Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

V baráži s Holandskom zatiaľ Slovenky remizujú

Na snímke slovenská tenistka Jana Čepelová sa teší z víťazstva 6:3, 6:2 nad Holanďankou Richel Hogenkampovou v úvodnej dvojhre baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie Slovensko - Holandsko 22. apríla 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Liptákove zverenky sa prebojovali do baráže vďaka februárovému víťazstvu 3:2 na pôde Talianska.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Slovenské tenistky hrajú po prvom dni baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie s Holandskom nerozhodne 1:1. O vyrovnávajúci bod pre holandské farby sa na antuke v bratislavskom NTC zaslúžila Kiki Bertensová, ktorá zdolala slovenskú dvojku Rebeccu Šramkovú 6:1, 6:3. V úvodnom singli si slovenská jednotka Jana Čepelová poradila s Richel Hogenkampovou 6:3, 6:2. Nedeľňajší program v Aegon aréne otvorí o 13.00 h súboj tímových jednotiek Čepelovej a Bertensovej.

Čepelovej vyšiel úvod zápasu s Hogenkampovou a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 2:0. Holanďanka následne znížila na 1:2, no vo štvrtom geme nevyužila pri vlastnom podaní vedenie 40:0, čo sa jej vypomstilo. Čepelová si vďaka zisku troch hier za sebou vybudovala náskok 5:1 a hoci v siedmom geme nepremenila dva setbaly, úvodné dejstvo sa stalo jej korisťou. Čepelová najmä z forhendu dokázala dostať súperku pod tlak a pripraviť si dobré pozície na zakončenie výmeny. Hogenkampovej chýbala úderová istota, na sieti pokazila veľa volejov. V druhom sete Čepelová po dvoch brejkoch odskočila súperke na 4:1 a zápas už dotiahla do víťazného konca. V ôsmom geme premenila pri vlastnom servise vďaka esu hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Hogenkmapovou na 3:0.



Čepelová mala zo zisku prvého bodu veľkú radosť. "Som veľmi rada, že som prvýkrát zvládla domáci fedcupový zápas. Nebolo ľahké potvrdiť úlohu favoritky. Hogenkampová je nevyspytateľná hráčka, forsíruje taký chlapčenský tenis, veľa slajzuje. Dôležité bolo, že som dodržala taktiku, na ktorej sme sa dohodli s kapitánom Maťom Liptákom. Hrala som agresívne, často som chodila na sieť. Boli tam aj momenty, s ktorými som nebola celkom spokojná. Verím, že v nedeľu podám ešte lepší výkon," povedala odchovankyňa košického tenisu v prvej reakcii pre RTVS.

Hogenkampová priznala, že Čepelová bola lepšia hráčka. "Hrala dobre, tenis je však najmä o využívaní šancí a ja som ich dnes nepremenil. Najmä na konci zápasu som urobila veľa ľahkých chýb na sieti, nedokázala som zakončiť dobre rozohraté výmeny. Možno to bolo spôsobené tým, že na antuke som v tomto roku ešte neodohrala dostatočné množstvo zápasov."

Na snímke holandská tenistka Richel Hogenkampová odvracia loptičku Slovenke Jane Čepelovej v úvodnej dvojhre baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie Slovensko - Holandsko 22. apríla 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Šramková prehrala s Bertensovou



Šramková, pre ktorú to bol v sobotu domáci fedcupový debut, nestratila v úvodnom geme pri svojom podaní ani fiftín. V ďalších minútach však dianie na centri úplne ovládla Bertensová. Holanďanka získala šesť gemov v rade. Kvalitne servovala, umne menila rytmus hry, účinne využívala slajz. Šramková sa snažila byť agresívna, no robila priveľa nevynútených chýb. Na začiatku druhého dejstva začala Šramková predvádzať odvážnu hru, ktorou očarila fanúšikov pri víťaznej fedcupovej premiére v talianskom Forli. Po dvoch brejkoch viedla 3:0 a 30:0. Holanďanka však v ďalšom priebehu setu potvrdila, prečo bola vlani v semifinále Roland Garros. Rovnako ako v prvom sete získala šesť hier za sebou a za stavu 5:3 premenila vďaka esu hneď prvý mečbal.



Šramková bola po prehre sklamaná. "Je mi veľmi ľúto, že som nedokášala nadviazať na víťazstvá zo zápasov v Taliansku. Pred zápasom som cítila nervozitu. Dúfam, že v nedeľu mi dá Maťo Lipták opäť šancu. Kiki Bertensová dnes ukázala, prečo je v elitnej svetovej dvadsiatke. Nerobila takmer žiadne nevynútené chyby, nútila ma veľa behať a tlačila ma ďaleko zo základňu čiaru. Škoda, že som v druhom sete nevyužila vedenie 3:0 a 30:0. Snažila som sa ísť loptičku za loptičku, na kvalitnú súperku to dnes nestačilo," povedala Slovenka.

Lipták počítal s tým, že po prvom dni bude 1:1. "Stav 1:1 je očakávaný vzhľadom na rebríčkové postavenie hráčok. Janka bola lepšia, zápas mala od začiatku do konca pod kontrolou. Podala solídny výkon, zvládla to perfektne. Pre Rebecco to bola nová situácia, ešte nikdy nehrala pred domácimi fanúšikmi a dnes zaplatila daň. Počas celého duelu bola zviazaná a nepriblížila sa k tomu, čoho je schopná. Na začiatku druhého setu sa konečne chytila na returne, ale od stavu 3:0 nedokázala udržať vysokú úroveň. Všetko je otvorené. Do nedeľňajších stretnutí pôjdeme s tým, že chceme zvíťaziť."

Na snímke slovenská tenistka Rebecca Šramková odvracia loptičku Holanďanke Kiki Bertensovej v druhej dvojhre baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie Slovensko - Holandsko 22. apríla 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Bertensová mala z vyrovnávajúceho bodu radosť. "Odohrala som veľmi dobrý zápas. Richel v úvodnej dvojhre prehrala a tak som bola pod väčším tlakom, no zvládla som to. Aj v druhom sete som zostala pokojná, hoci som prehrávala 0:3 a 0:30. Som rada, že som vyhrala v dvoch setoch. Čakala som, že Rebecca bude hrať agresívne. Má veľký potenciál, musí ešte popracovať na konštantnosti výkonov." Holandský kapitán Paul Haarhuis bol so stavom 1:1 po prvom dni spokojný. "Kiki hrala veľmi dobra, na antuke sa cíti ako ryba vo vode. Škoda, že Richel nezvládla koncovky gemov. Jej zápas proti Čepelovej bol oveľa vyrovnanejší ako ukazuje výsledok."

Vo fedcupovej histórii ide o štvrtý vzájomný zápas, "Oranjes" vedú vo vzájomnej bilancii 2:1. Slovenky majú Holanďankám čo odplácať, v roku 2015 s nimi prehrali na antuke v Apeldoorne 1:4. Liptákove zverenky sa prebojovali do baráže vďaka februárovému víťazstvu 3:2 na pôde Talianska. Hrdinkou vo Forli sa stala fedcupová debutantka Šramková, ktorá uspela v oboch dvojhrách, tretí bod pridala skúsená Daniela Hantuchová.


baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

SLOVENSKO - Holandsko 1:0 po úvodnej dvojhre

Jana Čepelová - Richel Hogenkampová 6:3, 6:2

Rebecca Šramková - Kiki Bertensová 1:6, 3:6


ĎALŠIE VÝSLEDKY:

Nemecko vyhráva nad Ukrajinou 2:0 po prvom dni baráže o svetovú skupinu



Tenistky Nemecka vedú po úvodnom dni baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie nad Bieloruskom 2:0. V úvodnej dvojhre zvíťazila Julia Görgesová nad Jelinou Svitolinovou 4:6, 6:1, 6:4 a v druhom sobotňajšom zápase zdolala svetová jednotka Angelique Kerberová Lesiu Curenkovú 6:1, 6:4.

Výsledok:

Nemecko - Ukrajina 2:0

Julia Görgesová - Jelina Svitolinová 4:6, 6:1, 6:4

Angelique Kerberová - Lesia Curenková 6:1, 6:4


Rusko - Belgicko 1:1 po 1. dni baráže o svetovú skupinu


Tenistky Ruska hrajú po prvom dni baráže o svetovú skupinu Pohára federácie v Moskve s Belgickom 1:1. V úvodnej dvojhre zvíťazila Jelena Vesninová nad Alison van Uytvanckovou 6:3, 6:4 a v druhom sobotňajšom zápase prehrala Anastasia Pavľučenkovová s Elise Mertensovou 4:6, 0:6.


Výsledok:

Rusko - Belgicko 1:1

Jelena Vesninová - Alison van Uytvancková 6:3, 6:4

Anastasija Pavľučenkovová - Elise Mertensová 4:6, 0:6


Bielorusko - Švajčiarsko 1:1



V semifinále Pohára federácie je po prvom dni súboja medzi tenistkami Bieloruska a Švajčiarska nerozhodný stav 1:1. V úvodnej dvojhre zvíťazila Alexandra Sasnovičová nad Viktorijou Golubičovou 6:3, 5:7, 7:5. O vyrovnanie sa postarala Timea Bacsinszká, ktorá zdolala Arynu Sabalenkovú 6:4, 7:5.

Výsledok - semifinále:

Bielorusko - Švajčiarsko 1:1

Alexandra Sasnovičová - Viktorija Golubičová 6:3, 5:7, 7:5

Aryna Sabalenková - Timea Bacsinszká 4:6, 5:7


Francúzsko - Španielsko 2:0



Tenistky Francúzska vedú po prvom dni baráže o svetovú skupinu Pohára federácie nad Španielskom 2:0. V úvodnej dvojhre si poradila Kristina Mladenovicová jednoznačne so Silviou Solerovou-Espinosovou za 51 minút 6:0, 6:1. Druhý bod pridala Pauline Parmentierová, ktorá vyhrala nad Sarou Sorribesovou Tormovou 6:4, 6:2.

Výsledok:

Francúzsko - Španielsko 2:0

Kristina Mladenovicová - Silvia Solerová-Espinosová 6:0, 6:1

Pauline Parmentierová - Sara Sorribesová Tormová 6:4, 6:2


USA - Česko 1:1



V semifinále Pohára federácie je po prvom dni súboja medzi tenistkami USA a Česka nerozhodný stav 1:1. V úvodnej dvojhre zvíťazila CoCo Vandewegheová nad Markétou Vondroušovou 6:1, 6:4. O vyrovnanie sa postarala Kateřina Siniaková, ktorá zdolala Shelby Rogersovú dvakrát 6:3.

Výsledok - semifinále:

USA - Česko 1:1

CoCo Vandewegheová - Markéta Vondroušová 6:1, 6:4

Shelby Rogersová - Kateřina Siniaková 3:6, 3:6