Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Slovensko vyhralo šiesty zápas v rade, Fínov zdolali 2:1

Na snímke radosť Slovákov z gólu na 1:0, ktorý strelil Filip Hološko (druhý zľava) v prípravnom zápase Slovensko - Fínsko 18. novembra 2014 v Žiline. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská futbalová reprezentácia vyhrala s Fínskom posledný zápas roka v pomere 2:1, všetky tri góly strelili Slováci.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Slovenská reprezentácia vyhrávala po 36 sekundách v prípravnom zápase s Fínskom 1:0, gól strelil po rýchlej akcii Filip Hološko. Slovenská kvalita sa však presadzovala aj naďalej, už v siedmej minúte pridal po centri Stanislava Šestáka útočník Marek Hamšík druhý gól. V nastavenom čase, keď už všetci očakávali polčasový hvizd rozhodcu, Fíni zaútočili a po zmätku pred Muchovou bránkou dal nešťastný vlastný gól do šatne Tomáš Hubočan.

Slováci v dynamickom dueli napokon dotiahli zápas do víťazného konca, vyhrali v pomere 2:1. Po zápasoch s Maltou, Ukrajinou, Španielskom, Bieloruskom a Makedónskom je to už šieste víťazstvo našej reprezentácie za sebou. Debut v A-tíme si proti "Suomi" odkrútili stredopoliari Ondrej Duda a Patrik Hrošovský.

Slováci v roku 2014 odohrali deväť zápasov so skvelou bilanciou 8-0-1. Premožiteľa našli len v májovom prípravnom súboji v Rusku (0:1). Na jeseň zverenci trénera Jána Kozáka príjemne prekvapili suverénnym vystúpením v C-skupine kvalifikácie EURO 2016, keď postupne zdolali Ukrajinu (1:0), Španielsko (2:1), Bielorusko (3:1) a Macedónsko (2:0). S 12 bodmi sú lídrami skupiny pred Španielskom a Ukrajinou.

Na snímke Martin Škrtel (Slovensko) v prípravnom zápase Slovensko - Fínsko 18. novembra 2014 v Žiline.
Foto: TASR/Michal Svítok


Prvý zápas v novom roku odohrá slovenská reprezentácia 27. marca v Žiline proti outsiderovi C-skupiny kvalifikácie Luxembursku.

Priebeh zápasu

Raketový štart Slovenska, v priebehu siedmych minút Fíni inkasovali dva góly.

V šestnástej minúte ostal Šesták ležať na trávniku otrasený, rozhodcovia faul neodpískali. Našťastie sa po chvíli pozbieral a pokračuje v hre. V 22. minúte zlikvidoval Ján Mucha nebezpečnú strelu súpera, bezprostredne nato sa do veľkej šance dostal Róbert Mak, Fínov zachránil brankár Lukáš Hradecký.

Maka, ktorý má problémy so stehenným svalom, vystriedal v 25. minúte Vladimír Weiss ml.

Predtým pasívni Fíni otvorili hru a častejšie sa dostávali pred Jána Muchu, v tom čase však bez gólového efektu. Naopak, v 39. minúte sa po peknej akcii Weissa dostal do veľkej šance Marek Hamšík. Fínov opäť zachránil Hradecký. V štyridsiatej minúte kontroval naturalizovaný Rus vo fínskej zostave Roman Jeremenko prudkou strelou na bránu Jána Muchu, našťastie mimo.

Neštastný moment, Hubočan dáva po bombe fínskeho obrancu Kari Arkivua do brvna nešťastný vlastný gól.

Druhý polčas sa začal, Jeremenko páli prudkou strelou nad Muchovu bránku. Fíni tlačia, v 51. minúte ohrozil slovenskú bránu Riku Riski.

Zahrozili aj Slováci, Weiss v 55. minúte hľadal krásnou prihrávkou pre bránou Šestáka, krátko nato pálil Hubočan. Päťdesiata siedma minúta, Fíni v rýchlom protiútoku dávajú gól, z kopačky nového hráča na ihrisku, Teemu Pukkiho, našťastie z ofsajdu. Stav stále 2:1 pre Slovensko.

Krátko nato Hamšík odchádza z ihriska, strieda ho Ondrej Duda. V 63. minúte nebezpečne páli Hubočan po centri Weissa.

V 68. minúte sa fínskemu útočníkovi Pukkimu šťastne podarilo dostať do veľkej šance, zachránil to Mucha.

V 71. minúte dostal žltú kartu Filip Kiss po taktickom faule. O päť minút neskôr sa po chaose v našej obrane opäť dostal do veľkej šance Pukki, Mucha stihol zasiahnuť. Nebezpečne zaútočil Weiss, potom mali Fíni výhodu priameho kopu, našťastie napálili iba do múra.

Šestáka v 80. minúte vystriedal Miroslav Stoch. Fíni chceli znížiť, stále viac riskovali, vyprodukovali dva nebezpečné útoky za sebou.

Naši Fínov spomalili, snažili sa kombinovať na ich polovici. V deväťdesiatej minúte nasledovala pekná strela Stocha, tesne mimo.

Na konci zápasu bol v šestnástke Fínov faulovaný Ďuriš, penalta sa však nekonala. Zápas končí, vyhrali sme 2:1!

Reakcie trénera a hráčov

Stredopoliar SR Viktor Pečovský je so zápasom spokojný. "Som rád, že sme sa s týmto veľmi úspešným rokom rozlúčili víťazstvom. Štart ani nemohol byť lepší, po úvodnej desaťminútovke sme viedli 2:0 a mali sme šance pridať ďalšie góly. Fíni po góle do šatne ožili a v druhom polčase mali šance, no podarilo sa nám udržať náskok," povedal po zápase.

"Zostavu som urobil tak, aby ľudia videli na vlastné oči Škrtela, Hamšíka, Ďuricu. Bolo vidieť, že chceme vyhrať, hoci chlapci boli po dueli v Macedónsku unavení," konštatuje tréner Slovenska Kozák. "Začiatok nám vyšiel fantasticky, škoda, že sme nedali tretí gól. Robo Mak a Marek Hamšík mali veľké šance, no nezlomili sme súpera a dostali sme gól do šatne. Fíni majú svoju kvalitu, vycítili šancu. V druhom polčase sme mali slabší pohyb a pri súperových šanciach sme mali trochu šťastie, streli minuli bránku. Mne tento zápas dosť ukázal. Každé víťazstvo veľmi teší. Tento rok bol fantastický, veď z deviatich zápasov sme osem vyhrali a prehrali sme nešťastne iba v Rusku, ktoré sa pripravovalo na MS," dodal Kozák.

Kormidelník SR bol spokojný, že sa jeho zverenci rozlúčili s úspešným rokom víťazstvom pred domácim publikom. Škrtel a spol. tak dali bodku za vydarenou jesennou časťou kvalifikácie EURO 2016, v ktorej sú s plným počtom 12 bodov lídrami C-skupiny pred Španielskom a Ukrajinou. "Bol to pre slovenský futbal prekrásny rok. Z deviatich zápasov sme osem vyhrali a prehrali sme len s Ruskom, ktoré sa vtedy pripravovalo na šampionát. Je to niečo výnimočné. Škoda, že je taká dlhá zimná prestávka, lebo hráči sú na víťaznej vlne a v dobrej pohode. Musíme sa však dobre pripraviť na jarnú časť. Som presvedčený, že táto generácia hráčov má dostatok skúseností a nepodcení žiadneho súpera. Určite budú nastavení a skoncentrovaní, aj keď nevylučujem možnosť, že príde aj nejaký zlý výsledok," bilancoval Kozák vystúpenie tímu.

Do zápasu s Fínskom vstúpili Slováci famózne, keď už v 7. minúte viedli po góloch Filipa Hološka a Mareka Hamšíka 2:0. Súpera postavil na nohy smoliarsky vlastný gól Tomáša Hubočana krátko pred koncom prvého polčasu a po prestávke "Suomi" hrýzli aj preto, že Slováci už neboli natoľko aktívni. "Vstúpili sme do zápasu veľmi dobre, hneď v úvodných sekundách sme dali gól a vzápätí pridali ďalší. Ale dnes sme boli troška dobrácki na súpera, lebo ďalšie príležitosti sme nepremenili. Súperovi sme mali streliť tretí gól a tým pádom by sme si zápas uľahčili. Fíni v závere prvého dejstva znížili a do druhého polčasu išli s tým, že mali pred sebou vidinu dobrého výsledku. Naopak, my sme sa už tak dobre nepohybovali ako v úvode zápasu, preto si súper vytvoril nejaké šance. Bol to síce len prípravný zápas, ale ukázal mi veľa. Hralo sa v príjemnej atmosfére, aj keď mohlo prísť viac ľudí. Celkovo som však spokojný," dodal Kozák.

Patrik Hrošovský, stredopoliar SR: "Samozrejme debut bol dobrý, keďže sme zvíťazili. Aj keď niektoré pasáže neboli u nás celkom ideálne, ale vyhrali sme a to je dôležité. Veľkú nervozitu som necítil, predsa je to futbal, ktorý mám rád a hrám ho odmalička, takže som bol celkom v pohode."

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Výborne sme vkročili do zápasu, z prvých dvoch striel sme dali góly a to bolo dôležité. Ešte aj v druhom polčase boli príležitosti, no podstatné je, že sme vyhrali a sme šťastní."

Filip Hološko, útočník SR a autor prvého gólu: "Určite môj najrýchlejší gól. Takýto začiatok hráčovi pomôže, navyše ďalší gól pridal rýchlo aj Marek Hamšík a upokojili sme sa. Myslím si, že do 30. minúty sme kontroovali hru, potom sme sa trošku stiahli, Fíni prevzali iniciatívu a dostali sme aj gól. V druhom polčase sme ešte raz inkasovali, bolo to z ofsajdu, čo bolo pre nás veľké šťastie. Nakoniec sme zápas dotiahli do víťazného konca."

Ondrej Duda, stredopoliar SR: "Cítil som sa veľmi dobre. Oproti '21-tke' to bol určite rozdiel. Chlapci mi ale veľmi pomohli a som rád, že debut bol víťazný. Do hľadiska ma prišiel podporiť otec aj pár známych."

Reakcia z tábora súpera:

Lukáš Hradecký, brankár Fínska: "Škoda, prehrali sme. Úvod bol veľmi šokujúci. Tento zápas pre mňa nebol úplne obyčajný, bol špecifický. Rodina ho tiež sledovala. Škoda, že sme nedali aspoň ten druhý gól a neuhrali remízu."

Prípravný zápas (Žilina)

SR - Fínsko 2:1 (2:1)

Góly: 1. Hološko, 7. Hamšík - 45.+1 Hubočan (vl.). Rozhodovali: Hameter - Braunschmidt, Riedel (všetci Rak.), ŽK: Kiss, 3998 divákov.

Zostavy a striedania:

SR: Mucha - Hubočan, Škrtel, Ďurica, Švento - Pečovský, Hrošovský (59. Kiss) - Šesták (80. Stoch), Hamšík (59. Duda), Mak (25. Weiss) - Hološko (59. Ďuriš)

Fínsko: Hradecký - Arkivuo (86. Lampi), Halsti, N. Moisander, Uronen - Kauko (73. Mattila), Sparv, Hetemaj (73. Hämäläinen) - Riski, Pohjanpalo (46. Pukki), Jeremenko


Fotogaléria zo zápasu:





Bodka za reprezentačným rokom

Bodku za mimoriadne úspešným rokom 2014 napísala slovenská futbalová reprezentácia v dnešnom prípravnom zápase s Fínskom. Domáci tím, ktorý je s plným počtom 12 bodov nečakaným lídrom C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 pred Španielskom a Ukrajinou, sa chcel prezentovať kvalitnou hrou a taktiež potešiť fanúšikov v poslednom zápase roka dobrým výsledkom.

V prípravnom zápase proti Fínsku nastúpili slovenskí futbalisti bez Juraja Kucku a Petra Pekaríka.
"Všetci ostatní sú k dispozícii. Chcem opäť postaviť to najsilnejšie čo máme, priestor na nejaké experimentovanie v zostave nie je. Príležitostí na medzištátne stretnutia je čoraz menej a menej, pre mňa je dôležité, aby sa tím zohral. Iba v takýchto zápasoch môžu hráči napredovať," povedal na predzápasovej tlačovej konferencii Kozák. "Nebudú hrať Pekárik a Kucka, príležitosť dostanú niektorí noví hráči. Povolal som ich sem aj preto, že ich chcem vidieť v akcii," dodal Kozák. Proti Fínom chcel plný štadión, dobrý výkon a víťazstvo. Štadión v Žiline sa nepodarilo úplne naplniť nepodarilo prišlo 4000 platiacich divákov. Ďalšie dve želania sa však Kozákovi stopercentne splnili.

"Futbal sa hrá pre ľudí, už v Macedónsku bolo veľa našich fanúšikov. Fínsko je kvalitný súper, v ostatných zápasoch mali smolu, ich výkony sú lepšie ako výsledky. Musíme sa na nich dobre pripraviť," naznačil pred zápasom ambície Slovákov ich kouč.

Premiéra pre Dudu a Hrošovského

Premiéru v najcennejšom drese podľa Kozáka absolvovali aj mladí stredopoliari Ondrej Duda a Patrik Hrošovský. „Kvôli tomu som ich nominoval, aby som ich videl aj priamo v zápase. Pretože v tréningovom procese pôsobia dobre. Nie sú zakríknutí, sú dostatočne sebavedomí, majú kvalitu. Preto sú v nominácii. Takže, určite dostanú šancu,“ uviedol reprezentačný pred zápasom tréner.

Na margo slovenského rodáka vo fínskej bráne Lukáša Hradeckého podotkol, že aj v slovenskej reprezentácii sa už objavili Karim Guédé či David Depetris. „Európa sa otvára. Ja to beriem normálne. Viem, že bude stáť brankár proti nám a budeme sa snažiť mu dať nejaké góly, aby sme vyhrali."

Fínsko má po štyroch kolách F-skupiny kvalifikácie EURO 2016 na konte 4 body, ktoré ho radia na štvrté miesto v tabuľke. Severania odštartovali tento kvalifikačný cyklus triumfom 3:1 na Faerských ostrovoch a domácou remízou s Gréckom (1:1). Nasledovali dve prehry - domáca 0:2 s Rumunskom a minulý piatok podľahli zverenci trénera Mixua Paatelainena Maďarsku 0:1.



Z tréningu slovenskej futbalovej reprezentácie pred zápasom C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 vo Francúzsku Macedónsko - Slovensko v Skopje 14. novembra 2014. Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Podľa trénera Jána Kozáka je každý zápas na medzinárodnej scéne dôležitý. Veľký význam prikladá aj konfrontácii so škandinávskym súperom.



Fíni očakávali proti Slovákom ťažký zápas

Fínska futbalová reprezentácia očakávala, že bude prípravný zápas so Slovenskom v Žiline náročný, ale zverenci trénera Mixa Paatelainena boli pripravení zabojovať a hrať čo najlepšie.

Na pondelkovej predzápasovej tlačovej konferencii v Žiline označil Paatelainen Slovensko za fantastický tím. "Musím vzdať hold trénerom a hráčom slovenského tímu, pretože získali maximum bodov v kvalifikácii. Napríklad víťazstvo nad Španielskom je obrovského kalibru. Zajtra sa môžeme pripraviť na veľmi ťažký zápas. Ale vo futbale, ak sa chcete niekam rozvinúť, potrebujete výzvy. Musíte sa vedieť dostať z ťažkých situácií, a to je niečo, na čo sme zajtra pripravení. Zo slovenskej strany očakávame množstvo nebezpečenstiev. Vieme, ako hráte a bude veľmi náročné zastaviť vás," povedal fínsky tréner.


Slovák vo fínskej bránke

Fíni mali pred zverencami Jána Kozáka rešpekt aj podľa 24-ročného rodeného Slováka Lukáša Hradeckého, ktorý je brankárom reprezentácie krajiny tisícich jazier. "Veľmi dobre začali, je to paráda sledovať, že tak dobre hrajú. Určite to bude pre nás ťažký zápas. Ale chceme ukázať a aj ja chcem ukázať, že hrám v lepšom národnom tíme ako Slováci," poznamenal pred zápasom s úsmevom brankár dánskeho Bröndby Kodaň. Jeho želanie sa však, našťastie pre Slovákov, nesplnilo.