Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Trénerov teší progres, do prípravy sa zapojí už aj Kuzminová

Na snímke tréner mužskej biatlonovej reprezentácie Juraj Sanitra počas tlačovej konferencie VŠC Dukla Banská Bystrica pri príležitosti návratu slovenských biatlonových tímov zo 6. kola pretekov Svetového pohára. Banská Bystrica, 26. január 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Štart Anastasie Kuzminovej je dokonca možný aj v súťažných pretekoch.

Banská Bystrica 26. januára (TASR) - Slovenský biatlon čaká v druhej polovici prebiehajúcej sezóny niekoľko vrcholov. Tréneri oboch reprezentačných výberov Juraj Sanitra s Annou Murínovou veria, že ich zverenci v nej potvrdia doterajší progres a na blížiacich sa šampionátoch kontinentálneho i svetového rangu si udržia kontakt so svetovou, respektíve európskom špičkou. Do spoločného tréningu sa so ženským družstvom zapojí už aj dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, dokonca možný je aj jej štart v súťažných pretekoch.

Rastúcu formu slovenských reprezentantov potvrdila v nedeľu mužská štafeta. Kvarteto Matej Kazár, Tomáš Hasilla, Miroslav Matiaško a Martin Otčenáš obsadilo v pretekoch na 4x7,5 km v Anterselve siedmu priečku a vyrovnalo historické maximum z Oberhofu 2009 a Hochfilzenu 2012. "Ešte stále sme plní pozitívnych dojmov z toho, čo sa nám podarilo. Nie je jednoduché pracovať, keď robíte všetko na maximum a výsledky stále neprichádzajú. Myslím si, že spoločne s chlapcami ideme na sto percent, nie menej ako ostatní. Preto ma veľmi teší, že pred náročným obdobím sme dosiahli takýto pozitívny výsledok. Dúfam, že forma aj strelecká pohoda nám vydrží. Pracujeme tímovo a teraz sa to ukázalo. Keď všetci podajú maximálne výkony, sme schopní konkurovať silnej špičke," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici šéftréner mužskej reprezentácie Juraj Sanitra.



Jeho zverencov čaká v najbližšom období mimoriadne náročný program. Po pretekoch SP v kanadskom stredisku Canmore a Európskom pohári na domácej trati v Osrblí budú bojovať najskôr na kontinentálnom šampionáte v Ťumene a následne sa presunú do nórskeho Holmenkollenu na majstrovstvá sveta. "Dúfam, že sa posunieme ešte vyššie. Niektorí pretekári stále nenašli optimálnu formu, verím však, že si udržíme streleckú pohodu a že sa pripravíme dostatočne kvalitne. Prajem si, aby sme mali bežeckú formu ako na začiatku sezóny," dodal Sanitra.

Medzi ženami si svojimi výkonmi vypýtala pozornosť Paulína Fialková. Životný úspech dosiahla na pretekoch SP v Rupholdingu, kde v stíhačke obsadila šiestu priečku a prvýkrát sa prebojovala do TOP 10. V následných vytrvalostných pretekoch na 15 km skončila siedma a v priebežnom poradí SP jej v súčasnosti patrí 28. miesto. Jana Gereková je len o päť priečok nižšie, navyše v aktuálnom ročníku už bodovala aj ďalšia Slovenka Terézia Poliaková. Fialková už dokázala, že môže konkurovať svetovej špičke a v druhej polovici ročníka by to rada potvrdila ďalším prenikavým výsledkom. "Sama som sa presvedčila, že môžem s nimi pretekať. Nerada by som hovorila o nejakých číslach alebo cieľoch, určite však pôjdem do toho s väčším sebavedomím a odhodlaním," odvetila 23-ročná biatlonistka.



Na uplynulé výsledky bude mať pekné spomienky: "S druhým trimestrom ročníka som spokojná. Doma sme nemali ideálne podmienky, snehu bolo málo a nečakala som, že sa dokážem dostatočne dobre pripraviť. Som rada, že to napokon takto vypálilo, mala som dosť energie. Podarilo sa mi dosiahnuť skvelé výsledky, akurát ma to zmohlo a uplynulý 'sveťák' som musela vynechať. V tejto chvíli sa cítim lepšie, zdravotne som takmer v poriadku. Dúfam, že pred majstrovstvami Európy absolvujem kvalitnú prípravu a pôjdem do toho naplno."

Pred spomínaným šampionátom absolvujú slovenské biatlonistky reprezentačné sústredenie v Pokljuke, avšak nie všetky. Do Slovinska pocestujú Paulína aj Ivona Fialkové a Terézia Poliaková. Druhá časť ženskej výpravy bude pretekať na SP v Kanade na čele s Janou Gerekovou. Špeciálnu motiváciu dodá slovenským reprezentantkám v Pokljuke práve Kuzminová. "Anastasia sa pripravuje doma, má však obmedzené možnosti tým, že má malé dieťatko. Ide však s nami do Pokljuky, kde podporí tím. Bude to dobré aj pre dievčatá, budú spolu v kontakte a verím, že nám poradí, pomôže. Priznám sa, počas sezóny sme neboli v kontakte, len sme čítali jej povzbudzujúce príspevky na facebooku. Teraz na to bude viac času," ozrejmila ženská šéftrénerka Anna Murínová. Od 30. januára strávia slovenské reprezentantky na sústredení 10 dní.



Do konca sezóny sa pôjde ešte niekoľko súťažných pretekov. Kuzminovej štart nie je vylúčený, podľa Murínovej však menej reálny. "V tejto chvíli je otázne, či nastúpi. Osobne si však myslím, že skôr nie," dodala.