Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenskí hokejisti prehrali v príprave s Francúzskom 2:4

Na ilustračnej snímke zľava dole Rastislav Špirko, Peter Zuzin, Juraj Mikúš, Ladislav Nagy a hore tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek Foto: TASR/Martin Baumann

Druhý súboj s Francúzskom v rámci prípravy pred MS v Bielorusku je na programe v sobotu o 15.00 v Grenobli.

Gap 17. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti si pripísali počas záverečnej prípravy na májové MS druhú prehru, keď vo štvrtok podľahli v Gape domácim Francúzom 2:4. O osude stretnutia rozhodla prvá tretina, ktorú zverenci trénera Vladimíra Vůjteka prehrali 0:3.

Prvýkrát v záverečnej príprave dostal v bránke SR šancu Július Hudáček, na zápas však nebude spomínať v dobrom, keď inkasoval už v 49. sekunde z hokejky Damiena Fleuryho. Do konca prvej časti ho ešte dvakrát prekonal Teddy Da Costa, ktorý pred sezónou 2009/2010 absolvoval letnú prípravu s Duklou Trenčín, no do kádra extraligistu sa vtedy nedostal. Po druhej bezgólovej tretine zvýšil v 43. minúte na 4:0 Loic Lamperier, Slováci sa zmohli už iba na korekciu výsledku, keď sa strelecky presadili Rastislav Špirko a Andrej Šťastný. Debut v reprezentačnom A-tíme absolvoval 19-ročný Martin Réway, bodovo sa však nepresadil.

Slováci si tak v jubilejnom 20. vzájomnom zápase s výberom "galského kohúta" pripísali druhú prehru. V záverečnej príprave pred MS v Minsku majú zatiaľ bilanciu jedno víťazstvo (nad Ruskom 4:3) a dve prehry. Druhý súboj s Francúzskom je na programe v sobotu o 15.00 v Grenobli.


Rozhodla prvá tretina

Hostia absolútne nezachytili úvod stretnutia, nestihli sa ani poriadne zoznámiť s ľadom a už v 49. sekunde inkasovali. Nedorozumenie v slovenskej obrane využil neobsadený Fleury - 1:0. Slováci odpovedali šancou Zuzina, ktorý korčuľoval sám na Hueta, namieril medzi betóny súperovho brankára, no puk tesne minul žŕdku. Potom si zahrali hostia prvýkrát presilovku, zostala však nevyužitá. Slováci mali v úvodnej časti viac gólových šancí ako domáci, vyhrali na strely 14:7, no v koncovke zlyhávali. Nepresadil sa Špirko, ktorý sa drzo natlačil pred francúzskeho brankára, ako i osamotený Bartek. A keď už Slováci konečne dostali puk za Huetov chrbát, rozhodcovia gól neuznali pre údajne postavenie hráča v bránkovisku. Naopak, domáci boli v útoku nesmierne efektívni, ďalšie zmätky v slovenskej obrane potrestal v 10. minúte Da Costa. V 15. minúte ten istý hráč zvýšil už na hrozivých 3:0, keď sa presadil strelou z otočky a pomohol mu aj šťastný odraz puku.

Druhá tretina bez gólov

V druhej tretine sa hral vyrovnaný hokej, v ktorom sa útoky prelievali z jednej strany na druhú. Francúzi naďalej veľmi dobre korčuľovali, bránili stredné pásmo a Slováci sa v útočnej fáze proti ich zhustenej obrane iba veľmi ťažko presadzovali. Domáci útočníci menšieho vzrastu navyše vírivým pohybom robili slovenskej defenzíve neustále starosti, ale väčšie šance si v prostrednom dejstve už nevytvorili, ani počas dvoch presiloviek. Vůjtekovci hrali v početnej výhode raz, strely Miklíka, Švarného či Mihálika ale veľmi dobre chytajúci Huet zneškodnil. Po dvoch tretinách bol stav na strely 22:18 pre SR.

Prvý gól Slovákov až 44. minúte

Tretie dejstvo bolo opäť na góly úrodnejšie. V 43. minúte zvýšil náskok francúzskeho tímu na 4:0 Lamperier. Slováci sa dočkali prvého gólu až v 44. minúte, keď skóre znížil Špirko. V 54. minúte svojím premiérovým zásahom upravil na rozdiel dvoch gólov Andrej Šťastný. K väčšiemu zdramatizovaniu duelu už však neprišlo, Slováci si tak z Gapu odviezli prehru 2:4.

Euro Hockey Challenge

Francúzsko - Slovensko 4:2 (3:0, 0:0, 1:2)

Góly: 1. Fleury (Da Costa, Auvitu), 10. Da Costa (Fleury, Dusseau), 15. Da Costa (Fleury), 43. Lamperier - 44. Špirko (Tybor, Štajnoch), 54. Šťastný (Haščák). Vylúčenia: 3:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0.

Francúzsko: Huet - Amar, Auvitu, Baazi, Besch, Chakiachvili, Dusseau, Janil, Manavian - Beron, Berthon, Claireaux, Da Costa, Fleury, Guttig, Henderson, Lamperier, Meunier, Raux, Ritz, Tardif, Treille

Slovensko: Hudáček - Štajnoch, Ďaloga, Švarný, Valach, Mihálik, Stehlík, Čerešňák, Brejčák – Bartek, Špirko, Tybor – Miklík, Bulík, Zuzin – Haščák, Šťastný, Bakoš – Skokan, Lušňák, Lunter

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Rozhodla prvá tretina. Začali sme ju veľmi zle, keď hneď z prvej strely sme dostali gól a o pár minút ďalší. Oba padli po hrubých chybách v našom obrannom pásme. Od toho sa potom odvíjal celý zápas. Spokojný teda veľmi nie som. Je to však stále iba príprava, hľadáme optimálnu zostavu a dnes sme hrali bez prvej pätorky. Je vidieť, že ostatní hráči nemajú ešte toľko skúseností a iba ťažko sa vyrovnávajú s nepriaznivým stavom. Július Hudáček zachytal v bránke priemerne, šancu dostal v útoku Radoslav Tybor, no po zdravotných problémoch sme nemohli od neho čakať zázraky. Nie je ešte v plnej forme a musí ešte zosilnieť, verím, že sa bude zlepšovať. Martina Réwaya sme nakoniec nenasadili, lebo mu stále neprišla výstroj. V sobotňajšom druhom zápase bude hrať opäť prvý útok so Šatanom, Mikúšom a Nagyom."