Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Slovenskí volejbalisti zdolali v Európskej lige aj domáci Izrael

Slovenskí volejbalisti Foto: TASR/Milan Kapusta

Do tabuľky pridali Slováci dva body a dostali sa na prvé miesto pred Španielov, ktorí však majú tri zápasy k dobru.

Raanana 10. júna (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti uspeli aj vo svojom poslednom zápase na treťom turnaji A-skupiny Európskej ligy v izraelskom meste Raanana.

Zverenci trénera Štefana Chrtianskeho zdolali Izrael po divokom priebehu 3:2, ale mohli získať aj tri body, veď viedli 2:1 na sety a 20:13. Do tabuľky pridali Slováci dva body a dostali sa na prvé miesto pred Španielov, ktorí však majú tri zápasy k dobru.

V Izraeli totiž španielski volejbalisti nehrali a na čelo sa môžu vrátiť už budúci týždeň v Dánsku. Tam Slováci štartovať nebudú.

Po turnaji v Izraeli čaká našich štvordňové voľno a v príprave budú pokračovať od piatka v Poprade. Tam sa budú pripravovať na posledný turnaj v A-skupine, ktorý sa od 22. do 24. júna uskutoční v košickej Steel Aréne.

Domáci si hneď v úvode vypracovali po bloku Steina brejk a viedli 4:2. Potom však dal eso nahrávač Zaťko a bolo vyrovnané 6:6. Na prvom technickom timeoute už slovenskí volejbalisti viedli 8:7, keď sa esom blysol pre zmenu Hriňák. Potom zablokoval súpera Chrtiansky a Slováci mali brejk - 9:7. Pri servise Bencza zvýšili naši náskok už na 13:9 a tréner domácich si vyžiadal oddychový čas.

Slováci potom bez problémov stratovali a na druhom technickom timeoute viedli po Hriňákovom technickom údere po čiare 16:12. Po ese Száraza na najväčšiu hviezdu Izraelčanov Šafranoviča viedli slovenskí volejbalisti už 21:14 a smerovali za ziskom prvého setu. Slováci vyhrali úvodné dejstvo 25:17, keď sa nepresadil Šafranovič.

V úvode druhého setu viedli Slováci 2:0, ale Izrael otočil na 5:2 a tréner Chrtiansky si zobral time. Po dvoch úspešných útokoch Bencza sme znížili na 5:6, lenže na prvom technickom timeoute viedol Izrael 8:5. Slovákom sa nedarilo otočiť a domáci vyhrávali už 10:5. Po ese Kašpera a bloku Hriňáka znížili Slováci na 8:10. Domáci opäť ušli na štyri body, ale Chrtiansky vytĺkol bloky a za stavu 13:11 pre Izrael si domáci kouč zobral time.

Slováci postupne znižovali náskok a dostali sa pri servise Chrtianskeho dokonca do vedenia. Dlhú výmenu ukončil Bencz a Slováci viedli 17:16. Oba tímy si potom držali stratovanie, ale o krok vpred boli Slováci. V koncovke však spravili chybu v útoku a prvý setbal mali domáci Izraelčania. Ten ešte nevyužili, ale druhý už áno a vyhrali druhý set 26:24.

V úvode tretieho setu si vypracovali Slováci brejk, viedli 3:1, 5:3 a 6:4, lenže Izrael po našom horšom príjme vyrovnal na 7:7. Slováci začali robiť chyby a Izrael sa dostal do vedenia 11:9. Tréner Chrtiansky si zobral oddychový čas a na ihrisko prišiel Ogurčák za Chrtianskeho. Postupne prišli na ihrisko aj Skladaný a Joščák. Vyrovnať sa podarilo Slovákom po chybe Sokolova - 14:14. Na druhom technickom timeoute vyhrávali domáci 16:15 a získal aj ďalší bod po chybe SR - 17:15.

A bolo ešte horšie - Joščákovi nevyšiel útok a domáci vyhrávali 20:17. Time Slovensko. Slováci znížili z 21:17 na 21:20 a bojovali o zisk setu. Potom zablokoval Šafranoviča jeho klubový spoluhráč Skladaný a bolo vyrovnané 21:21. Prvý setbal si vypracovali domáci, ale Bencz ho vymazal - 24:24. Potom odstrelil servisom domáce libero Hriňák a Slováci viedli 25:24. Setbal hneď naši využili blokom Száraza a tretí set vyhrali 26:24.

V úvode štvrtého setu dal Ogurčák eso a viedli sme 4:2. Na prvom technickom timeoute vyhrávali naši 8:6. Domáci síce vyrovnali, ale Ogurčák šikovnou ulievkou a Bencza dobrým útokom dostali Slovákov do vedenia 11:8. Slováci ovládli zápas a po šťastnom ese Ogurčáka vyhrávali už 15:10. V dobrej pokračovali naši volejbalisti aj naďalej a dostali sa už do vedenia 20:13. Izrael ešte bojoval a znížil na 18:21. Slováci sa trápili v útoku, domáci dostali krídla a vyrovnali na 22:22. Izrael opäť chytil loptu v poli, uspel v kontre a mal setbal - 24:23. Hriňák ho odvrátil, domáci dali aut a Slováci mali mečbal. Izrael otočil a dráma pokračovala - 25:25. Ogurčák dal aut a setbal mal Izrael. Ten aj využil a zápas musel rozhodnúť tajbrejk.

Izrael boli na koni a hneď v úvode piateho setu viedol 3:0. Time Slovensko. Slováci sa vôbec nevedeli presadiť a po ďalšom bloku vyhrávali domáci už 4:0. Ogurčák po dobrom servise Joščáka, ktorý domáci nespracovali, znížil na 3:5 a vlial nám nádej. Tá bola ešte väčšie po tom, ako Skladaný využil zlú prihrávku po servise Bencza a bolo 5:6! Potom dal eso Bencz a Slováci vyrovnali na 6:6! Lenže potom nevidel rozhodca teč domácich, blokom sa blysol Šafranovič a bolo 9:6 pre Izrael.

Dráma pokračovala, Slováci blokom Kašpera bolo vyrovnané 9:9! Potom sa však domáci dvomi blokmi dostali do vedenia 12:9 a na ihrisko prišiel Chrtiansky za Hriňáka. Bencz znížil na 11:12. V koncovke viedol Izrael 14:12, ale Ben Gal dal aut a bolo vyrovnané! Následne zablokoval súpera Ogurčák a ten istý hráč nakoniec ukončil duel. Slováci vyhrali v tajbrejku 16:14.

Slovensko - Izrael 3:2 (17, -24, 24, -25, 14)
Zápas trval: 130 minút. Rozhodovali: Salabashyan (Bul.), Medvid (Ukr.) 500 divákov.

SR: Zaťko, Bencz, Száraz, Kašper, Chrtiansky ml., Hriňák, libero Kubš (Ogurčák, Skladaný, Joščák, Jakubov). Tréner: Š. Chrtiansky.

Izrael: Šafranovič, Hershko, Stein, Faiga, Katzenelson, Sokolov, libero Shwartz-Shmohel (Weisman, Osokin, Ben Gal, Hilman). Tréner: Z. Bar Netzer.

Štefan Chrtiansky, tréner SR:
"Očakával som, že to bude ťažký zápas. Izraelčania už v predošlých dvoch súbojoch boli húževnatí a bojovali a bolo tak tomu aj dnes. Škoda, mohli sme mať plný počet bodov. Troška sme však poľavili v koncovke štvrtého setu, keď sme viedli 20:13. Nakoniec sme však vďaka silnej morálke v piatom sete doviedli zápas do víťazného konca. Som spokojný, vyhrali sme v Izraeli všetky tri zápasy, čo je dobré znamenie pred domácim turnajom."