Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slováci nastúpia v DC v baráži proti USA so stabilnou zostavou

Z tlačovej konferencie Slovenského tenisového zväzu (STZ) k nominácii na blížiace sa stretnutie play off o postup do svetovej skupiny Davis Cupu (14.-16. september 2014) USA - Slovensko, 2. septembra 2014 v Bratislave. Na snímke nehrajúci kapitán Miloš Mečíř. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slováci budú bojovať o postup medzi elitnú šestnástku po šesťročnej prestávke.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Bratislava 2. septembra (TASR) - Kvarteto tenistov Martin Kližan (65. vo svetovom rebríčku ATP), Lukáš Lacko (84.), Norbert Gombos (129.), Michal Mertiňák (90. v deblovom rebríčku), figuruje v slovenskej nominácii na barážové stretnutie o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára proti USA (12.-14. septembra na tvrdom povrchu v Chicagu). Američania v aréne Sears Center nastúpia s Johnom Isnerom (15.), Samom Querreym (57.) a svetovými deblovými jednotkami Bobom a Mikeom Bryanovcami.

Úvodné piatkové dvojhry sa začnú o 23.00 SEČ, Sobotňajšia štvorhra odštartuje o 21.00, nedeľňajšie single o 19.30. Slávnostný žreb je na programe vo štvrtok o 19.00. Zápasy odvysiela v priamom prenose aj RTVS. Hrá sa s loptičkami značky Wilson US Open Extra Duty. Hlavným rozhodcom bude Brit Andrew Jarrett, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia jeho krajanka Alison Hughesová a Austrálčan Tom Sweeney. V daviscupovej histórii pôjde o tretí vzájomný súboj medzi Slovenskom a USA, v oboch doterajších uspeli Američania. Vo februári 2002 zvíťazili na harde v Oklahome 6:0, v septembri 2003 v baráži o svetovú skupinu v prvom zápase v bratislavskom NTC 3:2.



Slováci budú bojovať o postup medzi elitnú šestnástku po šesťročnej prestávke, v uplynulých sezónach sa zachraňovali v 1. skupine euro-africkej zóny. Na prelome januára a februára zverenci kapitána Miloslava Mečíŕa deklasovali v 1. kole v NTC Lotyšsko 5:0 a začiatkom apríla si poradili s Rakúskom 4:1, keď základ úspechu položili už v úvodných dvojhrách. Daviscupový debutant Gombos najskôr zdolal rakúsku jednotku Dominica Thiema a v druhom singli zvíťazil Lacko po päťsetovej dráme nad Andreasom Haiderom-Maurerom. Rozhodujúci tretí bod pridali vo štvorhre Kližan s Mertiňákom. Američania prehrali v 1. kole svetovej skupiny s Veľkou Britániou 1:3.

Spoľah na overené kvarteto

Mečíř sa bude v dueli s USA bude spoliehať na rovnakých hráčov, ako proti Rakúsku. "Sledoval som našich hráčov na US Open s výnimkou Michala Mertiňáka, ktorý nemal dostatočne vysoký renking na to, aby sa vo štvorhre dostal do hlavnej súťaže. Pripravoval sa doma, v utorok odlieta do zámoria, kde bude trénovať so sparingpartnerom. Lukáš Lacko bral nejaké lieky proti bolesti, cítil sa oslabený, no nemalo by to byť nič vážne. Momentálne trénuje spolu s mojím synom Milošom Mečířom ml., ktorý je zatiaľ v pozícii náhradníka. Prísľubom je dobrá forma Martina Kližana, ktorý na US Open odohral dva kvalitné zápasy a v 2. kole tesne prehral s Čechom Tomášom Berdychom. Naposledy zdolal Isnera a bolo by super, keby sa mu to podarilo aj v Chicagu. Po skončení účinkovania na US Open zostal v Amerike, kde trénuje pod vedením Martina Damma. Mrzí ma, že Noro Gombos prehral v New Yorku už v prvom kole kvalifikácie. Tento týždeň bude štartovať na challengeri v St. Remy. Pri nominácii štvrtého hráča som zvažoval rôzne alternatívy. Noro odohral výborný zápas proti Thiemovi a tak som sa rozhodol pre neho, navyše Andrej Martin má momentálne zranený prst," povedal Mečíř na utorňajšej tlačovej konferencii.



Američania na domácej pôde favoritmi

Slovenská výprava odlieta do Chicaga v nedeľu o 10.00 z viedenského letiska Schwechat. Mečíř považuje Američanov za favoritov, tvrdí však, že jeho tím nemá čo stratiť. "Američanov som pozorne sledoval počas US Open a Isner s Querreym potvrdili, že sú vo veľmi dobrej forme. Videl som aj zápas Donalda Younga, ktorý prehral v piatich setoch so Slovincom Blažom Kavčičom i Johnsona so Sockom. Bude sa hrať prakticky na rovnakom povrchu, aký je v NTC, čo by chlapcom mohlo vyhovovať. Cesta k úspechu by mohla viesť cez dvojhry a dva body Maťa Kližana, štvorhru majú Američania svetovú."