Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Slovenským cyklistom Baku nevyšlo, M. Lami: Trúfal som si na 15.miesto

Na snímke slovenský reprezentant v horskej cyklistike Michal Lami počas cross country mužov na 1. Európskych hrách v Baku 13. júna 2015 Foto: TASR/Martin Baumann

"Asi si musím dať teraz nejaké voľno a dať sa dokopy," uviedol náš reprezentant Lami.

Baku 14. júna (TASR) - Slovenská horská cyklistika si na európskych hrách v Baku neužila vydarenú premiéru. Kým Janka Keseg-Števková po vylúčení z nominácie na podujatí ani neštartovala, bratom Františkovi a Michalovi Lamiovcom nevyšli preteky podľa predstáv.

Bratské duo nedokončilo, keďže ich najlepší predbehli o celé kolo. Dvadsaťjedenročného Františka klasifikovali na 26. priečke, o sedem rokov starší Michal skončil 28.

Organizátori pripravili pre pretekárov jedno skrátené kolo a ďalších osem okruhov po 4,4 km. "Určite to bola jedna z tých náročnejších tratí. Niekomu vyhovujú také s dlhšími stúpaniami, táto bola práve s kratšími, zato strmšími. Bolo treba veľa piť, polievať sa a neprepáliť začiatok, pretože potom sa človek ľahko zapečie a ďalej to už nejde," povedal mladší z dvojice.

Slovensko vkladalo vyššie ambície do skúsenejšieho Michala, no ten si do Baku nepriviezol dobrú formu. Východiskovú pozíciu mal dobrú, keď odštartoval z prvej lajny s číslom šesť. "Tú pozíciu som si mal určite udržať, alebo aspoň až tak neklesnúť. Keď ma dobehol brat, dúfal som, že aspoň on zajazdí lepšie a dosiahne nejaké dobré umiestnenie. Mne to dnes vôbec nevyšlo. To, že som klesol tak hlboko, je pre mňa úplne zlý výsledok," priznal.

Slovenský reprezentant sa prepadol dozadu už po prvom skrátenom okruhu. "To sa mi išlo ešte ako-tak, ale keď som sa prepadol na 20. miesto, už som vedel, že to nejde a nevedel som sa rozbehnúť. Celé preteky som už vlastne išiel iba sám, keďže tu štartovalo len 40 pretekárov, čo je veľmi málo. Chcel som prísť aspoň do cieľa, na viac som nemal," pokračoval.

Pred súťažou si trúfal na umiestnenie do prvej 15-tky, keďže podľa jeho slov bola polovica 40-členného štartového poľa dobrá a polovica slabšia. "Pretekári, ktorých bežne predbieham, tu skončili okolo 15. miesta."

Jeho výkon ovplyvnili zdravotné problémy, ktoré ho trápia už niekoľko týždňov. "Za normálnych okolností by mi trať vyhovovala, ale mám problémy s trávením. Aj uplynulé Svetové poháre som išiel slabšie. Forma teraz jednoducho nie je." To chce čo najskôr zmeniť, keďže Slováci bojujú o body do rebríčka UCI a vďaka postaveniu v ňom aj o miestenky na budúcoročné olympijské hry do Ria de Janeiro. "Asi si musím dať teraz nejaké voľno a dať sa dokopy. Treba zbierať body do rebríčka, pretože ostatní nebudú váhať. Pretekári, ktorí sú v rebríčku okolo mňa, nejazdia toľko pretekov ako ja. Oni si odjazdia Svetové pohár, na ktorých sa umiestnia lepšie. Ja to mám zase tak, že body zbieram viackrát po menších kúskoch, oni zase naraz viac. Takže teraz rozhodla možno práve tá únava z množstva pretekov," zamyslel sa.

Ak by sa rozdávali miestenky teraz, Slovensko by získalo dve. "Ak by to išlo tak ako doteraz, dve miesta asi udržíme. No momentálne moja forma nie je dobrá. Treba s tým niečo robiť. Čaká ma ešte niekoľko kôl Svetového pohára a vrchol sezóny budú majstrovstvá sveta v Andorre. Pomedzi to je ešte veľa pretekov kategórie C1 a C2, organizujeme ich aj doma v Košiciach. Takisto ešte MSR v Dohňanoch," dodal Michal Lami.