihnát (Michalovič 8, F. Palgut 0, Firkaľ 0, Krajčovič 1, Mačuha 0)

Srbsko: Luburič 10, Ivovič 11, Krsmanovič 11, Jovovič 1, Kovačevič 17, Lisinac 4, liberá Majstorovič a Pekovič (Todorovič 0, Okolič 0)


Výborný vstup do zápasu priniesol Slovákom vedenie 2:0 i 3:1. Tréner Kravárik dal od úvodu šancu niekoľkým hráčom, ktorí v predchádzajúcich dueloch odohrali menej minút. Tí sa favorita nezľakli a hrali s ním vyrovnanú partiu. V závere však Srbi išli do trháku a prvý set získali v pomere 25:19.

V druhom sete mali už Srbi prevahu. Favorit si postupne vypracoval náskok, ktorý si udržiaval až do konca setu. Slovenskí reprezentanti však v závere zdramatizovali priebeh, no Srbi napokon triumfovali za 25 minút 25:20.

V treťom sete slovenskí volejbalisti zlepšili výkon, po vyrovnanom priebehu sa neskôr po vytlčených blokoch Srbov dostali do vedenia 10:6. Favorit však potom zlepšil hru a za 75 minút triumfoval 3:0.

hlasy po zápase:


Andrej Kravárik, tréner SR: "Chváliť po prehranom zápase nie je opodstatnené. Chalani sa však vyrovnali s ťažkou situáciou a podali výkon, aký som si predstavoval. Ale bohužiaľ, stále robíme veľa chýb a to je zlá vizitka. Darovať body takému súperovi akým je Srbsko, to je voda na ich mlyn. Ale nebolo to až také hrozné, vo viacerých častiach zápasu sme boli na úrovni súpera."



Filip Gavenda, univerzál SR:
"Tréner nám povedal, aby sme Srbov odtláčali od siete riskantným podaním. V prvom sete sa nám to veľmi nedarilo, potom sme hrali vyrovnanú partiu. Ale Srbi v koncovkách lepším podaním získali zápas pre seba."

Marcel Lux, smečiar SR: "Tréner chcel nechať odpočinúť chalanov zo základnej zostavy, snažil som sa chytiť šance. V každom sete nám však dobrým podaním odskočili a to sa ťažko doháňa. Na podaní nám Srbi ubližovali oveľa viac, ako my im."

Matej Paták, smečiar SR:
"Škoda, v každom sete sme sa držalo, ale potom prišli momenty, kedy nám odskočili. Ale hrali sme dobrý volejbal, Srbi museli ísť na maximum, nedovolili si ani striedať. Určite sme im výhru nedali lacno."


Srbi ukázali Slovákom,na čom treba pracovať, Gavenda: "Veľká škola"


Slovenskí volejbaloví reprezentanti sa na ME v Belgicku museli po dvoch triumfoch v úvodných zápasoch skloniť pred Srbmi. Tretí tím z uplynulého kontinentálneho šampionátu v nedeľu v Antverpách ukázal, že bude opäť útočiť na medailu. O to viac teší slovenských hráčov, že boli favoritovi v niektorých momentoch zápasu vyrovnaným súperom.

Srbi triumfovali 3:0, stačilo im na to 75 minút, no najmä v druhom a treťom sete ich Slováci potrápili. "Nebolo to zlé, hrali sme vyrovnanú partiu, ale potom prišiel niekto zo Srbov na podanie a dal nám z neho tri nechytateľné lopty. To sa potom ťažko doháňa a máme sa čo učiť. Zvlášť ja. Pre mňa to bola veľká skúsenosť a škola, ďakujem za šancu, ktorú som dostal," povedal Filip Gavenda, nováčik na ME.

Tréner Andrej Kravárik nechal po ťažkom dvojzápase so Španielskom (3:2) a Rakúskom (3:1) odpočívať niektoré opory základnej zostavy, do zápasu sa okrem Gavendu dostali aj ďalší hráči, ktorí v predchádzajúcich dueloch sedeli na lavičke. "Takýto zápas niekto možno odohrá raz za život a tak sme do neho vstúpili. Snažili sme sa hrýzť, ale spravili sme viac chýb ako Srbi."

Slovenských reprezentantov teraz čaká deň voľna, najbližšie sa stretnú v Lotto Aréne v utorok s domácim Belgickom. "Nepozeráme sa veľmi dopredu. Ale škoda, že sme po dvoch výhrach prehrali. Ale bol to ťažký zápas," poznamenal Gavenda. Po Belgičanoch čaká na Slovensko výber Nemecka, ďalší súper z najvyššej kategórie. Ako by zvyšné zápasy mohli vyzerať, ukázal práve súboj so Srbmi: "Ukázal nám to, kde svetový volejbal. Úroveň Srbov je veľmi vysoká. My ak chceme snívať o takomto volejbale, musíme pracovať na každom tréningu. Máme sa od Srbov čo učiť."

Na zápase Slováko so Srbskom boli v hľadisku oba fanúšikovské tábory, no v utorok bude atmosféra iná. Na zápase Belgicka so Španielskom bola búrlivá, staralo sa o ňu takmer 5-tisíc divákov. Podobnú si vo svojom štvrtom zápase užijú aj Slováci. "Atmosféra bude iná, ale zápas si budeme chcieť užiť a chceme uchmatnúť nejaké bodíky," uzavrel Gavenda.

ďalší výsledok B-skupiny:

Belgicko - Španielsko 3:0 (17, 21, 14)

zápas trval 68 minút, rozhodovali: Dobrev (Bul.) a Bloemhard (Hol.), 4750 divákov.

tabuľka B-skupiny:


1. Belgicko 3 3 0 9:2 8

2. Srbsko 2 2 0 6:0 6

3. SLOVENSKO 3 2 1 6:6 5

4. Nemecko 2 0 2 2:6 1

5. Španielsko 2 0 2 2:6 1

6. Rakúsko 2 0 2 1:6 0