Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Volejbalistky Slovenska prehrali v 1. semifinále s Fínskom 2:3

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/Martin Baumann

Odveta je na programe 2. júla v Helsinkách.

Poprad 28. júna (TASR) - Volejbalistky Slovenska prehrali v prvom semifinálovom zápase Európskej ligy v Poprade s Fínskom 2:3. Slovenky prehrávali 0:1, no dokázali otočiť na 2:1 na sety. Ani to však Fínky nezlomilo a v rozhodujúcom sete zvíťazili na 12. Odveta je na programe 2. júla v Helsinkách.

Prvý set priniesol vyrovnaný priebeh. Slovenky sa pomalšie rozbiehali a hoci dokázali otočiť z 12:14 na 16:14, koncovku prvého dejstva lepšie zvládli Fínky, ktoré ho vyhrali na 23. V druhom sete sa už Slovenky rozbehli a ich dôrazná hra na sieti robila Fínkam veľké problémy. Domácim hráčkam sa darilo aj v medzihre, pričom kľúčová bola úspešná bodová šnúra z 13:9 na 18:9. Nádejne rozohraný set už zverenky Mareka Rojka nepustili a vyrovnali na 1:1. Podobný obraz hry priniesol aj tretí set. Slovenky pokračovali v koncentrovanom výkone, vyvarovali sa zbytočných chýb a opäť si vytvorili výrazný náskok - 2:1.

V treťom sete Fínky dvihli hlavy a zlepšenou hrou sa snažili o vyrovnanie. Rýchlo si vypracovali výrazný náskok (12:4), ktorý už Slovenky nedokázali stiahnuť. Domáce reprezentantky poľavili z výkonu, ktorý ich zdobil v druhom a treťom sete a výsledkom bolo vyrovnanie na 2:2. V rozhodujúcom dejstve Slovenky rýchlo získali manko, no nevzdávali sa. Fínky sa však prezentovali pozornou hrou a napokon si pripísali cenné víťazstvo.


Európska liga, semifinále, 1. zápas:

Slovensko - Fínsko 2:3 (-23, 15, 20, -17, -12)

Rozhodovali: Brlas (Chorv.), Bátkai-Katonová (Maď.), zápas trval 121 minút.

zostavy a body:

Slovensko: Salanciová 7, Abrhámová 15, Pišteláková 4, Drobňáková 15, Herelová 20, Koseková 4, liberá Valachová a Španková (Kuciaková 3, Šunderlíková 13, Ovečková 0)

Fínsko: Karhuová 4, Bjärregard-Madsenová 5, Alanková 7, Kosonenová 20, Öhmanová 11, Korhonenová 24, libero Koljonenová (Paanenová 0, Kokkonenová 1, Pihlajamäkiová 3, Heikkiniemiová 2)



Marek Rojko, tréner SR: "Mrzí ma, že sme nezvládli prvý set. Hoci sa v ňom hral zvláštny, 'oťukávací' volejbal, viedli sme. V závere sme vyhrávali, no nedotiahli sme to. Zápas by bol potom asi iný. Síce sme neskôr pridali a mali sme aj prevahu, ale vo štvrtom sete sa ukázalo, že Fínkam stačí, aby dostali šancu a vedia ju využiť. Naše hráčky videli, že je možné zdolať Fínky."

Dominika Drobňáková, smečiarka SR: "Je to sklamanie, keď si uvedomím, že to bol zdolateľný súper. Mali sme dobrý servis, tlačili sme a v tom sa nám darilo. Spravili sme však mnoho jednoduchých chýb, ktoré nás stáli lepší výsledok."

Dominika Valachová, libero SR: "Myslím si, že sme dnes mali na Fínky. Hlavy však nevešiame. Do odvety musíme ísť naplno a s cieľom vyhrať za tri body alebo rozhodnúť v zlatom sete."

Tapio Kangasniemi, tréner Fínska: "Víťazstvo je dôležité, ale spravili sme len prvý krok. Viem, že dokážeme hrať lepšie ako dnes. Bol to náročný zápas, pretože Slovensko má kvalitný tím, veľmi dobre bránilo a podávalo. Ukázali sme, že sme mentálne silní, keď sme otočili z 1:2. Od tretieho setu sa výrazne zlepšil náš útok a to bol kľúč k víťazstvu."