Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovensko zorganizuje Final Four 3. skupiny Svetovej ligy vo volejbale

Slovenskí volejbalisti Foto: TASR/Milan Kapusta

Slovenskí volejbalisti absolvovali v roku 2014 úspešnú premiéru v Svetovej lige.

Bratislava 31. októbra (TASR) - V dejisku 34. Kongresu Svetovej volejbalovej federácie (FIVB) v talianskom meste Cagliari sa v piatok večer uskutočnilo pracovné stretnutie o Svetovej lige 2015. Slovensko bude opäť štartovať v 3. skupine a 3.-4. júla zorganizuje záverečný turnaj Final Four. Presné dejisko turnaja oznámi SVF neskôr, informovala federácia TASR prostredníctvom tlačovej správy.

V G-skupine sa slovenskí volejbalisti stretnú s Čínou, Mexikom a Gréckom. Prvý turnaj sa uskutoční v Mexiku (12.-14. 6.) a druhý v Grécku (19.-21. 6.). Oba turnaje v skupine sa budú hrať v čase Európskych hier v Azerbajdžane (12.-28. 6.), kde bude Slovensko tiež štartovať.

V 3. skupine SL sa predstaví 12 tímov, ktoré sú rozdelené do troch skupín. V minulom ročníku ich bolo len osem, Svetovú ligu rozšírili na 32 tímov. V F-skupine budú hrať Tunisko, Portoriko, Turecko a Čierna Hora a v H-skupine sa predstavia Egypt, Japonsko, Španielsko a Kazachstan. Do 2. skupiny postúpila Kuba, ktorá vyhrala na konci júna 2014 turnaj Final Four v tureckej Burse, kde štartovali aj Slováci.

"FIVB sa rozhodlo rozšíriť tretiu skupinu Svetovej ligy o ďalšie štyri tímy, ktoré prejavili záujem štartovať - Kazachstan, Grécko, Čierna Hora a Egypt. Na organizáciu Final Four sa hlásili Turecko, Mexiko a my. Na rokovaní som navrhol, aby bolo Turecko vylúčené z hry, pretože organizovalo Final Four v minulom ročníku. Turci na znak priateľstva k nám stiahli kandidatúru a rozhodlo sa žrebom medzi nami a Mexikom. Mali sme šťastie a zorganizujeme záverečný turnaj Final Four. Rokovanie bolo veľmi dlhé a náročné, skončili sme neskoro večer, ale s výsledkom sme spokojní," povedal prezident Slovenskej volejbalovej federácie Ľubor Halanda, ktorý spoločne s viceprezidentom SVF Tomášom Singerom zastupoval SVF na Kongrese.

Slovenskí volejbalisti absolvovali v roku 2014 úspešnú premiéru v Svetovej lige. Zverenci trénera Flavia Gulinelliho postúpili na záverečný turnaj Final Four 3. skupiny do Bursy, kde skončili na 4. mieste. Celkovo obsadili 24. miesto.


Zloženie skupín 3. skupiny Svetovej ligy 2015 (skupiny sa vytvorili na základe rebríčka FIVB):

F-skupina: Tunisko (15.), Portoriko (23.), Turecko (31.), Čierna Hora (86.)

G-skupina: Čína (17.), Mexiko (22.), SLOVENSKO (34.), Grécko (56.)

H-skupina: Egypt (19.), Japonsko (21.), Španielsko (36.), Kazachstan (42.)


Termíny G-skupiny:

12.- 14. júna 2015 turnaj v Mexiku

19.- 21. júna 2015 turnaj v Grécku

FINAL FOUR 3. skupiny:

3.-4. júla na SLOVENSKU