Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Šport

Slovákov nakopla Sýkorova paráda, Šatan bol spokojný

Na snímke hore strieľa gól slovenský center Ján Sýkora, vľavo ho bráni Petr Čáslava a vpravo prekonaný brankár Jakub Kovář (obaja Česko) v prípravnom medzištátnom hokejovom zápase Česko - Slovensko v rámci série Euro Hockey Challenge vo štvrtok 18. apríla 2013 v Prahe. Foto: TASR/Martin Baumann

Zápas nebol jubilejný len pre slovenskú reprezentáciu, ale aj pre niektorých jednotlivcov v tíme.

Praha 18. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti vo štvrtok oslavovali úspešné 500-zápasové jubileum. Aj keď sa pre nich duel v pražskej Tipsport Aréne nezačal dobre, proti odvekým rivalom z Česka dokázali pozdvihnúť výkon a nakoniec sa tešili z cenného víťazstva vo federálnom derby 3:2.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka prehrávali po góloch Novotného v 24. minúte už 0:2. O tri minúty neskôr ale prišiel najkrajší moment duelu, o ktorý sa postaral Ján Sýkora a zavelil tak na obrat.

Dvadsaťdvaročný mladík sa prezentoval parádnou fintou, keď si zdvihol puk na čepeľ a spoza bránky ho zavesil do pravého horného rohu českej bránky.



"Už pred zápasom som si vravel, že chcem dať gól. Išiel som cielene za bránku, vyskúšal som to a padlo to tam. Dovtedy nám utekali puky, všetko sa odrážalo Čechom. Takže to vlastne aj nakoplo mužstvo," komentoval svoj premiérový reprezentačný gól útočník Banskej Bystrice. Napodobnil tak slávny kúsok Fína Mikaela Granlunda zo semifinále MS 2011 v Bratislave.



Pre Sýkoru to však nebolo nič nové. "V zápasoch som už dal tri, či štyri takéto góly zozadu," priznal útočník, ktorý si po premiérovom reprezentačnom góle nestihol zobrať puk a tak ho musel hľadať po zápase. "Ešte ho nemám, musím si ho ísť zobrať," zasmial sa.

Na snímke vľavo Jozef Stümpel (Slovensko) a vpravo Jakub Krejčík (Česko) v prípravnom medzištátnom hokejovom zápase Česko -Slovensko v rámci série Euro Hockey Challenge vo štvrtok 18. apríla 2013 v Prahe.
Foto: TASR/Martin Baumann
Zápas nebol jubilejný len pre slovenskú reprezentáciu, ale aj pre niektorých jednotlivcov v tíme. Pre skúseného štyridsaťročného Jozefa Stümpela bol stý v národnom drese, pre kapitána Miroslava Šatana zase prvý po päťapolmesačnej pauze zavinenej zranením. "Cítil som herný výpadok, no myslím si, že na takú dlhú prestávku to bolo celkom dobré. Som spokojný," uviedol držiteľ všetkých štyroch cenných kovov Slovenska z MS. "Nejaké rezervy som ale cítil, hlavne v časovaní hry, ešte si na to musím zvyknúť. Ale na to, že to bol prvý zápas, tak som očakával, že budem mať väčšie problémy."

Šatan pochválil aj svojho mladého útočného partnera Sýkoru. "Dovolil si naozaj veľa. Ale je mladý a je dobré, že to skúsil a že mu to vyšlo. Mužstvo určite potrebovalo vyhrať. Tím je vo fáze, že sa dáva dokopy, ešte budú nejaké zmeny, takže momentálne sa stále bojuje o miesta na MS," dodal.