Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Slovensko vs Maďarsko 79:67 v kvalifikácií na ME po nadšenom výkone

Slovenský basketbalista Milan Žiak Foto: TASR/Dušan Hein

Prvé dva body strelil za Maďarov A. Tóth za stavu 16:0, úvodnú päťminútovku vyhrali Slováci na nulu 13:0 a viedli už 20:2, keď sa ich zaskočení súper prebudil.

Banská Bystrica 13.augusta (TASR) - Slovenskí basketbalisti v ďalšom zápase D-skupiny prvej fázy kvalifikácie na ME'2015 zvíťazili po nadšenom výkone nad Madarskom 79:67 a ponechali si tak nádej na prvenstvo v skupine a postup do ďalšej fázy.

Slovensko - Maďarsko 79:67 (43:28)



Základná päťka SR: Jašš 9, Žiak 11, Dorazil 15, Baťka 19, Kozlík 7 (Körner 5, Rendla 0, Tot 0, Bílik 2 Petráš 0, Grznár 11 - najviac bodov Maďarska: A. Tóth 12, Ferencz, Simon a Wittmann po 11

Rozhodcovia Krause (Nem.), Pastusiak (Poľ.), Lovsin (Slovin.), TH: 23/10 - 23/8, fauly 25:21, trojky 10:8, štvrtiny 23:14, 20:14, 23:24, 13:15, 1000 divákov.


Priebeh zápasu


Banskobystrická hala na Štiavničkách minulý týždeň tlieskala Slovákom po víťazstve nad Bieloruskom o 12 bodov a proti Maďarsku túžila po repete. Záležalo však na samotných hráčoch, či budú schopní zopakovať výborný výkon a do určitej miery sa rehabilitovať za zahanbujúcu prehru na pôde súpera o 32 bodov. Poučení z chýb v prvom zápase sa usilovali predovšetkým o vydarenejší úvod a najmä v obrane museli zatiahnuť 'oponu', aby mali šancu na víťazstvo, ktoré by im ešte zaručovalo možnosť postupu do ďalšej fázy kvalifikácie. Veľký potlesk si zaslúžili Slováci už v 5. min, viedli 11:0 a tri trojky Jašša, Baťku a Grznára boli ako z veľkej knihy. Maďari nie a nie trafiť kôš, loptu im sústavne vyhadzoval, úspešní neboli ani z čistých streleckých pozícií a v oddychovom čase riešili, čo vymyslieť. Prvé dva body strelil za Maďarov A. Tóth za stavu 16:0, úvodnú päťminútovku vyhrali Slováci na nulu 13:0 a viedli už 20:2, keď sa ich zaskočení súper prebudil. V druhej štvrtine sa Maďari trápili len o málo menej, pridávali aj časté nepresnosti i technické chyby a Slovákom nebolo viac treba. Viedli aj o 17 bodov a polčas vyhrali o 15 (43:28), keď spolu s klaksónom trafil trojku Grznár. Strelecká úspešnosť Slovákov v polčase predstavovala 50 percent, Maďarov len 40, favorizovaní hostia zaostávali výrazne aj v úspešnosti brejkov a boli na veľmi dobrej ceste ako prehrať tento zápas. Po polčase Maďari pridali na dôraze, Slováci však šliapali ako dobre naolejovaný stroj a čo hosťom požičali, to im vzápätí aj vrátili. Najviac uznania si zaslúžila trojka Grznára vtedy, keď jej bolo najviac treba a aj 'vešiak' Dorazila, mimoriadne efektný a účelný, po ktorom svietilo na ukazovateli v 29. min 62:47. Do záverečnej štvrtiny nastupovali domáci s náskokom 14 bodov (66:52) a s obrovskou šancou dotiahnuť zápas do víťazného konca. Trojka Kozlíka na 69:52 Maďarov nalomila, síce úplne nezlomila, no ďalšia Körnera na 72:53 i Baťku na 77:63 v 36. min im už otriasla nádejou na zvrat.



Hlasy trénerov



Miroslav Grznár, tréner Slovenska: "Famózne odohratý zápas, dreli sme v príprave, dreli aj v zápasoch pod domácim košom. Nezabúdame na katastrofu v Maďarsku, dostali sme ranu päsťou, no za mimoriadne krátky čas sa medzinárodne neskúsené mužstvo zmobilizovalo a podalo neskutočný výkon. Potvrdili sme, že víťazstvo s Bieloruskom nebolo náhodné, sme schopní v b-kategórii hrať s každým súperom. Ak v budúcnosti budeme takto pokračovať, v silnom kolektíve, teším sa na ďalší vývoj slovenského basketbalu."

Stojan Ivkovič, tréner Maďarrska: "Gratulujem Slovákom, podali výborný výkon, fyzicky mimoriadny, obrovskú silu mali v ofenzíve, my sme sklamali, úvod zaspali, potom len doťahovali."

Martin Bílik, kapitán Slovákov: "Chceli sme odčiniť prehru v Maďarsku, tú strašnú potupu a túžili ukázať ľuďom, že vieme hrať basketbal. Proti Bielorusku sme naznačili, že máme veľký potenciál, že sme mladí, agresívni tím. Náš šiesty hráč boli diváci, neustále nás hnali vpred."