Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Ostrá situácia v biatlone. Halinárová: Koho ste vychovali za 20 rokov?

Na snímke slovenská biatlonistka Martina Halinárová počas šprintu žien na 7,5 km trati vo Whistleri na zimných olmpijských hrách 13. februára 2010. Foto: TASR - Martin Baumann

Odvolanie prezidenta SZB Jána Hyžu považuje Martina Halinárová za chybný krok.

Banská Bystrica 28. októbra (TASR) - Situácia v biatlone sa po odvolaní prezidenta SZB Jána Hyžu uplynulú sobotu zostruje vyhláseniami, ozvali sa Martina Halinárová i Pavel Kobela, ktorý sa považuje za hlavného iniciátora zmeny. Martina Halinárová poskytla TASR aj otvorený list, v ktorom kritizuje súčasný stav v biatlone.

Podľa Martiny Halinárovej, ktorá pre slovenský biatlon vybojovala na ZOH v Lillehammeri v roku 1994 premiérový olympijský bod za 6. miesto, je situácia v slovenskom biatlone zlá, za posledné dva roky dokonca kritická a teraz katastrofálna. "Minulá sezóna ukázala pravú tvár slovenského biatlonu. Svet sa nám vzďaľuje míľovými krokmi," napísala. "Predovšetkým veľká priepasť je v juniorských a dorasteneckých kategóriách. Predseda trénersko-metodickej komisie, ktorý je zároveň člen prezídia a vyše rok bol vo funkcii šéftrénera biatlonu na Dukle, po tom, čo som začala kritizovať systém a metodiku, sa ma svojou mocou a postavením snažil úplne odstrániť z biatlonu."

Martina Halinárová kladie ľuďom, ktorí sa považujú za biatlonových odborníkov, otázku. "Koho ste vychovali za dvadsať rokov tak, aby pokračoval v tom, čo generácia bývalých bežcov na lyžiach spravila pre biatlon a Slovensko v minulosti? Žili ste z financií mojej generácie. A keď už bolo zle, zachránila vás ruská juniorská majsterka sveta, ktorá sa stala Slovenkou. Klobúk dole pred jej talentom a výkonmi v našej kombinéze, ale dovolím si tvrdiť, že ňou získané cenné kovy sú len zlatá prikrývka na bublajúcom hrnci. Slovenský biatlon bol totiž už takmer na dne, začalo mu prihárať."

Odvolanie prezidenta SZB Jána Hyžu považuje Martina Halinárová za chybný krok. "Biatlon sa stal počas neho najúspešnejším zimným športom na Slovensku, vybudovala sa multifunkčná budova v Národnom športovom centre v Osrblí a mnoho ďalších vecí. Odvolali ste ho len preto, že jeho názory na fungovanie SZB a reprezentácie sa zhodujú s nastavením nového športového zákona."

Pavel Kobela, člen prezídia a predseda trénersko-metodickej komisie, poskytol TASR tiež svoj pohľad na situáciu. "Nie som taký, ktorý si nepovie svoj názor. Určite nebola náhoda, že v januári prezídium odvolalo generálneho sekretára a žiadalo, spolu s väčšinou klubov, prehodnotenie jeho práce. Všetci, čo zdvihli za to ruky, boli šéfovia komisií, čiže ľudia, ktorí pracujú v teréne. S hnutím, a teda s klubmi, sme najviac v kontakte a najčastejšie odpovedáme na otázky, prečo nie je to, či ono. Teraz sa v tom len pokračuje, situácia sa nezmenila. V minulej sezóne sa problémy iba zahmlili, neriešili a vyústili do odvolania Jána Hyžu. K osobným útokom sa nebudem vyjadrovať, bol som za to, aby Martina Halinárová v roku 2012 zobrala juniorský manšaft a aj v roku 2013, napriek tomu, že pretrvávali výhrady. Nemala výsledky, čo sa opäť potvrdilo, a to bol dôvod, prečo bola odvolaná ako juniorská trénerka. Napriek tomu som v roku 2014 navrhol, aby viedla celoslovenské mládežnícke tréningové kempy, je vyštudovaná, bola super pretekárka, tak prečo nie, a urážky som z jej strany nevnímal, som na ne imúnny."

Pavel Kobela podporil v minulosti Jána Hyžu pri jeho kandidatúre na prezidenta. "Len kvôli tomu však nebudem strkať hlavu do piesku a nezaujmem postoj. Ponosy klubov sa nevyriešili, no odvolanie Hyžu nie je vzbura, je v zmysle stanov. Nikto sa nechce podosadzovať do funkcií, o polroka budú voľby, každý sa môže prihlásiť a kandidovať. Aj Ján Hyža sa môže obhájiť a vyslúžiť si dôveru."