Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci sa po ďalšej výhre zhodli: Zaslúžené víťazstvo

Slovenská futbalová reprezentácia pred zápasom C-skupiny kvalifikácie o postup na EURO 2016 Slovensko - Macedónsko, 14. júna 2015 v Žiline. Horný rad zľava brankár Matúš Kozáčik, Martin Škrtel, Adam Nemec, Kornel Saláta, Tomáš Hubočan a Juraj Kucka. Dolný rad zľava Peter Pekarík, Róbert Mak, Vladimír Weiss, Viktor Pečovský a Marek Hamšík. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kozákovci záver s prehľadom ukontrolovali a naďalej si tak udržali stopercentnú kvalifikačnú úspešnosť.

Bratislava 15. júna (TASR) - Šesť zápasov, šesť víťazstiev a skóre 13:3. Taká je bilancia slovenských futbalových reprezentantov v doterajšom priebehu kvalifikácie o postup na EURO 2016. Zverenci trénera Jána Kozáka majú ako jedno z dvojice mužstiev na starom kontinente v bojoch o účasť na budúcoročný finálový turnaj plný počet bodov a trónia na čele tabuľky C-skupiny.

O výhre 2:1 nad Macedónskom rozhodli Slováci v nedeľu večer v Žiline suverénnym výkonom v prvom polčase. Po presných zásahoch Kornela Salátu a Mareka Hamšíka viedli dvojgólovým rozdielom a z koncentrácie ich nedostal ani inkasovaný gól z kopačky Arijana Ademiho v 68. minúte. Kozákovci záver s prehľadom ukontrolovali a naďalej si tak udržali stopercentnú kvalifikačnú úspešnosť.



Víťazný presný zásah padol z kopačky Hamšíka v 38. minúte. Stredopoliar SSC Neapol sa ocitol zoči-voči macedónskemu brankárovi Tomemu Pačovskému po ideálnom vysunutí od Róberta Maka. So zakončením sa neunáhlil, keď naznačil kľučku doprava, položil si tak gólmana a následne nezadržateľne skóroval. "Myslím, že to bolo absolútne zaslúžené víťazstvo. Prvých sedemdesiat minút bolo z našej strany na vysokej úrovni. Škoda toho inkasovaného gólu, súper mal dve strely na bránku a strelil jeden gól. Pri mojom góle som konal inštinktívne a som rád, že to vyšlo," usmieval sa po zápase Hamšík. Duel však nedohral, keď ho pre problémy s chrbtom v priebehu druhého polčasu vystriedal Ondrej Duda. "Seklo ma krížoch ako nejakého štyridsaťročného. Dúfam, že to bude v poriadku," vysvetlil Hamšík.

Slováci si po výsledku 2:1 už teraz zabezpečili účasť v kvalifikačnej baráži, ale do krajiny galského kohúta chcú postúpiť priamo. "My sa na baráž nepozeráme. Na šampionát chceme postúpiť priamo najmä po tom, koľko bodov sme zatiaľ získali. Určite nejaké ďalšie ešte chceme nazbierať. Bude to náročné, ale verím, že sa nám to podarí," dodal Hamšík, pre ktorého bol nedeľňajší presný zásah 15. v reprezentačnom drese (78 zápasov).

Róbert Mak okrem asistencie na Hamšíkov gól predviedol niekoľko nebezpečných ofenzívnych výpadov. V krídelných priestoroch hýril aktivitou a bol jedným z najlepších hráčov na ihrisku. "Vyhrali sme doma a získali tri cenné body. Udržali sme si stopercentnú úspešnosť a veľmi sa z toho tešíme. Po dvoch góloch sme kontrolovali hru, potom nás síce súper zatlačil a podarilo sa mu znížiť. Môžem povedať, že sme mu gól darovali. Vedeli sme, že Macedónci hrajú tvrdo, ale napokon sme to zvládli," nechal sa počuť krídelník PAOK Solún.

Medzi opory zadných radov opäť patril Peter Pekarík. Aj on súhlasil s tým, že triumf Slovákov bol podľa zásluhy. "Myslím, že zápas sme kontrolovali od prvej minúty a zaslúžene sme získali tri body. V druhom polčase nám trochu dochádzali sily, predsa len je po sezóne. Avšak okrem streleného gólu si Macedónci žiadnu inú šancu nevytvorili," uviedol. Radosť z výhry mierne pokazil fakt, že svoje tretie žlté karty v kvalifikácii videli defenzívne stálice Martin Škrtel s Jurajom Kuckom. Obaja tak nebudú môcť zasiahnuť do nadchádzajúceho zápasu, v ktorom sa Slováci 5. septembra predstavia v Oviede proti domácemu Španielsku. "Určite budú veľmi chýbať, pretože sú to hráči, ktorí sú oporami tímu. Dnes sa nám ale podarilo nahradiť zraneného Jána Ďuricu. Bude to ťažké, ale verím, že spoločnými silami nahradíme aj Ďura so Škrťom," dodal Pekarík, ktorý si pochvaľoval podporu žilinského publika: "Ja len môžem povedať, že opäť klobúk dole pred našimi fanúšikmi. Sme malá krajina, ale spolu môžeme dokázať veľké veci. A dnes to bol opäť príklad, že fanúšikovia nás hnali dopredu a patrí im veľká vďaka."

V Žiline bolo aj vo večerných hodinách teplo, ale stredopoliar katarskej Lekhwiye Vladimír Weiss je na podobné podmienky zvyknutý. "Bolo teplo, ale tak, ako pre nás, bolo to rovnaké aj pre nich. Myslím, že už zrazom predtým sme sa na to pripravovali a zvládli sme to. Záver bol náročný, pomohlo nám aj vylúčenie súperovho hráča. Išli sme na maximum do posledných chvíľ a dosiahli sme zaslúžené víťazstvo," povedal Weiss junior.



Najmenej vyťaženým hráčom slovenského tímu bol Matúš Kozáčik. Brankár plzenskej Viktorie čelil za 90 minút štyrom streleckým pokusom súpera na jeho bránu. Síce raz inkasoval, ale i tak naďalej platí, že s Kozáčikom v základnej zostave Slováci v kvalifikácii ešte body nestratili. "Verím, že táto séria bude pokračovať. Mali sme ťažké zápasy, ale zvládli sme to. Dnes to bol dôležitý duel, ale zodpovedne sme k nemu pristúpili a až na ten jeden moment sme boli suverénni," povedal.

Cennú robotu na hrote útoku odviedol Adam Nemec. Útočník New Yorku City FC sklepával lopty, rozdeľoval ich spoluhráčom a vytváral priestor pre kombinácie. "Bol to ťažký zápas, ale tri body sú doma a to bolo hlavným cieľom. Sme nesmierne šťastní, že sme to zvládli, i keď v závere sme si to trochu skomplikovali. Šesť zápasov, šesť výhier je bilancia ako zo sna."